O noua manifestatie la Biserica Sfantul Nicolae Ground Zero (WTC). “Sa o reconstruim, acum!”

manifestatie in fata Bisericii Sfantul Nicolae de la ground Zero New York - gemenii WTC 11 septStrigand “Reconstruim acum! Acum sa reconstruim!”, parohienii si aparatorii bisericii ortodoxe grecesti, care a fost distrusa in atacurile din 11 septembrie, s-au adunat la Ground Zero, duminica, 26 iunie 2011, in speranta reluarii negocierilor privind reconstructia bisericii, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Biserica grec-ortodoxa Sfantul Nicolae de la Ground Zero si Autoritatea Portuara din New York si New Jersey au traversat o perioada de disensiuni, timp de mai multi ani de zile, pe tema costurilor si localizarii exacte a bisericii ce urma sa fie reconstruita (vezi ARHiVA Lacasuri Ortodoxe).

– un articol pentru Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin

“Rusine, Autoritatii Portuare! Sa profite tot acest timp indelungat de amanarea reconstruirii bisericii noastre?”, afirma iritat Nicolae A. Karacostas, presedintele general al Asociatiei Progresiste Educationale Eleno-Americane, un grup national greco-american, in cadrul unui miting care a atras aproximativ 100 de persoane pe locul fostului World Trade Center.

“Este o crima, este o crima pentru noi sa cersim reconstruirea bisericii pe locul sau de drept!”

Cu mai putin de trei luni inainte de implinirea a 10 ani de la atacurile din 11 septembrie, parohul bisericii de la Ground Zero (Punctul Zero), pr. John Romas, a spus ca el si turma sa de credinciosi sunt efectiv frustrati de faptul ca negocierile au fost blocate de aproape un an.

“Sa speram ca rugaciunile noastre vor primi un raspuns”, a spus acesta.
Autoritatea Portuara este responsabila de eforturile de reconstructie generala din Ground Zero. Parohia Sfantul Nicolae de la Ground Zero, o parohie mica a carei istorie dateaza din 1916, a stat in umbra turnurilor gemene din centrul comercial, si a fost singurul lacas ortodox distrus in aceste atacuri.

Viitorul incert al parohiei Sfantul Nicolae de la Ground Zero a fost uneori descris ca o reflectare a problemelor mai mari ale World Trade Center, odata ce reconstructia a fost practic marcata de intarzieri, de lupte politice interne, de probleme de finantare si hatisuri birocratice.

In plus, reconstruirea Bisericii Sfantul Nicolae de la Ground Zero fiind considerata doar o mica parte a eforturilor de reconstructie in ansamblu, negocierile asupra bisericii au fost deosebit de acide (vezi ARHiVA Lacasuri Ortodoxe). La inceputul acestui an, oficialii frustrati ai bisericii au intentat un proces impotriva Autoritatii Portuare, pe tema intarzierilor.

Autoritatea Portuara si biserica au avut un acord preliminar, de schimbare a terenului asupra caruia biserica ar fi avut drepturi, pe fosta Cedar Street, proprietatea urmand sa fie reconstruinta, mai mare, pe Liberty Street, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Autoritatea Portuara nu au raspuns imediat comentariilor sau criticilor formulate de biserica. Dar, oficialii au declarat ca discutiile cu Biserica Sfantul Nicolae de la Ground Zero s-au impotmolit din cauza a ceea ce ei numeau “escaladarea cererilor bisericii”.

La mitingul din aceasta duminica, un numar de vorbitori remarca faptul ca liderii politici – inclusiv primarul New York, Michael R. Bloomberg – au militat pentru cauza unui centru cultural musulman controversat langa Ground Zero, dar suporterii Bisericii Sfantul Nicolae spun ca au sentimentul ca au fost furati.

“Suntem doar foarte frustrati, fiindca ia atat de mult timp”, a declarat Karacostas intr-un interviu. “Si, inca nu vedem nimic rezolvat!”.

un articol pentru Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.