Calugar de la 12 ani – Sfantul Clement al Ancirei

sfantul clement al ancirei Calugar de la 12 ani
A fost nascut din mama proorocita, pe numele ei Sofia, dar a ramas orfan de ambii parinti de la varsta de 12 ani. Mai apoi, fiind infiat de o prietena a mamei sale – cu acelasi nume – Clement s-a Ingrijit de copiii abandonati, in sprijinul acesteia. Prin astfel de fapte, si pentru faptul ca erau Insotite chiar si de post si Infranare, sinaxarele Il considera pe Sfantul Clement „calugar de la 12 ani”.



Calugar de la 12 ani – Sfantul Clement al Ancirei

Astfel, la numai 20 ani, Clement – deja preotit, ajunge sa fie sfintit episcop al Ancirei din Galatia, la insistentele oamenilor.

In anul 284, Incep persecutiile Imparatului Diocletian, fapt pentru care Clement este chemat Inaintea dregatorului pagan Dometian, ajungand sa-L marturiseasca aici pe Hristos.

Sub chinurile fizice la care, din acest motiv, a fost supus, Clement avea taria sa rosteasca in fata celorlalti:

„Mi se face racorire In chinuri, caci ma vad pe mine ca sunt urmator patimilor Hristosului meu, si Imi par usoare toate durerile, ca ma Invrednicesc de mare cinste”.
Insanatosit prin har de toate cele patimite, Clement avea sa suporte insa noi chinuri:

„Doresc sa fiu Intreg si sanatos, spre slava si marturisirea Sfantului Tau nume si spre primirea celor mai multe chinuri pentru Tine.” Dintr-o data, roata – pe care era tras – sfaramandu-se.

Iar In temnita, unde a fost aruncat dupa Indelungi batai, ii boteza pe ceilalti din preajma sa.
Imparatul Diocletian l-a trimis la Maximian, ca pe un nebiruit. Sfantului i s-a alaturat Agatanghel, un tanar care fusese botezat de el In temnita. Pe unde era purtat Sfantul, paganii se lepadau de Inchinarea la zei, si multi doreau sa nu se desparta de el. Taumaturg, Insotit de Ingeri pe care, uneori, Ii puteau vedea si cei din jur, Clement a mai suferit, Impreuna cu Agatanghel, din partea dregatorilor: Agripin, Curichie, Dometie, Sacherdon, Maxim, Afrodisie, Luciu, Alexandru.

Calugar de la 12 ani – Sfantul Clement al Ancirei

…Aruncati fiind In mare, In saci cu bolovani, au iesit neatinsi
Arsi de vii, au rezistat
Strujiti cu unghii de fier, au rabdat
Aruncati In var nestins, au ramas vii
?inuti pe paturi de fier Inrosit In foc, L-au vazut pe Hristos, Care i-a mangaiat
In cuptorul de foc au petrecut
Li s-a desprins carnea de pe trup, iar ei Il laudau pe Dumnezeu
Strapunsi cu sulite, chiar si In inima, nu mureau
Turnandu-se plumb topit peste ei, ramaneau vii…

„- Nu simtiti dureri In trupurile voastre?”i.
„ – De se si strica omul cel dinafara, cel dinlauntru se Innoieste”.

In acest fel a petrecut Sfantul Clement 28 ani neIncetati de patimiri, urmate de vindecari ale trupului sau. Iar toti guvernatorii de cetati pe unde era dus, se mirau si nu stiau ce chinuri sa inventeze spre a-i convinge sa renunte la Hristos, pe episcop si pe tanarul Agantanghel. De aceea era purtat din cetate In cetate, pana cand s-ar fi gasit cineva sa-i Infrunte cu adevarat.

Calugar de la 12 ani – Sfantul Clement al Ancirei

Majoritatea celor care le cunosteau viata, Ii considerau nemuritori.

Si-au aflat sfarsitul In Ancira, prin taierea capului, mai Intai Agatanghel, apoi si Clement, fiind pomeniti de Biserica In aceeasi zi, la 23 ianuarie. Sfintitul episcop Clement a fost martirizat chiar In timpul slujirii Sfintei Liturghii, In sfantul altar, pe cand domnea Maximin Gaia (305-313).

Nimeni, de la facerea lumii, nu a fost chinuit mai mult pe pamant, prin toate mijloacele posibile, inventate de mintea omeneasca Intunecata de pacat, decat Sfantul Clement al Ancirei si ucenicul lui, Agatanghel, constata istoricul Nichifor Calist.
Nimeni nu si-a dorit cu atata ardoare sa patimeasca, doar pentru a se slavi puterea lui Dumnezeu printr-Insul.

Moastele Sfantului Clement al Ancirei s-au aflat pentru multa vreme In Constantinopol, Impartite Intre doua biserici, ridicate In cinstea sa. In sec. XIII, capul Sfantului a fost mutat de cruciatii latini la Paris.

Calugar de la 12 ani – Sfantul Clement al Ancirei

Citind Vietile Sfintilor, raman urme.
Parcursul incredibil al Sfantului Clement al Ancirei (dublat de acela al ucenicului sau, Agatanghel), ne readuce In minte viata Sfantului si dreptului Iov. De aceasta data, un alt Iov, botezat, care de buna voie a dorit patimile – ca mod de viata.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 53/2011

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.