Biblie veche, scrisa in limba vorbita de Domnul Iisus, gasita in Cipru

O Biblie veche, scrisa in siriaca: un dialect al "limbii materne a lui Iisus, a fost gasit in Cipru, la inceputul acestei luni".

Politistii turci ciprioti care au efectuat un raid in randul contrabandistilor suspectati de trafic cu antichitati au gasit cateva Scripturi, in partea de nord a Turciei, o parte controlata din Cipru, potrivit Reuters. Politia a depus marturie in fata instantei, care le considera cele mai vechi texte sfinte, care ar putea avea 2000 de ani.


in fotografia oferita de catre autoritati, Biblia este infatisata cu un desen al unui copac si opt linii de text siriac, in aur.

Bursierii sunt siguri ca daca manuscrisul este un original, ar fi o descoperire nepretuita.

Unii experti sustin insa ca folosirea literelor de aur ar indica faptul ca nu este veche chiar de 2000 de ani.

Un specialist in manuscrise de la Universitatea din Cambridge, JF Coakley, a sugerat ca Biblia descoperita ar fi scrisa dupa secolul 15.

"Scrierea siriaca pare sa fie una est-siriaca, avand vocale cu puncte, pe care nu o contin manuscrisele dinainte de secolul 15", a spus Coakley, Reuters.

"Bazandu-ma pe fotografie… daca nu ma insel, cel putin unele cuvinte par a fi in limba moderna siriaca, o limba care nu a fost scrisa pana pe la mijlocul secolului 19", a adaugat el.

Investigarea celor noua persoane suspectate de contrabanda cu Biblii este inca in curs de desfasurare. Ele au fost retinute de politie si interogate pentru aflarea mai multor persoane implicate in acest caz.

De asemenea, autoritatile au descoperit o statuie si o sculptura in piatra a lui Iisus, considerata a fi de la o biserica din zona de nord a Ciprului.

Multe icoane, din mica insula a Ciprului, care este impartita in doua cu Turcia – care ocupa partea de nord – au fost furate si scoase la licitatie in intreaga lume.

Mai mult de 15.000 de obiecte religioase, icoane portabile si relicve au fost furate si vandute, la unele case de licitatie de prestigiu, cum ar fi Sotheby’s din New York, conform datelor existente in Republica Cipru.

Cipru este locul in care Apostolul Pavel a intreprins prima sa calatorie misionara, avand deci un patrimoniu crestin de 2000 de ani. Insula detine unele dintre cele mai bune colectii de arta bizantina din lume.

Dar, dupa ce Turcia a invadat Cipru, in anii 1970, si a luat controlul a unei a treia parti, din nordul tarii, bisericile au inceput sa fie arse si distruse.

Mai multe cazuri de furturi religioase, icoane, din Cipru, au ajuns in fata instantelor SUA, sub acuzatia de incercarea de a vinde in mod ilegal artefacte din cultura cipriota. Instantele SUA au ajutat la returnarea acestor piese, catre Republica Cipru, dar zeci de mii de alte piese vechi s-au pierdut.

Statele Unite au recunoscut "ca patrimoniul cultural din Cipru este pe cale de disparitie si, in 1999 si 2003, Departamentul Trezoreriei SUA a emis de urgenta restrictii privind importul obiectelor bizantine bisericesti si de ritual din Cipru.

Partea de sud a Republicii Cipru, este de peste 80% crestina. Desi populatia sa numara numai 800.000 de locuitori, Republica Cipru atrage peste 2 milioane de turisti pe an.

Ethan Cole
Christian Post Reporter

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.