Genocidul armean: Patriarhii Karekin II si Aram I cer Turciei recunoasterea genocidului

“În 2015, poporul armean din Republica Armenia, Republica Nagorno-Karabah și diaspora va comemora 100 de ani de la genocidul armean comis de către Imperiul Otoman.

In 1915, mai mult de 1,5 milioane de armeni au devenit victime ale genocidului. Supraviețuitorii au luat drumul exilului, găsindu-si adăpost în Armenia Rasariteana, in Republica Armeana de astazi, Siria, Liban și in alte națiuni arabe sau într-o serie de alte țări ale lumii.

Victimelor genocidului și persoanelor strămutate în interiorul țării, care au trăit sub jurisdicția Imperiului Otoman în Armenia de Vest, Cilicia și in alte regiuni ale Imperiului Otoman, li s-au confiscat propriile moșii sau cele ale Bisericii – biserici, altare și mănăstiri, centre religioase, centre educaționale și caritabile instituționale, comori de valoare culturală și religioasă – manuscrise, icoane și alte obiecte de valoare, și au fost exploatate de Statul Turciei, acesta clasificandu-le ca “abandonate”.

La 98 ani de la genocid, Natiunea Turca, in calitate de succesor al Imperiului Otoman, nu doar ca neagă genocidul comis de predecesorii săi ci, de asemenea, continuă politica sa anti-armeana, păstrând încă bunurile si proprietatile armenesti confiscate și comorile religioase și culturale ale poporului armean.

Prin urmare, facem apel la Republica Turca și solicitam următoarele:

– recunoașterea genocidului armean;

– compensarea totala a armenilor care au suferit pierderi și carora li s-au drepturile omului și drepturile naționale;

– retrocedarea imediata a bisericilor armene, a mănăstirilor, proprietatilor bisericesti si a comorilor spirituale și culturale, catre poporul armean ca proprietar de drept.

Comemorand victimele genocidului armean in rugăciune, condamnăm orice încălcare a vieții date de Dumnezeu, a demnitatii umane și a coexistenței pașnice a oamenilor, “Pentru că Dumnezeu nu este al neorânduielii, ci al păcii. ” (Corinteni 14,33), și i-a chemat pe oameni la dragoste, solidaritate și cooperare.

Cu recunoștință, cinstim toate națiunile și popoarele care i-au primit pe armenii strămutati de genocid și arătam compasiune și dragoste frățească pentru armenii dispersati și exilati.

Națiunea armeană va fi, de asemenea, veșnic recunoscătoare tuturor neamurilor care, ghidate de principiile umanității și justiției, au condamnat și recunoscut oficial genocidul armean.

În ajunul a 100 de ani de la genocidul armean, trebuie să facem toate eforturile noastre, pentru a implini nazuintele națiunii armene, de dragul de dreptatii și al apărarii drepturilor tuturor armenilor.”

Sanctitatea Sa Karekin al II-lea

Patriarh Suprem și Catolicos al Tuturor Armenilor

Sanctitatea Sa Aram I,

Catolicos Marea Casa a Ciliciei

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.