Sfanta Liturghie Arhiereasca la biserica cu Hramurile Buna Vestire si Sfintii Arhangheli – Babeni

PS Emilian Lovisteanul a savarsit Sfanta Liturghie la biserica cu Hramurile „Buna Vestire” si „Sfintii Arhangheli”, din Babeni
Biserica cu hramurile „Buna Vestire” si „Sfintii Arhangheli”, din orasul Babeni, a fost construita Intre anii 1856 si 1864, pe temelia altei biserici de catre ciobanii ungurenii veniti de peste Carpati. Intre ctitori trebuie amintit si domnitorul Alexandru Ioan Cuza, care, In anul 1863, cu ocazia unei vizite la manastirile Bistrita si Hurezi, fiind impresionat de dimensiunile constructiei pentru o comunitate foarte mica, a daruit o importanta suma de bani pentru finalizarea sfantului asezamant.
Pe 27 septembrie 1864, biserica a fost tarnosita de catre PS Calinic Cernicanul, Episcop al Ramnicului Noul Severin.


Biserica Babeni 2011

Au fost realizate lucrari de restaurare Intre anii 1902 si 1923, iar In anul 1941, a fost realizata o noua catapeteazma din lemn, cea veche din zid, s-a daramat In urma cutremurului din 10 noiembrie 1940.
Intre anii 1924 si 1932, aici a fost hirotonit si a slujit ca preot, viitorul Patriarh Justinian Marina.
La initiativa preotului Nicolae Radulescu, Intre anii 1980 si 1981, a fost pictata din nou si s-a confectionat un nou mobilier, iar pe data de 1 noiembrie 1981 a fost resfintita de catre PS Iosif, Episcopul Ramnicului si Argesului.

Babeni 2011

In Duminica I din Postul Mare, „a Ortodoxiei”, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, Impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, a oficiat Sfanta Liturghie Arhiereasca la biserica cu hramurile „Buna Vestire” si „Sfintii Arhangheli”, din orasul Babeni, judetul Valcea.
Dupa Sfanta Evanghelie, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, a tinut un cuvant de Invatatura In care a aratat Intelesul duhovnicesc desprins din pericopa evanghelica a Sfantului Apostol si Evanghelist Ioan: „Suntem ortodocsi dreptmaritori In Biserica lui Hristos si primim harul Sfintei Treimi prin Sfintele Taine dincolo de cele vazute. Vedem aceasta catapeteasma ce reprezinta Imparatia lui Dumnezeu alcatuita din: Sfanta Treime, Fecioara Maria, Sfantul Ioan Botezatorul, Sfintii Apostoli, Sfintii Ingeri, Proorocii si Dreptii Vechiului Testament si toti sfintii zugraviti In sfanta biserica.

Aceasta este marturisirea noastra si de aceea trebuie sa marturisim Ortodoxia noastra In fata lumii Intregi, pentru ca ea este Har, este sfintire din sfintenia lui Dumnezeu si este vedere a Imparatiei lui Dumnezeu, pentru ca Biserica pamanteasca In care ne aflam ne pregateste pentru viata vesnica…”, a subliniat Preasfintia Sa.
In cadrul Sfintei Liturghii, parintele paroh Emil Radulescu a dat citire Pastoralei Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane adresata clerului si credinciosilor ortodocsi romani de pretutindeni cu ocazia sarbatorii Ortodoxiei.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfintitul Parinte Emilian a citit rugaciunea de dezlegare de pacate pentru toti credinciosii prezenti, dupa care a urmat o slujba de pomenire pentru vrednicul de pomenire Patriarhul Justinian Marina care a slujit ca preot la aceasta biserica la Inceputul misiunii sale.
La sarbatoare au participat, autoritati locale, preoti si sute de credinciosi din orasul Babeni si din parohiile Invecinate.

– pentru Lacasuri Ortodoxe, Arhidiacon Ioan Liviu Gaman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.