Oamenii de stiinta rusi au anuntat descoperirea ramasitelor lui Ioan al VI-lea, singurul Tar rus al carui loc de inmormantare nu se cunostea Kolmogorii

Oamenii de stiinta rusi au anuntat ca ramasitele lui Ioan al VI-lea, singurul Tar rus al carui loc de inmormantare ramasese pana in prezent necunoscut, a fost descoperit in Kolmogorii.

"Probabilitatea sa fie autentice, conform expertilor, este foarte mare", a spus Anatoli Karanin, seful grupului de cercetatori, pentru Interfax.

©Traducere si Redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Ramasitele au fost descoperite in timpul cautarii unui mormant secret al lui Herzog Anton Ulrich von Braunschweig-Wolfenbüttel, care a fost inmormantat in satul Kolmogorii, regiunea Arhanghelsk, in 1776. Descoperirea a avut loc printre resturile ramase dupa demolarea unui turn de apa, care fusese construit pe temelia unei biserici distruse.

Printre mormintele vechi, arheologii din Arhanghelsk au descoperit si un sicriu care continea ramasitele unui tanar al carui omoplat stang a fost strapuns de sabie. Luand in considerare aceste circumstante si arhiva de informatii, expertii au presupus ca ramasitele ar putea fi cele ale lui Ioan al VI-lea, fiul cel mare al Herzog, care ar fi putut fi adus la Kholmogorii unde familia sa locuia in acel moment. Testele ulterioare au confirmat teoria.

Ioan al VI-lea, Tar din dinastia Romanov, s-a nascut in Sankt Petersburg, pe 23 august 1740. Dupa moartea imparatesei Anna Ioannovna, fiul in varsta de 2 luni, al Printesei Anna Leopoldovna si al Printului Herzog Anton Ulrich von Braunschweig, nepot al Tarului Alexei Mihailovici, a fost declarat ca “imparatul Ioan al VI-lea”.

Cu toate acestea, Ioan nu a fost pentru mult timp Tar. La 404 zile mai tarziu, Elisabeta I, fiica lui Petru cel Mare, a preluat puterea printr-o lovitura de stat si familia lui Ioan al VI-lea, a fost exilat in Kolmogorii. Pruncul Ioan a fost separat de parintii sai si a trait singur in Kolmogorii timp de 12 ani inainte de a fi dus la Slisselburg la inceputul anului 1756.

La varsta de 16 ani, Ioan a fost inchis intr-o celula izolata din Cetatea Slisselburg de teama repetarii urcarii sale pe tron. in 1764, locotenentul Vasili Mirovici a facut o incercare de a-l elibera pe tanar, dar Ioan al VI-lea fost injunghiat de catre garzile sale. Trupul sau a luat-o catre o directie necunoscuta.

Ramasitele descoperite acum in Kolmogorii au fost luate la Moscova, la cererea lui Viktor Zviaghin, seful laboratorului de identificare al centrului de Medicina Legala din Rusia, conform unei declaratii a lui Vladimir Stanulevici, secretar al Consiliului Fundatiei de aparare a Tarului, catre Interfax.

Testele efectuate au stabilit ca ramasitele sunt ale lui Ioan al VI-lea. "in momentul acesta, nu mai exista vreun dubiu", a spus Stanulevici.

Familia Romanov spune insa ca ar trebui sa fie efectuate probe suplimentare pentru determinarea originii ramasitelor descoperite recent in Kolmogorii.

"Daca au fost descoperite aceste ramasite, ar trebui sa fie efectuate teste complete asupra acestora. Este posibil ca ele sa fie intr-adevar reale", a declarat Alexandru Zakatov, director al cancelariei familiei Romanov, pentru Interfax.

in cazul in care ramasitele se dovedeste ca vor fi reale, mai ramane sa fie rezolvata si problema re-inmormantarii lor in cripta familiei Romanov din Sankt-Petersburg, a mai spus el.

Zakatov considera ca este necesar sa se efectueze intregul set de teste "conform cu toate normele legislatiei si folosind stiinta".

"Teoretic, este posibil ca ramasitele sa fie autentice. Istoric s-a confirmat faptul ca el a fost ucis in regiunea Arhanghelsk", a spus Zakatov.

Ulterior, arheologii din Arhanghelsk au si solicitat statului sa ii ajute in efectuarea testelor ADN pentru finalizarea procesului de identificare.

Aceste teste ADN "necesita resurse federale", a spus Vladimir Stanulevici, secretarul fundatiei amintite mai sus, intr-o conferinta de presa Interfax. Fratii si surorile lui Ioan al VI-lea sunt ingropati in Danemarca si, prin urmare, pentru ca procesul de identificare sa fie finalizat, autoritatile ruse trebuie sa emita un decret special, iar deciziile sa fie luate la nivel interstatal, a mai spus acesta.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 35/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.