Conferință la Oxford: savanții, preoții și politicienii au discutat despre sex, identitate de gen și sexualitate în relație cu Biserica Ortodoxă

Într-un comunicat de presă oficial emis în urma Conferinței, se arată:

“O reuniune internațională a savanților, preoților, medicilor și altor savanți a avut loc la Oxford, în Anglia, în perioada 16-19 august 2019, pentru a discuta pe teme contemporane despre sex, gen și sexualitate în relație cu Biserica Ortodoxă

Această întâlnire inovatoare a reunit o mare varietate de puncte de vedere pe probleme sociale controversate cu care se confruntă comunitatea creștin-ortodoxă, care numără aproximativ 260 de milioane de adepți.

Simpozionul a fost susținut de Consiliul Britanic, ca parte a celei de-a doua iterații a proiectului său „Bridging Voices”. A fost organizat de un consorțiu de specialiști de la Universitatea Exeter și Centrul de Studii Creștin-Ortodoxe al Universității Fordham.

Aproximativ cincizeci de savanți au venit din toată lumea, participând cu experiențe diverse și măiestrie profesională, reprezentând o serie de discipline academice, inclusiv teologie, filozofie, istorie bisericească și drept canonic, precum și științe naturale și sociale. Clerul ortodox din mai multe jurisdicții, activiști LGBTQ+ au fost prezenți. A participat și un număr mic de observatori ecumenici din Biserica Anglicană și Biserica Catolică.

Scopul întâlnirii nu a fost acela de a ajunge la un consens imediat sau la declarații comune, ci mai degrabă de a stimula dialogul între experți pentru a ajuta biserica să discearnă răspunsurile la nevoile pastorale urgente, atât veridice, cât și sensibile din punct de vedere pastoral. Întâlnirea a fost strict informală: toți participanții au fost prezenți într-o capacitate privată, iar ierarhia Bisericii nu a fost implicată formal. Această formulă, precum și respectul strict al regulilor Chatham House, au permis tuturor să vorbească liber, fără temeri de exprimări greșite.

Delegații conferinței au participat la nouă ateliere. Subiectele abordate au inclus chestiuni ermeneutice în scris și din Tradiție, antropologie teologică, etică, provocări pastorale, abordări terapeutice, precum și secularism și politici publice. Fiecare sesiune a inclus prezentări de stimulare, urmate de discuții deschise.

Puncte de vedere s-au făcut auzite din toate unghiurile. Participanții care susțin ferm, apără și respectă învățăturile și disciplinele tradiționale ale Bisericii Ortodoxe au vorbit cu cei care le-au găsit problematice – și multe persoane au prezentat perspective. O serie de opinii și de abordări practice au apărut ca fiind deja existente în cadrul Bisericii.

Dialogul autentic a arătat un respect profund pentru pozițiile contrastante și o dorință puternică de cooperare și fidelitate față de Tradiția Ortodoxă. Atenția a fost acordată nu numai învățăturilor și practicilor Bisericii care s-au născut din conștiința ei pre-modernă și răsăritenă, dar și provocărilor Occidentului modern care au ajuns să domine lumea modernă.

Această adunare poate servi drept model de abordare a problemelor legate de sex, sexualitate și gen, fără recriminări și polarizări care prea des caracterizează astfel de discuții. Într-adevăr, întâlnirea este cu siguranță unică în lumea ortodoxă astăzi, prin capacitatea sa de a crea un context de ospitalitate în care toți participanții – conservatori și conservatoriști, progresiști și toți ceilalți – să se poată exprima și auzi și vedea în întreaga lor umanitate complexă în timpul procesului de apropiere de Hristos.

Indiferent de pozițiile lor, participanții la simpozion au fost de acord cu o serie de puncte: Demnitatea tuturor ființelor umane trebuie să fie întotdeauna respectată. Violența trebuie exclusă. Compasiunea pastorală este esențială. Dialogul trebuie să continue pe același ton respectuos și plin de grație care a caracterizat această adunare.

Participanți:

Prof. George Demacopoulos, Diac. Brandon Gallaher, prof. Aristotel Papanikolaou, Dr Edward Skidelsky, Gregory Tucker, Pr. James Alison, prof. Evangelia Amirali, Dr Thomas Arentzen, Dr Nikolaos Asproulis, Pr Michael Bakker, Dr Antonios Basoukos, Pr Demetrios Bathrellos, Pr John Behr, Pr Filip Bordeyne, Dr. Patricia Fann Bouteneff, prof. Peter Bouteneff, prof. David Bradshaw, Pr Silviu Bunta, Misha Cherniak, Pr Ian Graham, Ep. Jonathan Goodall, Dr David Heith-Stade, Pr Dragoș Herescu, Pr Chiril Hovorun, prof. Andrej Jeftić, Nik Jovčić-Sas, Dr Pantelis Kalaitzidis, Pr Isidoros Katsos, Sœur Vassa Larin, Dr Sean Larsen, Pr Andrew Louth, Mari Mars, Rev. Alison Milbank, prof. John Milbank, Dr Elena Narinskaya, Pr Stephen Platt, prof. Ashley Purpura, Pr Richard Rene, Dr Bryce Rich, Dr Edward Siecienski, prof. Richard Swinburne, Dr Elizabeth Theokritoff, Pr Vasileios Thermos, Dr Dmitry Uzlaner, Natalia Vasilevich, Mitropolitul Kallistos (Ware) de Diokleia, prof. Gayle Woloschak, Pr Mark Woodruff.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.