Aniversarea a 10 ani de la înfiinţarea Mănăstirii Zăbriceni. Slujba hramului

La data de 4 august 2009 s-au împlinit 10 ani de la înfiinţarea Mănăstirii „Naşterea Domnului” din s. Zăbriceni, raionul Edineţ. Cu acest prilej, în ziua de prăznuire a Sfintei Maria Magdalena şi a Sf. Sfinţit Mucenic Foca, Mănăstirea Zăbriceni şi-a sărbătorit hramul de vară, la care au participat mai mulţi protopopi şi preoţi, stareţi şi stareţe de mănăstiri, ctitori şi binefăcători ai Mănăstirii, precum şi peste 400 de credincioşi din mai multe părţi ale ţării.

Prăznuirea Hramului s-a început în ajun, cu slujba de priveghere, oficiată de către un sobor de preoţi în frunte cu stareţul Mănăstirii, arhimandritul Damian. Liturghia Praznicală din ziua de Hram a fost oficiată de PS Anatolie, episcop de Cahul şi Comrat (delegat din partea ÎPS Mitropolit Vladimir), însoţit de un sobor de peste 20 de preoţi din toată Mitropolia Moldovei.

În cadrul Sfinei Liturghii, absolventul Facultăţii de Teologie Pastorală din Edineţ, Victor Mihăilă, a fost hirotonit în treapate de diacon, urmând ca mai apoi să fie hirotonit preot pe seama parohiei Oneşti din vecinătatea Mănăstirii Zăbriceni.

În cadrul cuvântului de învăţătură, PS Episcop Anatolie şi-a exprimat mulţumirea şi bucuria de a sluji la Mănăstirea Zăbriceni, îndemnându-i pe credincioşi să preţuiască acest mare dar de a avea o mănăstire alături şi de a putea apela la rugăciunile şi sfaturile monahilor care se nevoiesc aici. De asemenea, PS Anatolie a evocat numele primului ctitor al acesti Mănăstiri, adormitul Episcop Dorimedont, pentru care a săvârşit şi o slujbă de pomenire.

La sfârşitul Tedeum-ului de mulţumire, stareţul Mănăstirii, arhimandritul Damian, i-a mulţumit PS Episcop Anatolie şi tuturor celor prezenţi pentru dragostea de a veni şi a se ruga împreună cu obştea de la Zăbriceni. De asemenea, părintele stareţ a vorbit şi despre realizările şi nerealizările din primii 10 ani de existenţă ai Mănăstirii, mulţumim tuturor celor care au contribuit direct sau indirect la edificarea acestui aşezământ monahal şi îndemnându-i pe toţi oamenii de bună credinţă să contribuie şi mai departe la ridicarea bisericii mari a Mănăstirii.

Serbarea a continuat cu prezentarea unei cărţi ce cuprinde Paraclisul şi Acatistul Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Grabnic-ascultătoarea” (a cărei chip se află de peste două luni şi la Zăbriceni), şi a unui DVD audio, care cuprinde peste 200 de lecţii şi cateheze ortodoxe pentru copii şi maturi.

Sărbătoarea Hramului s-a încheiat cu obişnuita agapă frăţească la care au fost invitaţi toţi clericii şi credincioşii prezenţi.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.