Sfantul Cuvios Paisie de la Neamt, cinstit in manastirea pe care a pastorit-o

Biserica Ortodoxa l-a praznuit ieri, 15 noiembrie 2009, in prima zi din Postul Nasterii Domnului, pe Sfantul Cuvios Paisie de la Neamt. Cu acest prilej, Manastirea Neamt si-a serbat cel de-al treilea hram. Sambata seara a avut loc slujba Privegherii inchinata celui care a reinnoit viata monahala din Moldova ultimei parti de veac al XVIII-lea.


Programul liturgic a continuat ieri dimineata cu slujba Ceasurilor si Acatistul Sfantului Cuvios. A urmat Sfinta Liturghie, oficiata de IPS Teofan, inconjurat de un sobor de 15 preoti si diaconi din care a facut parte si protos. Hrisostom Radasanu, consilier in cadrul Sectorului invatamant si activitati cu tineretul al Arhiepiscopiei Iasilor, si arhim. Nichifor Horia, exarhul manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor. Raspunsurile la strana au fost date de elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox “Veniamin Costachi” de la Manastirea Neamt.

Dupa slujba Sfintei Liturghii, inalt Preasfintitul Teofan a rostit un cuvant de invatatura in care a vorbit despre semnificatiile Evangheliei din Duminica a XXV-a dupa Rusalii. Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a explicat cum poate crestinul sa fie viu, pornind de la raspunsul pe care Mantuitorul Iisus Hristos l-a dat legiuitorului:

“Drept ai raspuns, fa aceasta si vei fi viu”. “Pentru a-L marturisi pe Hristos Domnul si a vietui in conformitate cu aceasta marturisire Sf. Ap. Pavel ne spune ca omul este chemat sa aiba sapte lucruri: smerenie, blandete, indelunga-rabdare, ingaduinta, iubire, unitate si pace. Prin dobandirea acestor sapte vesminte omul poate deveni fiinta vie”, a explicat IPS Teofan care a continuat sa faca referire la viata “curata si sfanta” a Sfantului Paisie de la Neamt. "Sfantul Paisie a intrunit intr-o singura fiinta pe rugatorul, postitorul, organizatorul de manastiri, traducatorul, scriitorul, propovaduitorul, duhovnicul”, a spus Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Arhim. Benedict, staretul Manastirii Neamt, a multumit inalt Preasfintitului Parinte Teofan si credinciosilor pentru prezenta, amintind in acelasi timp faptul ca Sf. Paisie, desi s-a nascut in Ucraina de astazi, “a cautat pe Dumnezeu mai intai in tinuturile Moldovei”, multi dintre ucenicii Sfantului Paisie fiind trecuti si ei in calendarul Bisericii noastre, ca urmare a vietii lor sfinte.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.