Revista Latinitas. Vaticanul lanseaza o noua provocare

Zilele trecute, in sala de presa a Vaticanului, a avut loc prezentarea primului număr al revistei “Latinitas”, a Academiei Pontificale Latinitatis, stabilita de Papa Benedict al XVI-lea în noiembrie 2012.

Crearea și publicarea acestei lucrari reprezinta un nou instrument de atingere a unui obiectiv real al Academiei, anume acela al promovarii cunoașterii și studiierii limbii și literaturii latine și al încurajarii folosirii limbii latine în toate mediile profesionale, in vorbire și scrieri.

Pentru a explica faptul că latina nu este absolut o limbă moartă, Cardinalul Ravasi a declarat că, pe Twitter, 182.416 abonați il citesc pe Papa Francisc in latină. Și, a adăugat că, dimineața, el scrie un tweet în latină, care este deja tradus în limba italiană cu trei minute mai târziu. Prin urmare, si in acest caz, se valideaza argumentul că latina nu este un limbaj folosit doar de unii intelectuali sau de lumea academica, ecleziala sau liturgica.

În acest sens, Cardinalul l-a citat pe fondatorul intelectual al Partidului Comunist Italian, Antonio Gramsci, care scria într-unul din caietele sale din închisoare (1932): “Nu inveti latina si greaca pentru a vorbi la locul de muncă, in calitate de reprezentant de serviciu, sau in afaceri, ci pentru a cunoaște în mod direct civilizația acestor două popoare și, astfel, trecutul, dar si pentru ca reprezinta fundamentul necesar civilizației moderne, care sa poata spune ca se cunoaste pe ea insasi, într-un mod conștient”.

Cu noua revista Latinitas, Academia Pontificală Latinitatis lanseaza o provocare: latina nu este doar o expresie a Bisericii, ci este un limbaj conceput pentru a construi “punți de legătură între cunoaștere și lumea universităților seculare, cu gradul de conștientizare a destinației comune de cultură”.

Editorul revistei, Ivano Dionigi, a declarat că Latinitas publica conținutul său nu numai în latină ci, totodata, în franceză, italiană, engleză și, ulterior, în alte limbi.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.