FASCINANT: Noile descoperiri din renumita Inchisoare Mamertine – locul incarcerarii Sfantului Apostol Petru

Lacasuri Ortodoxe: din Vatican

Traditia spune ca Sf. Petru a fost inchis in Roma, intr-o inchisoare de maxima securitate, inchisoarea Mamertine, inainte de a fi rastignit cu capul in jos si ingropat pe dealul unde avea sa fie construita mai tarziu Basilica Sfantului Petru.

©Un articol compus (alcatuire, traducere si redactare) pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Aceasta cladire mareata este centrul crestinismului. Opulenta interiorului sau sta marturie a bogatiei bisericii catolice din secolul al XVI-lea. imparatul Constantin, primul imparat crestin al Romei, a ordonat construirea Basilicii Sf. Petru pe dealul Vaticanului. Locatia a fost aleasa simbolic, pe locul in care Sfantul Petru, unul dintre apostoli, a fost ingropat in anul 64 d. Ch. Un mic altar exista deja in locul respectiv, dar acesta a fost inlocuit cu biserica ce a fost finalizata in anul 349 d.Ch.

Acum, dupa sapaturi recente ce au avut loc in inchisoarea cea mai veche din Roma, arheologii afirma ca au descoperit dovada ca traditia nu se inselase.

inchisoarea, care se afla sub Biserica Sf. Iosif – Tamplarul, in fata Forumului Roman, a fost oprita vizitatorilor incepand de anul trecut, cercetatorii indepartand pardoselile vechi, si scotand la lumina nivelele vechi, de sub straturile de calcar.

Ei au descoperit si restaurat o fresca din secolul al XIV-lea, care il reprezenta pe Iisus cu bratul in jurul Sfantului Petru, zambitor, si o fresca din secolul XI, cu Iisus cu cele mai vechi imagini cunoscute ale Campidoglio, in spatele Lui.
Dealul Capitolin (in zilele noastre, colina este cunoscuta sub numele de Campidoglio) este cel mai mic deal dintre cele sapte ale Romei, dar a fost centrul politic si religios al orasului, de la fondarea sa, acum mai bine de 2500 de ani.
Pe Campidoglio au fost ridicate de catre romani mai multe temple importante in acele vremuri. Printre acestea se numara Templul lui Juno, Templul lui Virtus si Templul lui Jupiter Optimus Maximus Capitolinus, cel mai important templu al Romei Antice. Acesta din urma a fost construit in anul 509 i.C. si era aproape la fel de mare ca Parthenonul din Atena. Tot pe colina Campidoglio se afla si Tabularium, construit in anul 79 i.C., ce era folosit ca arhiva principala a imparatului. Dealul si Templul lui Jupiter in mod special au fost simboluri ale Romei in vremea in care aceasta era cu adevarat Caput Mundi.

Patrizia Fortini, din Departamentul Patrimoniului Arheologic al Romei, a condus lucrarile de excavare si proiectul de restaurare. Ea le-a declarat jurnalistilor, in data de 27 iulie 2010, ca a gasit dovezi despre faptul ca locul a fost unul de venerare a Sfantului Apostol Petru, inca din secolul al VII-lea, intarind supozitia istorica despre incarcerarea sa in exact acest loc.

inchisoarea are doua niveluri: camera superioara, numita "Carcer" si camera inferioara numita “Tullianum", care a fost construita in secolul al VI-lea

in Tullianum, a spus Fortini, s-au gasit "urme ale unui bazin care trebuie sa fi fost utilizat pentru colectarea apei – apa care, conform traditiei, a izvorat prin minunea Sfantului Petru, din pardoseala de piatra".

Traditia spune ca dupa ce a facut in mod miraculos ca apa sa tasneasca tare, s-au convertit si au fost botezati cei doi paznici ai inchisorii, dar si alti 47 de oameni care erau inchisi acolo.

in apropierea bazinului, arheologii au descoperit un jgheab, care, mai tarziu, timp de secole a fost folosit de credinciosi, probabil pentru a se stropi cu apa, a mai spus ea.

Zidurile de piatra au fost pictate, a asigurat aceasta, dar timpul si umiditatea si-au exercitat drepturile.

Aici exista doar o fresca mica, intr-un colt intunecat, in partea stanga, sub scari. Icoana, datand din secolul al IX-lea, descoperita in anul 2000, lasa sa se intrevada conturul mainii lui Dumnezeu aparand dintr-un nor alburiu, indicand in jos, spre Pamant.

O parte din coloana de marmura, de care – traditia spune – Sfintii Petru si Pavel au fost inlantuiti, sta alaturi unui altar simplu.

Una dintre cele mai interesante descoperiri, a mai spus Fortini, a fost aceea a Tullianum-ului, utilizat in epoca pre-crestina a Romei pagane.

Expertii au indepartat caramida veche si podele din lemn, si au sapat in adancime, pana la pardoseala de piatra, originala.

Oamenii de stiinta credeau ca inchisoarea rotunda ar fi fost de fapt o cisterna sau o fantana monumentala. in schimb, Fortini a declarat ca a fost "un lacas vechi de cult", in mod special dedicat unei zeitati a apei, cum ar fi "o nimfa a apelor subterane".

Ei au descoperit aici ramasite vechi ale unor jertfe oferite divinitatii, diverse lucruri, cum ar fi mici oase arse de animale si ramasite florale sau in general vegetale, datand din perioada cuprinsa intre secolele V-III i.Hr..

De la romanii pagani antici, si pana la primii crestini, "acest loc a fost permanent venerat. Niciodata nu si-a pierdut sacralitatea", a mai spus Fortini.

Poate parea ciudat, totusi, ca vechii romani au avut un loc sacru pagan dedicat venerarii apei datatoare de viata si cu puteri vindecatoare, pe care sa-l fi transformat ulterior intr-o temnita.

Fortini a mai spus ca, referitor la izvorul subteran de apa, exista totusi mai multe scenarii negative si sumbre. De exemplu, in Roma pagana se credea ca aici este un canal care duce direct in lumea de dincolo, din dedesubturi, a spus aceasta.

Arheologii au gasit un put vechi, adanc de peste un metru si jumatate, sapat in pamant. Putul "asigura contactul intre lumea din dedesubturi, de dincolo, si lumea de aici si, prin urmare, exista posibilitatea unui contact cu lumea de dincolo, intr-un fel", a explicat ea.

Dusmanii Imperiului Roman erau aruncati in groapa umeda de la Tullianium, printr-o gaura dispusa in camera superioara a incaperii Carcer. Romanii considerau ca detinutii se duc, sau pur si simplu dispar, in lumea din dedesubturi – un destin mai rau decat moartea, a spus ea.

Structura a fost folosita ca inchisoare pana in secolul al patrulea, cand Papa Silvestru I a transformat-o in mod oficial in lacas de cult, numind-o "San Pietro in Carcere" (Sfantul Petru in inchisoare), in anul 314.

Biserica Sfantul Iosif a fost construita deasupra complexului fostei inchisori abia in 1598.

Proiectul studierii si restaurarii inchisorii Mamertine a reprezentat un efort comun al Departamentului Patrimoniului Arheologic de la Roma, Comitetul Diecezan pentru Arta Sacra si Patrimoniu Cultural, si Agentia Diecezana de Turism, Opera Romana Pellegrinaggi.

Dupa redeschiderea catre public a inchisorii Mamertine, la sfarsitul lunii iunie 2010, Opera Romana a inclus-o intr-un nou traseu, numit "Romii Cristiana Experience", care a fost prezentat astfel jurnalistilor, abia acum, in data de 27 iulie 2010.

Pelerinii, condusi de un microbuz alimentat cu gaz, vor fi lasati in Piata Sfantul Petru la fiecare 20 de minute si vor urmari traseul pitoresc prin Roma, si de acum si prin inchisoarea Mamertine.

”Traseul este menit sa ii ajute pe oameni sa isi aprofundeze credinta lor si sa recunoasca mostenirea spirituala a locului”, se arata intr-un articol publicat de CSN: convertirea succesiva sacru-pagan, a unui loc umed al suferintei si al mortii, in sfarsit, prin izvorarea minunata a Sfantului Apostol Petru, a devenit un lacas al reinnoirii si al renasterii.

©Un articol compus (dezvoltare, traducere si redactare) pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin

Informatia poate fi citita in prezent doar pe Lacasuri Ortodoxe!

Fiindca vizitatorii nostri merita sa fie cei dintai… informati!

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 28/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.