Icoana Maicii Domnului Cautatoarea celor pierduti, 5 februarie

Maica Domnului, cautatoarea celor pierduti

Icoana Maicii Domnului „Cautatoarea celor pierduti”, 5 februarie

„Grabeste, ca pierim sub multimea pacatelor!”, aceasta este ruga crestinilor Inaintea Icoanei Maicii Domnului „Cautatoarea celor pierduti”, cinstita In poporul ortodox rus, la 5 februarie. Icoana este cunoscuta drept facatoare de minuni atat prin salvarea celor aflati In situatie-limita (grav bolnavi, muribunzi, In pericol de moarte napraznica, coplesiti de saracie si necazuri), cat si a celor cazuti In deznadejde sau In alta forma de moarte spirituala.

©Studiu si analiza: Lacasuri Ortodoxe


Nu exista date despre aceasta icoana, decat cateva prin sec. VII, cand este amintita cu numele actual, In relatarile lui Teofil de Adan. Oficial nu se cunosc insa vechimea, originea, istoricul ei.
Fiecare copie a Icoanei „Cautatoarea celor pierduti” s-a dovedit a fi facatoare de minuni, cu cei care aucerut ajutor din partea Maicii Domnului In situatii extreme.

Mamele crestine din Rusia povestesc cu mult drag copiilor despre felul In care a fost donata o copie a Icoanei bisericii din satul Bor (Kaluga), la mijlocul sec. XVIII. Intr-o zi, un localnic, pe nume Teodot Obukov, mergea cu sania trasa de cal, la slujba Sfintei Liturghii, cu ocazia praznicului Bobotezei. Fiind viscol, el a ratacit drumul, ajungand la marginea unei prapastii. Calul s-a oprit si nu a vrut sa mai mearga, obosit. Teodot a ramas In sanie, simtind cum Il patrunde gerul. Singura lui scapare era rugaciunea:
„Maica Domnului, scapa-ma, si voi aduce Icoana ta, Cautatoarea celor pierduti, In satul nostru!”
In momentul rugaciunii lui Teodot, un alt locuitor al Borului, care era acasa, a auzit la geam o voce, care i-a grait raspicat: „Ia-l!” Omul a iesit din casa si s-a uitat In jur. Prin viscol, dupa un timp, el a zarit sania si l-a scos pe Teodot, pe jumatate Inghetat. Cand si-a revenit, Teodot a comandat o copie a Icoanei, dupa cum promisese, de la o biserica din Bolkov – Orlov, pentru biserica din Bor. Indata, copia Icoanei s-a aratat facatoare de minuni si cu alte persoane la ananghie.

Alte copii ale Icoanei se afla In satul Malizhino – Harkov (izbavitoare de holera), In Krasnoe – Cernigov, In Kozlov – Tambov, In biserica Nasterii Domnului din Moscova (str. Palasevska). In 1835 a fost tarnosita o biserica In cinstea Icoanei Maicii Domnului „Cautatoarea celor pierduti”, la Institutul pentru orfani Alexandrov, din Moscova.

Dintre Icoanele enumerate, cea din Moscova se bucura de un renume deosebit. Cel care a pastrat-o In casa proprie era un barbat ramas vaduv, foarte sarac. Rugandu-se Maicii Domnului spre ajutor, pentru sine si pentru fetele lui, a fost binecuvantat cu liniste si belsug. Atunci el a donat Icoana bisericii Invierii, dupa care Icoana a fost mutata In Biserica Nasterii Domnului – Palasevsk. In 1812, icoana a fost profanata, rupta In trei bucati si aruncata, de catre francezii care au jefuit biserica. Cand a fost redescoperita, ea a savarsit multe minuni. S-a creat un obicei local, ca miresele sa vina Inaintea Icoanei, In ziua nuntii sau cu putin timp Inainte, rugandu-se pentru o casatorie fericita si trainica. Desigur, si la aceasta Icoana se roaga toti cei coplesiti de probleme, venind ca niste copii necajiti la mama lor.

In Icoana, ca particularitate, Maica Domnului Isi tine mainile Impreunate, Imbratisandu-L pe Fiul ei, Care Ii raspunde cu dragoste. Imparateasa ne cauta si ne asteapta si pe noi, ca fii.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.