Se deschide Biblioteca “Ioan Alexandru”, prima biblioteca romaneasca din Glasgow

Se deschide Biblioteca "Ioan Alexandru", prima biblioteca romaneasca din Glasgow
poetul ioan alexandru Biblioteca "Ioan Alexandru" din Glasgow, Scotia, se lanseazã astazi, vineri 26 noiembrie 12.00-14.00, cu binecuvantarea inalt Preasfintitului Mitropolit Iosif al Europei Occidentale si Meridionale la Parohia Ortodoxã Romanã “intampinarea Domnului” din Glasgow, acolo unde sunt gãzduite cele 4000 de titluri de carte in limba romanã – dupa cum informeaza printr-o scrisoare transmisa pe adresa redactiei Lacasuri Ortodoxe, Parintele Marcel Oprisan, parohul Bisericii Ortodoxe Romanesti “intampinarea Domnului” din Glasgow, indrumator al actiunii, care pune la dispozitie si spatiul parohiei, necesar organizarii acestei biblioteci.

©Redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Biblioteca este deschisã in memoria scriitorului Ioan Alexandru, care a scris printre altele si seria de “Imne” dedicate zonelor istorice romanesti.

Ideea acestui proiect a fost initiatã in urmã cu 2 ani la Congresul Spiritualitãtii Romanesti de la Alba Iulia, ca parteneriat intre Biblioteca Judeteanã “Petre Dulfu”, Fundatia Asturian din Targu-Mures, Societatea Romanca din Marea Britanie si Liga Culturalã pentu Unitatea Romanilor de Pretutindeni.
Realizarea proiectului beneficiazã de spatiul generos al Parohiei Ortodoxe Romane “intampinarea Domnului” din Glasgow sub indrumarea preotului paroh Marcel Oprisan, de donatia de carte a Bibliotecii Judetene “Petre Dulfu” din Baia Mare si suportul Consiliului Judetean Maramures. Binevenite sunt si contributiile personale ale celor implicati in acest proiect.

Lansarea bibliotecii "Ioan Alexandru" in Glasgow face parte din proiectul “COMEUROBIB” initiat de Biblioteca Judeteanã “Petre Dulfu” si care vizeazã crearea unui spatiu cultural romanesc intr-o serie de orase din strãinãtate. Panã acum, proiectul a fost realizat in Ucraina, Budapesta, Viena, Spania, Republica Moldova.

Biblioteca "Ioan Alexandru" , care este cea de-a doua bibliotecã din Reteaua de biblioteci Romanca , dupã deschiderea in 2009 a bibliotecii "Mihai Eminescu" la Londra gãzduitã de doamna Daniela Rãileanu la Bookeeping Efficiency.

incepand de sãptãmana viitoare, romanii din Scotia vor putea sã citeascã si imprumutã cãrti, sã se documenteze din tratate din domenii variate (sociologie, filosofie, afaceri si jurnalism.), precum si cãrti pentru copii, albume, atlase, enciclopedii, dictionare, cãrti de povesti, cãrti de beletristicã dar si stiintifice, toate in limba romanã.

Membrii comunitãtii romanesti din Scotia sunt invitati la deschiderea oficialã a bibliotecii "Ioan Alexandru", la eveniment luand parte, pe langã initiatorii proiectului, printre care Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judetene “Petre Dulfu” din Baia Mare, cativa consilieri judeteni, domnul Mihai Delcea si doamna Ionela Flood presedinta Societãtii Romanca din Marea Britanie.

PROGRAM:

Recital sustinut de corul “Psalmodia Transylvanica” de la Facultatea de Teologie din Cluj condus de pãrintele profesor Vasile Stanciu.

Discurs sustinut de domnul Teodor Ardelean, directorul bibliotecii Judetene “Petre Dulfu” si oaspetii sãi de la Consiliul Judetean Maramures.

Doamna Ionela Flood va prezenta un recital de poezie din volumul “Tãrmurile iubirii”, castigator al premiului Grigore Vieru 2009 si al premiului prefecturii Alba Iulia, precum si din volumul “Parfumul ingerilor”.

Pãrintele Vasile Stanciu de la Institutul Teologic din Cluj, va evoca memoria scriitorului Ioan Alexandru, pe care l-a cunoscut personal.

Prezentãrile de carte cuprind cateva noutãti editoriale: brosura proiectului european "Invitatie pentru compozitori 2010" – London Schubert Players Trust; "Parfumul ingerilor"- de Ionela Flood; "Lumea satului – de George Smarandache; "Instantaneas en cuatro hilos -de Ariadna Petri si "Cuvintele luminii/The words of light" – de Ariadna Petri.

Expozitie cu ilustratie de carte din volumul “Parfumul ingerilor” de Ionela Flood, realizate de: Ioan Astalus, Amy Lee, Adina Romanescu, Adela Ursache si Petre Vlaic.

Detalii si contact pãrintele paroh Marcel Oprisan
111 Killin Street,
Glasgow,
G32 9AH

Vã asteptãm la acest eveniment incãrcat de semnificatii, sãrbatorind cu aceastã ocazie Ziua Nationalã a Romaniei si Ziua Nationalã a Scotiei, precum si Ocrotitorul celor douã tãri, Sfantul Andrei!

Ionela Flood / Societatea Romanca / www.romanca.co.uk

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.