Dreptmaritorii crestini din satele Leurda (Meris) si Insuratei au resfintit, cu mare bucurie, biserica satului

Resfintire in Eparhia Severinului / Biserica din Leurda a fost restaurata

Aceasta biserica a fost construita la finele veacului al XIX-lea, si teritorial face parte din judetul Gorj.

Potrivit pisaniei de la intrare si unor documente informative oficiale, In 1840, satul Leurda tinea de plasa Baia, avea o biserica de lemn cu hramul «Sf. Voievozi», sfintita In 1797, pe 8 noiembrie – dupa cum ne informeaza printr-o scrisoare transmisa din zona, pe adresa redactiei Lacasuri Ortodoxe, reporter-corespondent Catalin Cernatescu.


Fusese facuta de Vasile Sterpu, Cosdi RIma, Dumitrascu Hoara si Ion Hoara. Primele lucrari de reconstructie si restaurare s-au petrecut de-a lungul a doua decenii, Intre anii 1877-1897, pe 20 noiembrie a aceluiasi an sfintindu-se lacasul ortodox de catre Ghenadie Enaceanu, Episcop al Ramnicului Noului Severin. La aceasta data este mentionat preot paroh Constantin Albisoru din comuna Plostina.

Restaurarea desfasurata In acest an a fost realizata cu ajutorul dreptmaritorilor crestini din satele Leurda si Insuratei, pictura fiind realizata de catre Gheorghe Jilavu.

Luni, 8 noiembrie 2010, de sarbatoarea Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil, biserica din localitatea Leurda (Meris – jud. Gorj), a Imbracat vesminte luminoase, primind Innoirea si Infrumusetarea harica prin slujba de resfintire savarsita de Parintele Nicodim, episcop ortodox de Severin si Strehaia.

In cuvantarea conclusiva de la sfarsitul slujbei, acesta s-a aratat multumit de calitatea lucrarilor: „Biserica avea nevoie de restaurare. Prin grija parintelui paroh, a credinciosilor si a autoritatilor din localitate, s-a facut un lucru vrednic de lauda, adaugand Inca un giuvaier podoabei bisericilor. Pictura frumos realizata parca ne odihneste pe fiecare. Fiii acestui sat, ori de cate ori vor intra aici si se vor ruga, vor simti prezenta si apropierea lui Dumnezeu. Curatenia si sfintenia locului, corelata cu maiestria lucrarilor, nu fac altceva decat sa ne creeze ambianta duhovniceasca pentru dialogul nostru cu Dumnezeu.”.

Parintele Gheorghe Valceanu, actualul paroh, a primit din partea chiriarhului distinctia ecclesiastica de iconom stavrofor, cel mai Inalt grad pe care Il poate avea un preot de mir, distinctie ocazionata de eforturile depuse de localnici la restaurarea lacasului ortodox. In cuvantul sau, parintele Gheorghe Valceanu a aratat greutatile financiare Intampinate, dar si binefacerile pe care le-a trait in aceasta lucrare, in care s-a aflat alaturi de credinciosi:

„Este un moment solemn astazi, caci biserica noastra Imbraca haine de lumina. Am reusit, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, ca In doar 6 luni sa ducem la bun sfarsit aceasta lucrare, printr-un efort fratesc si ajutorul consiliului parohial, al autoritatilor locale si al credinciosilor. A fost greu, dar Dumnezeu nu ne-a lasat. Chiar daca am ramas datornici la cei care s-au ocupat de renovare, nadajduim sa trecem peste orice impediment, caci Dumnezeu ne ocroteste.”


Sute de credinciosi au participat la Sfanta Liturghie arhiereasca, pentru ca la finalul slujbei de resfintire sa treaca prin Sfantul Altar barbati, copii si femei deopotriva, pentru a saruta Sfanta Evanghelie si sa aduca rugaciuni de multumire lui Dumnezeu.

De altfel, sfintirea si resfintirea sunt singurele momente In care credinciosii mireni, femei si barbati, au acces liber In spatiul sfant de dincolo de catapeteasma, pentru a depune In fata Sfintei Mese, deci In fata altarului de jerfta hristica, pioasa Inchinaciune – ne informeaza prin scrisoarea transmisa din zona, pe adresa redactiei Lacasuri Ortodoxe, reporter-corespondent Catalin Cernatescu.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 43/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.