Nu pot sa uit cand, mergand dupa niste azot lichid, am intalnit o procesiune cu cruci-

Fizica și teologia par greu de combinat, iar o încercare de a deschide un departament de teologie intr-un prestigios Institut rus de Fizică Nucleară a stârnit o furtună de proteste și un schimb de replici între oamenii de știință și clerici, subliniind existenta unor tensionate diviziuni intre religios si secular in Rusia.

Noul departament se va deschide in toamna, la Institutul Național de Cercetare Nucleară al Universitatii din Moscova (MEPhI), clasat pe locul al treilea intre cele mai bune instituții de învățământ superior din Rusia, potrivit unui sondaj din 2012 al saptamanalului de afaceri Expert.

Planul s-a izbit, insa, de numeroase critici aprinse, care il considera drept o încălcare a legilor educației seculare de către Biserica Ortodoxă Rusă, conform unui articol publicat de Ria Novosti.

Reprezentanții Bisericii, între timp, susțin că departamentul nu se va concentra de fapt pe teologie, ci pe un set mai larg de subiecte umaniste, iar ideea de „departament” apartine chiar administrației universității.

O petiție împotriva noului departament, lansata on-line pe 1 iunie, a adunat 3260 de semnături pana astazi. In ciuda numarului redus, conflictul a atras atenția mass-mediei din Rusia.

Biserica Ortodoxă Rusă s-a aratat si ea nemulțumita: șeful programelor post-doctorale ale acesteia, Vladimir Shmaliy, a numit petitia ca fiind o “plângere publica, de tip sovietic”.

“Interzicerea unui preot, de a actiona ca profesor intr-un colegiu secular, este discriminare religioasa”, a declarat in aceste zile Shmaliy, pentru RIA Novosti.

În ciuda numelui său, Departamentul are in plan sa predea „Istoria gândirii creștine” și „Istoria Artei”, deci nu teologia în sine, a mai precizat acesta.

Controversa a fost alimentată de acuzațiile unui fost cercetator MEPhI, Anton Buslov, care a declarat zilele trecute că administrația universității l-a presat sa se opuna înclinațiilor clericale ale colegiului.

Conform tuturor celor intervievați, conducerea MEPhI ar fi fost principala forță motrice in legăturile stranse ale universității cu Biserica. Administrația școlii a venit cu ideea de a crea departamentul de teologie, a spus Shmaliy. Rectorul MEPhI, Mihail Strikhanov, a desfiintat o emblemă sculptata in epoca sovietică a școlii, a dărâmat-o și a înlocuit-o cu o cruce creștină, atunci când liderul Bisericii, Patriarhul Kirill, a vizitat Universitatea în 2010.

Multe universități occidentale respectate, inclusiv Harvard și Oxford, au departamente de teologie integrate, chiar și seminarii și școli religioase. Dar, cele mai multe dintre acestea s-au infiintat între secolele XV-XIX, atunci când dominația Creștinismului în aceste țări era de necontestat. MEPhI, dimpotrivă, a fost fondată în 1942, în timpul unei ere de stat care aplica ateismul, dezvoltand armament pentru Armata Roșie, deci inițiativa departamentului teologic pare sa reflecte influenta tot mai mare a Bisericii Ortodoxe Ruse.

De cand Kirill a devenit patriarh, în 2009, Biserica a declansat o campanie de extindere a implicarii în viața publică rusă: acesta a făcut lobby cu succes pentru introducerea de capelani in armata și a orelor de religie în școli, conform lui Roman Lunkin, un sociolog care se concentreaza pe probleme religioase. De asemenea, Patriarhul Kirill l-a susținut pe Președintele Vladimir Putin, în timpul alegerilor controversate din 2012.

Alianța bisericii cu Kremlinul este resimțită de mulți intelectuali și de clasa de mijloc, care au fost coloana vertebrală a recentelor proteste anti-guvernamentale.

Decalajul evident între rușii liberali și suporterii conservatori ai Bisericii a devenit si mai evident odata cu evenimentul legat de manifestatia trupei punk Pussy Riot, de vanul trecut: trei membre ale grupului au fost condamnate la doi ani de închisoare, pentru intonarea unui cântec anti-Putin într-o catedrală din Moscova, calificata de către instanța de judecată ca fiind incitare la ură religioasă, conform Ria Novosti.

13% dintre ruși se auto-identifică drept non-credincioși, în timp ce proporția creștinilor ortodocși este de 41%, potrivit unui sondaj independent din 2011, al Sreda, care s-a concentrat pe problemele religioase.

“Părerea mea personală este că știința și religia sunt incompatibile”, a declarat Yaroslav Sadovsky, care predă la Departamentul MEPhI de fizica plasmei, si care vede departamentul de teologie “ciudat și chiar ridicol”.

“Nu voi uita niciodată cand, mergand pe jos între clădirile campusului, pentru a face rost de niste azot lichid, m-am intalnit cu o procesiune cu cruci, care se afla pe drum. Ma lupt sa nu mai existe astfel de imagini ridicole”, a declarat Sadovsky, un ateu.

Chiar și unii angajați religiosi ai MEPhI au fost zguduiti de idee.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.