Muzeul Satului Valcea-Bujoreni: tarnosirea celei mai vechi biserici de lemn din Tara Romaneasca (album foto)

Cea mai veche biserică din lemn din Ţara Românească aflată în stadiu de conservare la Muzeul Satului Vâlcean de la Bujoreni – Râmnicu Vâlcea a fost resfinţită alaltaieri (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), în prezenţa a numeroşi credincioşi vâlceni. Evenimentul religios s-a desfăşurat în urma finalizarii lucrărilor de restaurare a monumentului eclesial strămutat de la Angheleşti-Pietrari, şi întreprinse în perioada 2009-2013.

Sfânta Liturghie şi slujba de târnosire a Bisericii cu hramurile „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” şi „Sfântul Nicolae” a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

Preasfinţitul Părinte Emilian a fost întâmpinat cu pâine şi sare, în curtea Muzeul Satului Vâlcean de către părintele paroh Marcel Tănasie, împreună cu conducerea instituţiei, alături de numeroşi credincioşi, şi care i-au adresat Părintelui Ierarh un călduros bun venit. Apoi, Preasfinţia Sa a fost invitat să planteze în apropierea bisericuţei de lemn un stejar, ca simbol al perenităţii şi durabilităţii peste veacuri, şi al legăturii cu trecutul, dar şi cu viitorul.

În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Episcop Emilian a vorbit despre bisericile monumente istorice evidenţiind astfel relaţia organică dintre cult şi cultură. Prin această legătură s-au creat de-a lungul istoriei poporului român valori inestimabile, confirmându-se, o dată în plus, adevărul că o credinţă sprijinită de cultură poate da naştere unei însemnate simbioze, iar o cultură plămădită în vatra credinţei şi frumuseţii spirituale a unui popor sprijină temeinic năzuinţele duhovniceşti ale acestuia. De asemenea, Preasfinţia Sa a prezentat istoricul bisericuţei din satul Angheleşti, subliniind importanţa acesteia de-a lungul timpului în viaţa şi tradiţia Bisericii creştine din Ţara Românească. „Bisericuţa din cu hramurile „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” şi „Sfântul Nicolae”, cea mai veche din Ţara Românească, de la sfârşitul secolului al XVI-lea, a fost astăzi resfinţită. Ea reprezintă un monument spiritual- cultural al identităţii noastre ortodoxe româneşti şi totodată o legătură între generaţia noastră şi generaţiile care au trecut. Să ne învrednicească Dumnezeu pe toţi spre a preţui munca înaintaşilor şi a lucra cu demnitate în prezent pentru generaţiile care vor veni după noi.”, a spus Părintele Ierarh.

La final, soborul de slujitori în frunte cu Preasfinţitul Emilian au săvârşit o slujbă de pomenire pentru ctitorii, binefăcătorii şi ostenitorii acestui sfânt locaş.

Pentru osteneala depusă la conservarea, restaurarea şi înfrumuseţarea sfântului lăcaş, toţi cei care s-au implicat anii aceştia la finalizarea monumentului au primit din partea Preasfinţitului Părinte Emilian Lovişteanul Diplome de vrednicie.

La sărbătoare, au mai luat parte Părintele Nicolae Alin Gherghinoiu, Protopop de Râmnicu Vâlcea, Ing. Emilian Frâncu, Primar Râmnicu Vâlcea, Subprefectul judeţului Vâlcea – Aurora Gherghina Prof. drd. Florin Epure, director Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Vâlcea, Istoricul Claudiu Tulugea, Director Muzeul Judeţean „Aurel Sacerdoteanu” Vâlcea Prof. dr. Ionuţ Dumitrescu, şef secţie Muzeul Satului Vâlcean Bujoreni, precum şi alte oficialităţi locale, personalități ale culturii vâlcene, reprezentanţi mass-media, preoți și credincioși din municipiul Râmnicu Vâlcea şi din ţară.

După Sfânta Liturghie, credincioşii veniţi la târnosirea bisericii au trecut prin Sfântul Altar, au sărutat Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce şi au primit târnoseală şi cărţi de rugăciuni.

Bisericuţa cu hramurile „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” şi „Sfântul Nicolae”, monument istoric, datată din anul 1655, a fost strămutată de pe amplasamentul său din satul Angheleşti-Pietrari, la Muzeul Satului din Bujoreni şi restaurată între anii 2009 şi 2013.

Între anii 2009-2013, Fundaţia HAR din Bucureşti, în parteneriat cu Muzeul Judeţean „Aurelian Sacerdoţeanu” Vâlcea, cu sprijinul financiar al programului „EEA Grants” (finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Lichtenstein şi Norvegiei) şi al Asociaţiei Fondului Cultural Naţional, a strămutat şi restaurat la Muzeul Satului Vâlcean de la Bujoreni biserica de lemn-monument istoric de la Pietrari-Angheleşti, judeţul Vâlcea. Cercetările întreprinse asupra monumentului au pus în evidenţă faptul că judeţul Vâlcea este astăzi beneficiarul celei mai vechi biserici de lemn atestate din Ţara Românească, lăcaş de cult ortodox unic în momentul de faţă prin arhitectura sa.

După cum reiese din cele două pisanii de pe grinda centrală, dintre pronaos şi naos, biserica a fost prima dată ctitorită la sfârşitul veacului al XVI-lea, având hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, apoi, la 1655, a fost strămutată şi rectitorită de „Popa Vasilie cu satul”, într-o localitate din apropierea Pietrarilor. În 1737, această biserică de lemn a fost din nou strămutată, de data aceasta în cătunul Angheleşti al satului Pietrari, de către Preotul Gheorghe şi a primit al doilea hram „Sfântul Ierarh Nicolae”. Biserica de lemn din Angheleşti-Cărpinişu, în formă de navă, cu pronaosul poligonal, este construită din grinzi masive de stejar, îmbinate în coadă de rândunică şi fixate cu ajutorul cuielor de lemn. Lăcaşul este aşezat pe tălpi mari de stejar, îmbinate în chertare, înclinate, capetele acestora depăşind cu mult pereţii lăcaşului. Temelia bisericii este din lespezi de piatră necioplită. Se păstrează în forma iniţială, fără turn, cu tindă supralărgită, naos şi altar decroşate treptat. În lunile august-octombrie 2013 au fost reintegrate şi în interiorul bisericii şi restaurate cele două timpane cu frescă pictată, ce fuseseră extrase cu ocazia demontării, în anul 2009.

Monumentul a fost salvat de la dispariţie datorită eforturilor şi experienţei regretatului director şi coordonator de proiecte al Fundaţiei HAR, sculptorul şi restauratorul Alexandru Nancu – mai informeaza Arhidiacon Ioan Liviu Găman.

Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe este partener media oficial al Arhiepiscopiei Ramnicului.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.