In data de 28 iunie: praznuirea Icoanei cu trei maini a Maicii Domnului

Istoria acestei Icoane este bine cunoscuta, In general, numai ca mai exista unele nedumeriri printre unii crestini, cu privire la: ale cui sunt cele trei maini? Ale Maicii Domnului? Ce taina sa fie la mijloc? Chiar si unii iconografi, care au pictat copii dupa Sfanta Icoana, au lasat o interpretare eronata In acest sens, ca si cum ar fi vorba despre cele trei maini ale Nascatoarei de Dumnezeu.

In realitate, uneia dintre Icoanele Maicii Domnului realizate dupa tiparele canonice, i-a fost adaugata o mana de argint, In partea de jos, drept multumire si recunostinta nemarginita, din partea Sfantului Ioan Damaschinul, aparatorul cinstirii Sfintelor Icoane. Acestuia i se taiase mana dreapta, ca sa nu mai scrie cu atata har si dar despre frumusetea Icoanelor.


Fusese acuzat de tradare, Inaintea califului Damascului, de catre Imparatul iconoclast Leon al III-lea Isaurul (717 – 740), fiind mutilat prin executie publica.

In vis, pe cand dormea alaturi de mana cea taiata (obtinuta cu greu de la calif), Sfantul Ioan a fost vindecat, mana lipindu-i-se la loc, prin minunea de netagaduit a Maicii Domnului.

Icoana astfel innoita, a poposit o vreme la manastirea Sfantul Sava, apoi, pentru o scurta perioada de timp In Serbia, dupa care, In timpul invaziei turce din sec. al XIII-lea, a ajuns singura la manastirea Hilandar din Muntele Athos. Cum poate ajunge o Icoana singura undeva? In acest caz, credinciosii pusesera Icoana pe spinarea unui magar care… a stiut unde trebuie dusa – asa a binevoit sa arate Dumnezeu supunerea animalelor fata de El.

De atunci, Icoana a ramas la Hilandar, unde este cinstita ca "egumen", toti calugarii luand binecuvantare de la ea pentru orice ascultare.

Intorcandu-ne putin la prima dintre minunile Infaptuite de Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, cu Sfantul Ioan Damaschinul, asa a placut Maicii Domnului: sa ridice nu numai durerea Sfantului, ci sa-i dea puterea sa scrie mai departe, spre slava lui Dumnezeu – caci mana dreapta i se taiase – demonstrand si puterea lui Dumnezeu In fata necredinciosilor. Oare cum au reactionat cei care l-au vazut pe Sfant a doua zi cu mana pusa la loc?…

Adaugam deci si noi la rugaciune, mainile noastre pe Icoana Maicii Domnului, cand o rugam sa ne tina In paza sa, pentru a vietui spre slava lui Dumnezeu!

©Cercetare: Lacasuri Ortodoxe

Redactare: Teo-CHristian

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.