Cu ochii dupa – Placinta Africana: Islamul radical, un instrument in mana strainilor care vaneaza resursele Africii

Numărul susținătorilor Islamului radical este în creștere în Africa. Grupurile extremiste au devenit deja o problemă serioasă în vestul continentului, conform unui raport de ultima ora al radioului Vocea Rusiei. Treptat, influența lor se întinde spre est și sud.

Procesul de extindere a Islamului, de la nord la sud, in Africa, este în sine o realitate obiectivă și nu reprezintă o amenințare, subliniaza experții, cu excepția cazului în care Islamul ia forme radicale. De exemplu, în Nigeria, luptătorii din Boko Haram, o organizație jihadista militanta islamica, luptă împotriva guvernului și cere introducerea legii Sharia în toată țara.

În Mali, începând cu primăvara anului 2012, islamiștii cu legaturi Al-Qaeda au câștigat controlul asupra întregii parti de nord a țării. Poate fi amintit atacul terorist din septembrie 2013, din Kenya, când teroriștii Al-Shabab, un grup militant islamist cu legături Al-Qaeda, activ în teritoriul Somaliei, a atacat un centru comercial din Nairobi, ucigand zeci de oameni.

“În prezent, Africa este un continent de instabilitate potențială. Dacă vorbim pe regiuni, locul în care luptele deja exista sau pot escalada se afla in zona situata la sud de Deșertul Sahara. Islamul politic radical este promovat în mod activ, acolo. Al doilea spatiu de instabilitate este Cornului Africii – Somalia și Etiopia. A treia zona este cea a Africii Centrale – care include estul și sud-estul Republicii Democratice Congo. Potențial, flacăra de război ar putea să apară, din nou, în Angola, in cazul unei eventuale schimbari de putere”, considera Leonid Fetuni, director adjunct al Institutului din Africa al Academiei de Științe a Rusiei, prognozand extinderea continuă a starii radicale pe întregul continent.

Expertii au numit mai multe motive posibile pentru răspândirea Islamului radical. Primul este ecoul recentelor revoluții arabe, unde reprezentanții mișcărilor radicale și chiar adepții Al-Qaeda au aparut în prim-plan, sub lozincile democratizarii. Expertii leaga evenimentele tragice din Mali, cu răsturnarea regimului Gaddafi din Libia. Al doilea factor este exportul Islamismului radical.

“Acesta nu este la fel de mult un rezultat al revoluțiilor, cat al exportului Islamului radical de către statele din Golful Persic. Scopul Islamului radical este acela de a submina orice încercare de a crea state islamice moderne, democratice. Pentru Arabia Saudită și pentru statele similare, democratizarea este ca un cuțit ascuțit. Și, astfel, se exporta Islamul radical, în speranța subminarii tendințelor democratice în societățile islamice”, conform lui Pavel Svyatenkov, un expert al Fundatiei Perspectiva Istorica, pentru VoR.

Potrivit unor experți, al treilea factor de destabilizare și de răspândire a mișcărilor radicale este escaladarea luptei pentru resursele continentului. Pentru o lungă perioadă de timp, exploatarea resurselor într-un număr de țări africane, în Mozambic, de exemplu, a fost considerata costisitoare și, astfel, neprofitabila. Dar, tehnologiile evoluează, iar acum unele state sunt interesate in exploatarea acestor resurse.

Statele Unite, Uniunea Europeană, Japonia, China, Brazilia și India – toate au pretenții la o bucată specifică din plăcinta africană. În lupta lor pentru resursele naturale, jucătorii externi liciteaza pe marginea anumitor forțe politice și grupuri de influență, capabile să le apere interesele. Potrivit unor experți, sprijinul Islamului radical ar putea deveni cu ușurință un factor de presiune asupra țărilor africane, din partea jucătorilor externi, conchide VoR.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.