Sfantul Dumitru 2013 – Programul slujbelor oficiate la Patriarhie, in Bucuresti

Conform unor surse din Patriarhia Romana, programul sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor (sărbătorit anual la 27 octombrie), ale cărui Sfinte Moaşte se păstrează în Catedrala patriarhală, în perioada 24-29 octombrie 2013, este urmatorul:

Joi, 24 octombrie 2013:

– 11.00, după oficierea Sfintei Liturghii, de la Catedrala patriarhală va avea loc procesiunea Calea Sfinţilor cu sfintele moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, pe bulevardul Regina Maria. Tot de la orele 11.00, de la biserica Sfântul Spiridon Nou, vor fi aduse în procesiune sfintele moaşte ale Sfântului Mare Mucenic Artemie, general în armata Sfântului Împărat Constantin cel Mare, care se află spre venerare la mănăstirea Căldăruşani, din apropierea Bucureştilor. Cele două procesiuni se vor întâlni la Sfânta Cruce din piatră de la baza Colinei Patriarhiei, unde, la orele 11.30, va avea loc întâmpinarea icoanei făcătoare de minuni a Sfintei Împărătese Elena în care se păstrează părticele din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci şi din moaştele Sfintei, precum şi a icoanei istorice a Sfântului Împărat Constantin cel Mare, aduse la Bucureşti de o delegaţie a Bisericii Greciei, condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Dionisie, Mitropolitul Corintului.

Sfintele moaste vor fi întâmpinate de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de ierarhi ai Sfântului Sinod şi apoi vor fi aşezate spre închinare în baldachinul de pe Colina Patriarhiei, până în ziua de marţi, 29 octombrie 2013.

Vineri, 25 octombrie 2013

– 9.15, Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi în Catedrala Patriarhală. Sâmbătă, 26 octombrie 2013, sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

– 9.15, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Dionisie, Mitropolitul Corintului, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi pe podiumul special amenajat în curtea Catedralei patriarhale.

Duminică, 27 octombrie 2013, sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor

– 6.30 – 8.00, în Catedrala Patriarhală va fi oficiată Sfânta Liturghie, pentru credinciosi.

– 9.30, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va oficia Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de ierarhi ortodocşi din ţară şi străinătate, preoţi şi diaconi, pe podiumul de lângă Catedrala Patriarhală.

Luni, 28 octombrie 2013, sărbătoarea Sfântului Ierarh Iachint de Vicina:

– 9.00, Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi în Catedrala patriarhală.

Marţi 29 octombrie 2013,

– 7.30, în Catedrala Patriarhală va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească,

– 9:30 Te Deum în deschiderea lucrărilor Sfântului Sinod, reunit în şedinţă de lucru la Reşedinţa patriarhală.

Delegaţia Bisericii Greciei, condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Dionisie, Mitropolitul Corintului, cu icoana Sfintei Împărătese Elena în care se păstrează părticele din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci şi din moaştele Sfintei, precum şi cu icoana istorică a Sfântului Împărat Constantin cel Mare, se va întoarce în Grecia în ziua de marţi, 29 octombrie 2012, orele 15.00, dupa cum informeaza aceleasi surse.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.