Pogorârea Sfântului Duh la Manastirea Blanoiu / 2012

Pogorarea Sfantului Duh la Manastirea Blanoiu 2012 slideMănăstirea „Pogorârea Sfântului Duh” – Blănoiu, se află pe DN7 – Râmnicu Vâlcea – Sibiu, de la Călineşti–Cornetu (DL) ramificaţie la stânga, în comuna Racoviţa, sat Blănoiu, situată la altitudinea de circa 700 m.

Piatra de temelie pentru noua mănăstire de maici s-a pus la data de 2 octombrie 2010, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, când a fost târnosit şi paraclisul cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” şi „Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei”.

Ctitorii mănăstirii sunt Preot Ioan Comăneci cu familia, împreună cu sponsorul principal Frank Timiş. Mănăstirea are în prezent 15 vieţuitoare sub păstorirea stareţei Ierusalima Lazari.

Biserica este în formă de cruce bizantină, cu clopotniţă şi pridvor, având lungimea de 47 m şi lăţimea de 11 m. Planul şi arhitectura mănăstirii au fost realizate de Părintele Ioan Comăneci. Echipa de construcţie este formată din Părintele Ioan, împreună cu Părintele Protosinghel Macarie, stareţul Mănăstirii Gruiul Lupului şi obştea mănăstirii.

Pe data de 16 octombrie 2011, în Duminica a XXI-a după Rusalii, „a Sfinţilor Părinţi de la Sinodul VII Ecumenic”, biserica mănăstirii a fost târnosită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfiţitul Andrei Făgărăşanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului şi Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de peste 60 de preoţi şi diaconi.

Dat fiind faptul că mănăstirea se află situată la confluenţa dintre provinciile istorice Ţara Românească şi Ardeal, aici vin de hram şi sărbători credincioşi şi pelerini atât din Oltenia cât şi din Transilvania.

Cu ocazia prăznuirii „Rusaliilor”, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea „Pogorârea Duhului Sfânt”, din satul Blănoiu, comuna Racoviţa, judeţul Vâlcea, care şi-a serbat pentru prima dată pe Ocrotitorul Sfântul Duh după târnosire.

Sărbătoarea a început în seara zilei de sâmbătă, 2 iunie cu slujba de priveghere, şi a continuat astăzi, 3 iunie, cu Acatistul „Pogorârii Sfântului Duh” şi cu Sfânta Liturghie. Răspunsurile la strană au fost date de către Corala maicilor de la M-rea Remetea, din Arhiepiscopia Alba Iuliei.

La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată şi o slujbă specială, numită Vecernia Rusaliilor, în cadrul căreia s-au rostit opt rugăciuni, dintre care şapte cu voce tare şi a opta în taină. Această slujbă mai este cunoscută în popor sub numele de „slujba plecării genunchilor” pentru că în timpul rostirii celor şapte rugăciuni de către preoţi toţi credincioşii stau în genunchi, arătând credinţa lor şi mulţumind pentru binefacerile primite de la Dumnezeu, dar şi mărturisind pocăinţa pentru păcatele săvârşite.

După slujbă, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a explicat pericopa evanghelică, evidenţiind însemnătatea marelui praznic al „Rusaliilor”, după care, părintele ierarh a oferit câştigătorilor din Arhiepiscopia Râmnicului, participanţi la prima ediţie a Concursului Naţional „Icoana ortodoxă – lumina credinţei” – 2012, câte o diplomă de vrednicie şi cărţi cu conţinut religios. La Secţiunea Pictură pe lemn, pentru lucrări executate în tehnică tempera, stil neobizantin, câştigătorii din cadrul din Arhiepiscopiei Râmnicului au fost: Ierodiacon Policarp Marius Mihai Ifrim, de la Mănăstirea Cozia, monahia Ecaterina Mihaela Fermeşanu, de la Mănăstirea Dintr-un Lemn, menţiune şi monahia Fausta Florentina Pană, de la Mănăstirea Bistriţa Olteană, – premiul al II-lea.

La această mare sărbătoare a creştinătăţii ortodoxe prăznuită la Mănăstirea „Pogorârea Duhului Sfânt”, – Blănoiu au participat reprezentanţi ai autorităţilor de stat, locale şi centrale, preoţi şi credincioşi din parohiile vecine, dar şi foarte mulţi pelerini din ţară.

– un articol, pentru agentie de stiri Lacasuri ortodoxe, de: contributor: Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.