Sfântul Efrem al Peşterilor, Episcop de Pereiaslav

Sfântul Efrem al Peşterilor, Episcopul de Pereiaslav

Icoana Sfântului Efrem al Peşterilor, Episcop de Pereiaslav

Sfântul Efrem al Peşterilor, Episcop de Pereiaslav, înainte de a fi monah, a fost trezorier şi administrator cu treburile casnice la curtea Marelui Prinţ al Kievului, Iziaslav (Dimitrie) Iaroslavici (1054-1068). Împovărat de acea viaţă zgomotoasă şi agitată şi dorind să devină călugăr, el a fost primit de Sfântul Antonie al Peşterilor din Kiev şi a fost tuns în monahism de către Sfântul Nifon (23 martie).

Prinţul, înfuriat, a cerut ca Sfântul Efrem să se întoarcă, ameninţându-l că îl va băga în închisoare şi va distruge Mânăstirea Peşterilor. Sfântul Antonie şi fraţii au părăsit mânăstirea şi au decis să se mute în alt loc. Dincolo de toate, însă, Iziaslav se temea de mânia lui Dumnezeu. El, la sfatul soţiei sale, şi-a retras forţele din mânăstire, ruşinat.

Sfântul Efrem îşi dorea să meargă în pelerinaj la locurile sfinte din străinătate. Cu binecuvântarea Sfântului Antonie, a călătorit la Constantinopol şi s-a aşezat acolo, într-una din mânăstiri. Pe când se afla la Constantinopol, Sfântul Efrem a realizat o copie a rânduielilor monahale studite (de la Mânăstirea Studion) şi a dus-o la Kiev, la cererea Sfântului Teodosie. De îndată ce a primit rânduiala, Sfântul Teodosie a pus-o în aplicare în mânăstirea sa.

Din anul 1072, Sfântul Efrem a fost făcut Episcop de Pereiaslav, cu titlul de Mitropolit. El a împodobit Pereiaslav-ul cu multe biserici frumoase şi clădiri publice şi a ridicat ziduri de piatră în jurul oraşului, după tiparul grecesc. A construit aşezăminte gratuite pentru săraci şi călători şi mai multe băi publice.

În anul 1091, Sfântul Efrem a participat la descoperirea şi mutarea sfintelor moaşte ale Sfântului Teodosie. O relatare a vieţii Sfântului Efrem exista în vremurile trecute, dar nu a mai supravieţuit. Găsim o relatare despre acesta, însă, atât în Viaţa Sfântului Teodosie, cât şi în Cronicile Ruseşti. Sfântului Efrem îi este atribuită o lucrare legată de Sfântul Mare Ierarh Nicolae, Făcătorul de Minuni.

Sfântul Efrem s-a mutat la Domnul, în anul 1098. A fost înmormântat în Peşterile Sfântului Antonie (Îndepărtate) ale Lavrei Peşterilor din Kiev. Amintirea lui este sărbătorită pe 28 ianuarie, pe 28 septembrie şi în cea de-A Doua Duminică a Postului Mare.

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere, adaptare şi adăugire Lăcaşuri Ortodoxe – 2023

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.