Marturii si “potriviri” despre Sfantul Ioan Rusul, 27 mai

Sfantul Ioan Rusul, un Sfant care "plange pentru tineret"

Dupa relatarea parintelui Ioan Vernesou, de la manastirea Procopie din Evvia, Sfantul Ioan Rusul isi cere singur schimbarea vesmintelor sfintelor sale moaste care se gasesc in aceasta manastire. Daca vine vorba sa se faca acest lucru strict dupa voia omeneasca, Sfantul se opune.

Atunci, cheia care deschide racla sa nu se poate Invarti, iar aceasta ramane inchisa.


Cateodata, Sfantul Ioan Rusul se mai arata In vis "simultan unor persoane de pe diferite continente", mai spune parintele, si le cere In somn:

„Eu sunt Ioan Rusul, veniti la biserica mea si spuneti preotului ca a venit vremea sa mi se schimbe vesmintele”.

Aceasta s-a petrecut deci, exact in acest mod, In anii 1937, 1955, 1977, 2005. Prin urmare, in acesti ani i-au fost schimbate vesmintele la Manastirea Procopie din Evvia.

Odata, o tanara fata a primit in acelasi mod explicatia la faptul ca perna pe care se sprijina capul Sfantului Ioan Rusul, in aceeasi racla din Evvia, este umeda In dreptul ochilor (preotul verifica acest lucru la deschiderea raclei):
„Ar trebui sa vii si sa vezi perna mea, care este plina de lacrimi. Eu plang pentru tineret si ma rog lui Dumnezeu sa va Intareasca In credinta”.

Sfantul Ioan Rusul provine din Rusia, dar a vietuit langa Cezareea Palestinei, In Procopie (Asia Mica), din momentul In care a fost luat prizonier de tatari si vandut unui turc (sec. XVIII). Refuzand categoric trecerea la Islam, tanarul Ioan a primit de la stapanul sau sarcina de a munci la grajd, loc in care si dormea dealtfel. Treptat, prin bunatatea inimii, s-a facut iubit de localnici, si s-a dovedit facator de minuni. Cele mai cunoscute minuni din timpul vietii sale se refera la grajdul unde locuia, care noaptea capata mireasma de mir, In urma rugaciunilor prelungite ale Sfantului Ioan, si la farfuria cu mancarea preferata a stapanului turc, care i-a fost trimisa acestuia pe cand facea pelerinaj la Mecca, tot In urma rugaciunilor Sfantului (vezi si predica video a pr. iconom stavrofor Vasile Ailioaei, tinuta la Biserica Sf. Ioan Rusul Comana 2010).

A trecut la cele vesnice de tanar, In 27 mai 1730, Imbolnavindu-se, fiind regretat de musulmani, dar si de crestinii din zona. Inaintea mortii, un preot ortodox i-a adus Sfanta Impartasanie ascunsa Intr-un mar, ca nu cumva vreun turc sa-l Impiedice, desi acestia ajunsesera sa fie foarte toleranti cu Sfantul Ioan Rusul.

In noiembrie 1733 s-au descoperit sfintele sale moaste, si au fost aduse In biserica Sfantul Gheorghe din regiune, loc unde venea si se Inchina Sfantul, noaptea, In ascuns. In 1832, moastele sfinte au scapat nearse, din mijlocul focului, incendiatorii musulmani speriindu-se cand li s-a aratat chiar Sfantul viu si neatins In foc. In jurul anului 1922 sfintele moaste au fost mutate pe insula Evvia, In actualul oras Procopie. Minunile Sfantului au devenit tot mai cunoscute si au fost cuprinse In culegeri cu viata si paraclisul sau, numarul lor crescand continuu.

Mai trebuie remarcat si faptul ca, de multe ori, Sfantul Ioan i-a ajutat si pe cei care nu Il chemasera prin rugaciune, care nici macar nu auzisera de existenta sa, carora le-a explicat cum pot ajunge la racla sa de pe insula Evvia, sa se Inchine.

Dintre marturii:
„Noi nu ne rugasem vreodata Sfantului Ioan”, spunea vaduva Areti K. Impreuna cu fiica sa, Hrisa, In martie 1985. Sfantul o ajutat-o sa-si pastreze casa, intr-un proces. „Cum ne cunosc… Cum se misca sfintii printre noi!… Cum stiu toate necazurile noastre!”

Un medic, vazand ridicarea brusca din pat a unui pacient ce fusese paralizat si inca pe moarte, dupa ce sotia acestuia avusese o viziune a Sfantului Ioan Rusul, facand deci vizita In saloane, i-a zis celui vindecat:

„Nu cereti sa va schimbati pijamaua, plecati, luati un taxi si mergeti la biserica vindecatorului dumneavoastra, la Sfantul Ioan, In Evvia, unde se afla sfintele moaste Intregi. Mergeti, multumiti-i din suflet si veniti apoi sa va facem externarea care, de aceasta data, lucru rar, este semnata nu de un doctor, ci de un sfant! Cred tot ceea ce spun si ca medic, dar si ca un crestin. Deasupra stiintei noastre este atotputernicia lui Dumnezeu si a Sfintilor Sai…” (22 februarie 1984) Nimeni nu s-a mai mirat atunci cand marele functionar de stat, Constantin Polihronie, a venit chiar In pijama la biserica Sfantului Ioan, taxiul fiind nevoit sa-l astepte peste doua ore la poarta bisericii…

Ruga catre Sfantul Ioan Rusul Noul Marturisitor

O, preaslavita minune! Locuind la un loc cu musulmanii, fiind luat prizonier de acestia, ai fost dat tatarilor si cumparat pe bani, asemenea lui Iisus, o, sfinte plin de harul lui Dumnezeu, caci prin necazurile tale l-ai aflat pe Facatorul tuturor, prin multe rugaciuni.
O, preaslavita minune! Din necuratia vitelor te-ai facut curat la trup si la suflet, avand grajdul drept odaie si drept hrana – ocarile si loviturile de picioare, iar goliciunea si frigul le-ai Indurat, preafericite, pentru Mantuitorul Hristos. Stralucirea Dumnezeirii Celei luminate, cea salasluita In tine, minunat te-a vadit, ca purtator de duh te-ai aratat, preafericite, prin sfintele tale moaste, de aceea, prin laude si cantari cinstim dumnezeiasca ta pomenire, rugandu-te ca si pe noi sa ne primesti Inaintea ta, sfinte, si sa ne ajuti cu rugaciunile tale cele primite la Dumnezeu, sa ne izbavesti de boli, de ispite si de toate necazurile. Amin.

©Un grupaj, traducere si redactare Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin

publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 19/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.