Sfântul Mucenic Nicolae (Nikoloz) Dvali din Ierusalim

Sfântul Mucenic Nikoloz Dvali s-a născut la sfârşitul secolului al XIII-lea, într-un cuplu temător de Dumnezeu care şi-a îndreptat drumul către viaţa duhovnicească.

La vârsta de doisprezece ani, Nikoloz a călătorit în sălbăticia Klarjeti şi a fost tuns călugăr. De acolo a făcut un pelerinaj la Ierusalim şi a rămas în Oraşul Sfânt, stabilindu-se la Mănăstirea Sfânta Cruce. Arzând de dorinţa vieţii apostolice, călugărul Nikoloz era hotărât să moară ca mucenic.

În Ierusalim, un grup de oameni fără de Dumnezeu l-a arestat şi l-a chinuit pe Sfântul Nikoloz pentru că a mărturisit public credinţa creştină, dar un grup de creştini a reuşit să-l salveze din închisoare. Apoi, la sfatul stareţului său, Sfântul Nikoloz s-a mutat la o mănăstire georgiană din Cipru. Acolo, cuviosul călugăr L-a rugat pe Domnul să-l facă vrednic de cununa muceniciei. Într-o zi, în timp ce se ruga în faţa icoanei Sfântului Ioan Botezătorul, a auzit o voce care spunea: „Nikoloz! Scoală-te şi du-te la Ierusalim. Acolo vei găsi un călugăr georgian, care te va învăţa calea dreptăţii şi te va încuraja pe calea muceniciei. El a fost rânduit să te îndrume. ”

În consecinţă, Sfântul Nikoloz s-a întors la Ierusalim, l-a întâlnit pe călugărul pe care Dumnezeu la numit şi l-a informat despre cele dezvăluite. Preasfânta Născătoare de Dumnezeu şi Sfântul Ioan Botezătorul s-au arătat părintelui duhovnicesc al Sfântului Nikoloz, care se rugase intens pentru îndrumare şi i-au spus că este voia Domnului ca Nikoloz să călătorească la Damasc.

În timp ce se afla la Damasc, sfântul părinte a intrat într-o moschee şi l-a mărturisit deschis pe Hristos că este Mântuitorul, mustrând pe cei prezenţi pentru nebunia lor. Musulmanii furioşi l-au prins pe Sfântul Nikoloz, l-au bătut şi l-au aruncat în închisoare. După o mare luptă, creştinii metropolitani şi locali au reuşit să-l recupereze din captivitate, dar el s-a întors imediat la musulmani şi a început din nou să denunţe căile lor nelegiuite. Din nou l-au bătut fără milă, l-au lovit de cinci sute de ori şi l-au aruncat în închisoare pentru a doua oară. Dar rănile sfântului mucenic au fost vindecate prin mijlocirea miraculoasă a Sfântului Ioan Botezătorul şi după două luni a fost eliberat din închisoare.

Din întâmplare, emirul oraşului l-a văzut pe Sfântul Nikoloz în timp ce se pregătea să se întoarcă la Ierusalim. Emirul l-a recunoscut şi l-a trimis la Dengiz, emirul emirilor. Dengiz l-a linguşit şi s-a oferit să-l convertească la islam, dar Sfântul Nikoloz şi-a apărat cu curaj credinţa în Hristos. Ca răspuns, Dengiz a ordonat executarea acestuia.

La ora stabilită de Dengiz, binecuvântatul mucenic s-a întors spre răsărit, şi-a plecat cu bucurie gâtul spre sabie şi s-a rugat: „Slavă ţie, Hristoase Dumnezeule, Care m-ai socotit vrednic să mor pentru numele Tău” Sabia i-a străpuns gâtul, dar capul tăiat l-a proslăvit pe Dumnezeu de şapte ori, strigând: „Slavă ţie, Hristoase Dumnezeul nostru!”

Persii au ars trupul sfântului şi, timp de trei zile, un stâlp de lumină a strălucit în locul unde se afla.

Când tatăl spiritual al Sfântului Nikoloz a auzit despre martiriul său, s-a rugat lui Dumnezeu să-i dezvăluie dacă Nikoloz va fi numărat printre sfinţi. Apoi, într-o zi, în timp ce citea, a văzut o viziune a unei serii de sfinţi care stăteau în vârful unui munte, luminată şi înconjurată de un nor de tămâie. Printre ei Marele-mucenic George a strălucit deosebit de puternic şi l-a chemat pe Sfântul Nikoloz, spunând: „Nikoloz! Vino să-l vezi pe călugăr, tatăl tău spiritual. El a vărsat multe lacrimi pentru tine ”.

Nikoloz şi-a salutat tatăl spiritual, spunând: „Iată-mă pe mine şi locul unde mă aflu şi încetează din această zi întristarea ta pentru mine”.

Sfântul Nikoloz Dvali a fost torturat până la moarte marţi, 19 octombrie, în anul 1314. Biserica Georgiană continuă să-l comemoreze la acea dată.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.