Intrarea in Biserica a Maicii Domnului – Manastirea Turnu 2012

Intrarea Maicii Domnului in Biserica - Manastirea Turnu 2012 slideSute de credincioşi din Eparhia Râmnicului şi din ţară s-au adunat in ziua de 21 noiembrie 2012, la Sfânta Mănăstire Turnu, pentru a prăznui „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, hramul bisericii vechi a chinoviei vâlcene.

Sărbătoarea a început cu slujba Privegherii, în seara zilei de 20 noiembrie, iar a doua zi a continuat cu Acatistul „Bunei Vestiri” şi cu Sfânta Liturghie.

Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de către un sobor de preoţi şi diaconi condus de părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Eharhul mănăstirilor din Eparhia Râmnicului, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului.

După Sfânta Evanghelie, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, în cuvântul de învăţătură rostit, a arătat însemnătatea sărbătorii „Intrării în Biserică a Maicii Domnului”, subliniind importanţa prezenţei la slujbele Bisericii, a creştinilor, în lucrarea pentru mântuirea sufletului.

Răspunsurile la strană au fost oferite de corul de părinţi al mănăstirii.

La această mare sărbătoare a creştinătăţii ortodoxe, prăznuită la Mănăstirea Turnu, au mai participat stareţi şi stareţe de la mănăstirile vâlcene, preoţi şi numeroşi pelerini eparhie, dar şi din ţară.

La poalele muntelui Cozia, nu departe de apele Oltului, se înalţă silueta zveltă a mănăstirii de călugări Turnu, situată la 600 m de staţia de cale ferată cu acelaşi nume. La poalele culmii Turneanu din masivul Cozia, de-a lungul timpului, au fost multe sihăstrii, chilii săpate în stâncă, dintre care unele se mai păstrează şi astăzi. Biserica veche ce se află imediat la intrare, a fost ridicată în anul 1676, pe locul alteia din lemn, ctitoria fostului episcop de Râmnic, Varlaam, mitropolitul Ţării Româneşti, stins din viaţă în anul 1702. Aşezământul a fost o copie a mânăstirii Cozia-Veche, fiind refăcut de Gherasim Timuş (1894-1911), însă biserica veche a fost mistuită de flăcări în 1932, scăpând din calea incendiului doar casă lui Gherasim Timuş şi chiliile din vale. Întregul ansamblu a fost refăcut în anul 1933. Această bisericuţă, mai mică are hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”. În jurul ei se păstrează numeroase chilii săpate în piatră, iar în incintă se află două peşteri unde pustnicii se izolau de lume.

În apropierea acestui vechi aşezământ monastic se păstrează şi astăzi unele vestigii istorice renumite cum ar fi : castrul roman „Arutela”, stânca de piatră numită „Masa lui Traian” şi băile termale de la Bivolari – pe malul stâng al Oltului.

– pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: contributor Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.