Hramul Catedralei Arhiepiscopale din Rm. Valcea – 2011

Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea a devenit in data de 6 decembrie 2011 neîncăpătoare, cu ocazia prăznuirii Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirei Lichiei, ocrotitorul acesteia şi a Seminarului Teologic din Râmnicu Vâlcea, informeaza pentru serviciul de presa LONews, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe, contributor Arhidiacon Ioan Liviu Gaman.

Sute de credincioşi din Râmnicu Vâlcea şi din Eparhie au participat la Sfânta Liturghie săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului şi un sobor de preoţi şi diaconi, în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea.

Sărbătoarea a început cu slujba Privegherii în seara zilei de 5 decembrie, şi a continuat a doua zi cu slujba Utreniei şi cu Sfânta Liturghie Arhierească. La ora 8:30 a fost adusă de la Mănăstirea Bistriţa Olteană racla cu moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul, care a fost aşezată în pronaosul catedralei pe un baldachin special amenajat, alături de moaştele Sfinţilor Mucenici Carp Episcopul, Teodor Stratilat, ale Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului şi „Capul” Sfântului Mare Mucenic Mercurie.

După Sfânta Evanghelie, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovișteanul în cuvântul de învăţătură rostit, a elogiat viaţa şi activitatea Sfântului Ierarh Nicolae arătând faptul că Sfântul Nicolae este pentru toţi oamenii o icoană a bunătăţii lui Dumnezeu, un păstor blând şi milostiv, ce a propovăduit prin faptă şi cuvânt şi a îndemnat pe toţi oamenii să caute mântuirea sufletului.

La sfârşitul slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, i-a binecuvântat pe toţi cei prezenţi, felicitându-i pe toţi cei ce poartă numele Sfântului Nicolae.

Răspunsurile la strană au fost date de către Corala „Sfântul Antim Ivireanul” a Arhiepiscopiei Râmnicului condusă de Prof. Cristian Marian Stroe.

La această mare sărbătoare a creştinătăţii ortodoxe prăznuită în Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea au participat stareţii şi stareţele de la mânăstirile din Eparhia Râmnicului, oficialităţi locale şi de stat, preoţi şi credincioşi din parohiile Arhiepiscopiei şi numeroşi credincioşi din municipiu şi din ţară.

Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Rm. Vâlcea

Actuala biserică a Catedralei din Râmnic, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, a fost ridicată pe temelia unor biserici mai vechi: una zidită între anii 1576-1586 de către episcopul Mihail al II-lea şi dărâmată de turci în anul 1735, în timpul războiului pe care l-au avut cu austriecii; iar a doua zidită între anii 1739-1749 de către episcopul Climent şi distrusă de un mare incendiu în 1847. Edificiul, aşa cum se vede astăzi, a fost ridicat de Sfântul Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului (1850-1868).

Construcţia a fost începută în anul 1851 şi terminată în anul 1856 şi este opera arhitectonică a meşterilor ucenici ai Sfântului Calinic care au zidit bisericile de la Sfintele Mânăstiri Cernica, Pasărea şi Frăsinei. Asemănarea cu ele este foarte mare ca stil, diferenţa constând însă doar în proporţia ce a fost apreciată în raport cu locul şi nevoile de cult ale Episcopiei.

Biserica are forma clasică, trilobată, împărţită în: altar, naos, pronaos şi pridvor închis, având trei turle dintre care una centrală mare şi două frontale mai mici şi este construită din ziduri masive în formă de cruce, cu sânuri largi, altar mare, bolţi semicalotate, ferestre late, mari şi înalte. Este pardosită cu ciment mozaicat şi acoperită cu tablă.

Pictura, în ulei, în stilul Renaştenii, aparţine marelui artist al vremii, Gheorghe Tattarescu care era un admirator al Sfântului Calinic. În pronaos, pe peretele de sub cafas, în stânga, este pictat chipul ctitorului, Sfântul Calinic, iar în dreapta cel al domnitorului vremii, Barbu Ştirbei.

Catapeteasma este lucrată din lemn de tei masiv, sculptată cu deosebită măiestrie, folosindu-se pentru executarea bogaţiei florale ghirlande şi buchete din lemn aurit. Pictura a fost restaurată în anul 1968 de pictorul Treistorianu. Demne de remarcat sunt şi vitraliile care au fost pictate în naos: „Naşterea Domnului” şi „Învierea”, iar în pronaos “Sfântul Grigore Bogoslovul” şi „Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului”.

Cu osteneala şi purtarea de grija a Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, după cutremurul din 1986, Catedrala a fost consolidată şi în acelaşi timp s-a refăcut pictura de către pictorul bisericesc Toma Lascoi. În ultimii ani Biserica Catedrală a fost dotată cu o nouă staţie de amplificare, instalaţie de aer condiţionat, mobilier nou, iconostase, candelabre, vase şi odoare de cult. În anul 2001 s-a refăcut tencuiala exterioară şi pavajul din marmură, iar în 2003 a fost spălată pictura, mai informeaza Serviciul de presa LONews, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

– un articol de: contributor Arhidiacon Ioan – Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.