Cea mai veche universitate din Bulgaria, la 125 de ani: Sfantul Clement de Ohrida

La cateva zile dupa ce inchiderea ei a fost parțial ridicată, cea mai veche instituție de învățământ superior din Bulgaria, Universitatea din Sofia “Sfantul Clement de Ohrida” (Kliment Ohridski), serbeaza astazi 125 ani de la infiintare.

Înființată în 1888 și numita după una dintre cele mai proeminente figuri iluministe ale Bulgariei (Sfantul Clement din Ohrid, Sf. Kliment Ohridski), Universitatea si-a serbat ieri, împreună cu Biserica Ortodoxă, ocrotitorul.

În ultimele săptămâni, capitala Bulgariei, Sofia, a asistat la o serie de proteste studențești și la ocuparea clădirilor universitare, intr-o miscare anti-guvernamentala.

În ultimii ani, festivitățile au fost marcate de proteste si mitinguri ale studenților și profesorilor, împotriva reducerilor bugetare. Argumentul principal al protestatarilor a fost că subcotarea educației și științei unei țări, duce în mod inevitabil, nu numai spiritual, la o prăbușire, respectiv socială și economică (foto: Monument Sf. Clement de Ohrida).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.