In data de 26 iunie, ortodocsii straini cinstesc, conform propriilor calendare, Icoana Maicii Domnului… de la Neamt

In data de 26 iunie, ortodocsii straini cinstesc, conform propriilor calendare, Icoana Maicii Domnului… de la Neamt, intrucat aceasta este o copie a Icoanei Lydda serbata de asemenea la 26 iunie.

Aflam din sinaxarele ortodoxe ruse (de unde au preluat si sinaxarele ortodoxe franceze, dar si cele ortodoxe din SUA), ca pe data de 26 iunie este sarbatorita cea mai cinstita Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului din Romania, aflata la manastirea Neamt, din biserica Inaltarii Domnului.

Numita de straini: „The Neamts Icon", „The Niamets – Moldavian Icon", „The Nyametsk Icon of the Mother of God", „L'icône de la Mère de Dieu de Néamts", aceasta este cunoscuta drept o copie a Icoanei Lida a Maicii Domnului, cea nefacuta de mana, din Palestina.

Redactia Stiri Lacasuri Ortodoxe


Cum a ajuns la noi?
In dar, de la Imparatul bizantin Mihail Paleologu, catre voievodul Alexandru cel Bun, In 1401 (dupa sursele straine, In 1399), fiind pictata dupa Icoana Lida Inca din anul 665. Intocmai ca si aceea, Icoana de la Neamt are doua fete, pe una dintre ele fiind reprezentata Maica Domnului cu Pruncul pe mana stanga, Imbracata In argint aurit, iar pe cealalta parte: Sfantul Mare Mucenic Gheorghe.

Despre minunile nenumarate (vindecari personale sau de epidemii si multe altele) care s-au petrecut In legatura cu aceasta Icoana cunoscuta In toata lumea, putem afla atat din traditiile locale, cat si din surse scrise (precum „Sfintele Icoane facatoare de minuni din Romania", Arhimandrit Ioanichie Balan).

„Si nici pe aceasta preaslavita minune pe care invederat a savarsit-o Stapana, inca nu ni se cuvine a o da uitarii. Adica era in Manastirea Neamtului un duhovnic cinstit de neam slovean, anume Iegudiil. Acesta fiind foarte batran, in anul 1847 a orbit desavarsit de amandoi ochii si a fost asa orb vreme de sase ani. Iar intru al saptelea an, fiindca nu avea cine sa-l poarte la biserica totdeauna si sa-i citeasca pravila, el foarte s-a intristat. Si mergand in soborniceasca biserica, si stand inaintea sfintei si facatoarei de minuni icoane a Preasfintei Stapanei noastre Nascatoare de Dumnezeu, a inceput a plange si a se ruga ei cu credinta neindoita, ca sa-i daruiasca vederea ochilor, pentru ca sa nu mai supere pe altii prin orbirea sa.

Si asa, rugandu-se el in multa vreme, o, preaslavita minune! ca i-a dat vedere inca mai curata decat inainte. Pentru ca fara de ochelari vedea si citea. Si a fost asa vazand si propovaduind minunea Preacuratei Fecioare cu dovedire vazuta de toti pana la sfarsitul sau."

De altfel, este ca o „datorie de onoare" pentru cei mai multi credinciosi romani ca, o data pe an, cel putin, sa se Inchine In fata acestei Icoane, spunandu-si pasul In fata Maicutei. ?i de cate ori nu se Intorc la casele lor cu inimile mangaiate, fiecare Intr-un mod aparte…

©Cercetare Lacasuri Ortodoxe

Redactare: Teo-CHristian

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.