Salaman Sihastrul, 23 ianuarie – Primul Sfant tacut pentru Hristos

Sfantul Salaman Salaman Sihastrul, 23 ianuarie Primul Sfant tacut pentru Hristos

Un localnic al Capersanei se hotaraste sa paraseasca locul natal, trecand Eufratul; s-a oprit In locul In care descoperise o pestera tocmai bine potrivita pentru restul vietii sale (dupa unii cercetatori, o casa abandonata). Aici acesta se „zavoreste”, urmand In principal nevointa tacerii – conform careia ia hotararea sa vorbeasca doar Mantuitorului Hristos. Personajul de atunci avea sa devina Sfantul Salaman Sihastrul, pe care Biserica Ortodoxa ia decizia, ulterior, sa-l cinsteasca la data de 23 ianuarie.

©Lacasuri Ortodoxe


Salaman Sihastrul, 23 ianuarie Primul Sfant tacut pentru Hristos

Zavorarea sa presupunea ca In decursul unui an acesta sa nu paraseasca pestera In care vietuia, decat o singura data, iesirea fiind singura ocazie In care Isi putea aduce proviziile pentru urmatoarea perioada. Nu era insa vorba de o iesire prea la Indemana, Salaman trebuind sa sape pe sub pamant un tunel, care imediat dupa aceea urma sa fie din nou acoperit.

Tacere, Infranare, rabdare, rugaciune si lupta nevazuta cu duhurile rele – acestea erau elementele definitorii ale modului neobisnuit prin care Salaman alesese sa vietuiasca, dealtfel motive Indeajuns de importante pentru ca Episcopul locului sa nu Intarzie sa Il cunoasca si sa vrea sa se Impartaseasca si el din experienta de tip ascetic. Putea fi spre folosul multora.

Acest Episcop avea sa fie cel mai surprins de neclintirea lui Salaman In nevointa tacerii. A desfacut intrarea In locul de sihastrie, dar Salaman nu a rostit niciun cuvant si nu a raspuns la nicio Intrebare. Cu toate acestea, unele sinaxare care dau relatii despre acest sfant, mentioneaza ca Episcopul l-ar fi hirotonit pe cel tacut, ca preot, chiar fara ca el sa aiba vreo reactie. Altele Insa nu insista asupra evenimentului.

Salaman Sihastrul, 23 ianuarie Primul Sfant tacut pentru Hristos

Desi Arhiereul Intelesese perfect ca Salaman nu poate fi tulburat din rugaciunea sa – si dealtfel s-a si retras din acel loc, zavorand din nou iesirea – locuitorii Capersanei luasera decizia ca nu se poate altfel decat ca sfantul sa locuiasca printre ei, fapt care i-a facut sa para simpla construirea unei chilii asemanatoare sihastriei, In satul lor, Intre case, acolo unde imediat l-au si adus pe Salaman, bineinteles fara consimtamantul sau.

Salaman Sihastrul, 23 ianuarie Primul Sfant tacut pentru Hristos

Numai ca, In momentul In care satul vecin avea sa auda despre aceasta fapta, a Inceput o adevarata „lupta” privind „dreptul de proprietate asupra sfantului”. Locuitorii satului vecin Il doreau pentru ei, asa Incat, pentru simpla prezenta tacuta si lucratoare, de rugaciune, a Sfantului In mijlocul lor, au ridicat o alta chilie, In acest nou sat, tot Intre case.
Salaman a fost mutat iar – pastrandu-si desigur aceeasi liniste sufleteasca.

Asa urma sa vietuiasca Sfantul, pana cand a fost chemat la cele vesnice, In jurul anului 400 d.Hr. Este numit si Salaman isihastul. Nimeni, niciodata, nu l-a putut convinge sa vorbeasca.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 53/2011

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.