Pe urmele barocului taranesc din Transilvania

Muzeul de Etnografie Săsească „Emil Sigerus” din cadrul Complexului Naţional Muzeal ASTRA are plăcerea să vă invite vineri, 26 octombrie 2012, ora 12:30, la masa rotundă şi lansarea broşurii Pe urmele barocului ţărănesc din Transilvania ce va avea loc la Casa Artelor, sala de expoziţie a Muzeului „Emil Sigerus” din Piaţa Mică nr. 21, Sibiu, informeaza Serviciul specializat de presa Lăcașuri Ortodoxe.

Pe urmele barocului taranesc din Transilvania LO

Evenimentul este organizat cu ocazia finalizării proiectului cultural cu acelaşi titlu, cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria și Casa de Cultură a Municipiului Sibiu. Făcând parte din programul Sibiu Baroc Update 2012, Pe urmele barocului ţărănesc din Transilvania este un proiect inedit, ce vizează încercarea de a identifica elementele specifice stilului baroc la nivelul comunităţii săseşti sibiene, în secolul al XIX-lea. Sibiul este un oraş ce armonizează stiluri arhitecturale diferite. Între acestea, barocul, apărut la începutul secolului al XVIII-lea, ca urmare a influenţei Imperiului Habsburgic, ocupă un loc privilegiat. Influenţele sale asupra arhitecturii rurale dar şi asupra decoraţiilor interioare, mobilierului, portului sau obiectelor ceramice, au fost evidenţiate în expoziţia vernisată pe data de 21 august, la Casa Artelor şi care va putea fi vizitată până la sfârşitul lunii noiembrie 2012.

,,A fost pentru noi o experienţă foarte interesantă să abordăm această temă a barocului din perspectivă etnografică iar rezultatele din teren ne-au surprins în mod plăcut. Cei care vor fi prezenţi vineri la masa rotundă, vor avea oportunitatea de a realiza un schimb interdisciplinar prin aducerea în discuţie a modalităţilor de identificare a elementelor caracteristice acestui stil” a afirmat muzeograful Camelia Ştefan, coordonator de proiect.

Broşura "Pe urmele barocului ţărănesc din Transilvania" va cuprinde fotografii realizate în 10 localităţi din judeţele Sibiu (Amnaş, Miercurea Sibiului, Moşna, Şaroş pe Târnave), Alba (Gârbova), Mureş (Saschiz, Cloaşterf, Vulcan, Saeş) şi Braşov (Viscri). Broşura oferă informaţii ce contribuie la conturarea unei imagini a comunităţii săseşti de la începutul secolului al XIX-lea, într-un demers comparativ, pendulând în permanență între spațiul urban și cel rural, mai informeaza Serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe, partener media oficial al evenimentului.

– informeaza, penru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: Muzeograf Anda Ionas

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.