Giorgoba – a doua sarbatoare a Sfantului Gheorghe, in Georgia

Biserica Ortodoxă Georgiană a serbat, pe 23 noiembrie, una dintre cele mai cunoscute sarbatori din țară, care este ziua Sfantului Gheorghe sau “Giorgoba”, cum mai este numita.

O serie de slujbe sunt celebrate cu această ocazie în toate bisericile din țară, mai ales în mănăstiri. In acest an, Catolicosul-Patriarh al Georgiei, Ilie al II-lea (foto), a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala din Mtskheta.

Ziua Sfantului Gheorghe, care este patronul spiritual al Georgiei, are statut de sărbătoare națională și de zi nelucratoare.

În Georgia, sfântul este sărbătorit de două ori, pe 23 noiembrie și pe 6 mai. Sfantul Gheorghe, purtatorul de biruinta, a devenit parte integrantă a conștiinței georgiene și este reprezentat în blazonul georgian (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Conform tradiției, sărbătoarea a fost instituita de către Sfanta Nina, luminatoarea Georgiei. În Evul Mediu, 365 de lacasuri de cult inchinate sfântului au fost ridicate în întreaga țară, dupa numarul de zile ale anului. Cinstirea Sfantului Gheorghe, care a început în această țară în zorii Creștinismului, continuă până în prezent. Bisericile sunt inchinate acestuia, nu doar în orașe și sate ci, totodata, pe vârfurile munților.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.