Hramul Manastirii Inaltarea Sfintei Cruci – Malaia 2012

Hramul Manastirii Inaltarea Sfintei Cruci - Malaia 2012 slideCu prilejul prăznuirii „Înălţării Sfintei Cruci”, in data de 14 septembrie 2012, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului împreună cu Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, şi înconjuraţi un sobor de preoţi şi diaconi, au oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la noua Mănăstire „Înălţarea Sfintei Cruci”, din comuna Mălaia, judeţul Vâlcea, care şi-a serbat pentru prima dată hramul.

În cuvântul de învăţătură rostit, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim a tâlcuit pericopa evanghelică citită astăzi, în care Sfântul Apostol şi Evanghelist istoriseşte Judecata Domnului Hristos în faţa lui Pilat, Răstignirea şi Moartea Sa de pe Cruce.

În cadrul Sfintei Liturghii, Părinţii Ierarhi împreună cu soborul de slujitori au rostit ectenii și au înălțat rugăciuni către Bunul Dumnezeu ca să reverse ploi liniştite, aducătoare de roade, folositoare vieţii oamenilor şi vieţuitoarelor.

La final, Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat însemnătatea marelui praznic al Înălţării Sfintei Cruci. „…Praznicul de astăzi este unul deosebit faţă de celelalte Sărbători Împărăteşti, deoarece dacă la celelalte Praznice cinstim una dintre persoanele Sfintei Treimi, sau pe Maica Domnului, astăzi Biserica ne aşează spre cinstire Jertfa Mântuitorului Iisus Hristos, Jertfa lui plină de dragoste şi de smerenie care a fost săvârşită pe Sfânta Cruce. Iată că din element de ocară şi de tortură, Sfânta Cruce a devenit obiect de cinstire, prin care cu ajutorul harului Duhului Sfânt, noi primim nădejdea că vom moşteni viaţa veşnică. Fără Lucrarea Mântuitorului Iisus Hristos, Sfânta Cruce nu ar avea Putere. De aceea sărbătoarea de astăzi ne îndeamnă să cugetăm mai mult la Jertfa Mântuitorului Hristos şi la ceea ce înseamnă Sfânta Cruce pentru fiecare dintre noi…”, a spus Preasfinţitul Episcop Emilian.

Răspunsurile la strană au fost date de către corurile reunite ale maicilor de la Mănăstirile Remetea, din Arhiepiscopia Alba Iuliei şi „Pogorârea Duhului Sfânt” de la Blănoiu .

La această mare sărbătoare a creştinătăţii ortodoxe prăznuită la Mănăstirea „Înălţarea Sfintei Cruci” au mai participat Arhim. Vartolomeu Androni, Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului, oficialităţi locale, preoţi şi credincioşi din parohiile vecine şi foarte mulţi pelerini din ţară.

Scurt Istoric

Mănăstirea „Înălţarea Sfintei Cruci”, se află pe DN7 – Râmnicu Vâlcea – Sibiu, ramificaţie la stânga de la Brezoi spre Voineasa (DJ 7A), în comuna Mălaia, pe frumoasa şi pitoreasca Vale a Lotrului, situată la altitudinea de circa 1300 m.

Piatra de temelie pentru noua biserică a mănăstirii de maici cu Hramurile „Înălţarea Sfintei Cruci” şi „Sfântul Mc. Ioan Rusul” a fost pusă la data de 12 iunie 2012, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, de către Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Ctitorii mănăstirii sunt Preotul Ioan Comăneci cu familia, împreună cu sponsorul principal Frank Timiş. În 3 luni de zile de la punerea pietrei de temelie şi până în prezent s-au realizat: drumul de acces, un arhondaric pe două nivele ce cuprinde 25 de chilii, şi Biserica ce în prezent este pictată în exterior şi se lucrează la învelirea ei cu tablă. Stareţa mănăstirii este monahia Ioana Roznov şi are în păstorire o obşte de 7 maici.

Biserica este în formă de cruce bizantină, cu pridvor, având lungimea de 37 m. Planul şi arhitectura mănăstirii au fost realizate de Părintele Ioan Comăneci. Echipa de construcţie este formată din vieţuitori ai Mănăstirilor „Sfinţii Trei Ierarhi” de la Gruiul Lupului şi „Pogorârea Duhului Sfânt” de la Blănoiu sub coordonarea Pr. Ioan Comăneci.

Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.