ALBUM FOTO: Pomenirea Sf. Atanasie Patelarie, Patriarhul Constantinopolului in Arhiepiscopia Dunarii de Jos

Zi de mare sarbatoare In Arhiepiscopia Dunarii de Jos. Pomenirea Sf. Atanasie Patelarie, Patriarhul Constantinopolului

In data de 2 mai, Biserica Ortodoxa de pretutindeni a facut pomenirea Sfantului Atanasie al III-lea, originar din localitatea Axos, insula Creta, Mitropolit al Tesalonicului si mai apoi Patriarh al Constantinopolului, pastor al credinciosilor Dunarii de Jos, la jumatatea secolului al XVII-lea, adormit In Domnul la 1654, In Ucraina, si ale carui sfinte moaste se pastreaza Intregi, asezate pe un tron arhieresc, In catedrala Mitropolitana din Harkov.


In conformitate cu hotararea nr.1968/2008 a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, anul trecut, In zilele de 2-3 mai, a fost proclamata cinstirea si introducerea In cultul Bisericii noastre a Sfantului Ierarh Atanasie Patelarie.

Programul manifestarilor a debutat Inca din seara zilei de 1 mai 2010, prin slujba de priveghere savarsita la Catedrala arhiepiscopala de catre IPS Parinte Casian si oaspetele sau, Preasfintitul Parinte Mihail, Episcopul romanilor ortodocsi din Australia si Noua Zeelanda. Credinciosii prezenti au putut sa se Inchine la icoana Sfantului Atanasie si la fragmentul din sfintele sale moaste pastrate In Catedrala din Galati.

In data de 2 mai, la ziua de praznuire a Sfantului, in Catedrala Dunarii de jos a fost oficiata Sfanta Liturghie.

In aceeasi zi, biserica din municipiul Galati, care are ca ocrotitor pe Sf. Ierarh Atanasie, si-a serbat hramul.

Preotii si credinciosii prezenti la Sfanta Liturghie savarsita In acesta biserica au avut bucuria de a fi binecuvantati si de a primi cuvantul de Invatatura al Preasfintitului Parinte Mihail, ierarhul Episcopiei Ortodoxe Romane din Australia si Noua Zeelanda.

Ce-l de-al doilea sfant lacas aflat sub ocrotirea ierarhului pe care l-am pomenit, este biserica situata pe locul fostei manastiri galatene “Sf. Nicolae”, acolo unde Sf. Atanasie a fost gazduit, prin generozitatea domnitorului Vasile Lupu si bunavointa Sfantului Mitropolit Varlaam al Moldovei, Intre anii 1642-1653.

ARHIEPISCOPIA DUNARII DE JOS

©redactare Teo-CHristian publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 16/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.