Mânăstirea Sretensky: O mănăstire unde umanul și divinul se întâlnesc

Consiliul Mondial al Bisericilor, între membrii căruia se numără și Biserica Ortodoxă Română, a publicat, sub semnătura lui Ivars Kupcis, un articol care amintește istoria renașterii Mănăstirii Sretenski din Moscova. Va prezentăm, mai jos, traducerea integrală a acestui raport.

O mănăstire unde umanul și divinul se întâlnesc

*De Ivars Kupcis

Înființată cu peste 600 de ani în urmă, Mânăstirea Sretensky, din centrul Moscovei, a fost un loc de închisoare și de execuție pentru persoanele persecutate pentru viziunile lor politice sau practicile religioase în timpul perioadei sovietice de represiune.

Chiar lângă mănăstirea reconstruită la mijlocul anilor 1990, a fost înființat un seminar teologic ortodox modern și, de asemenea, a fost construită recent.o biserică a mânăstirii, impresionantă, închinată Noilor Mucenici și Mărturisitori ai Bisericii Ortodoxe Ruse.

Secretarul general al Consiliului Mondial al Bisericilor a vizitat lăcașul, ca parte a vizitei sale la Moscova, în ianuarie 2019, cu ocazia celei de-a 10-a aniversări a întronizării Patriarhului Chiril în Biserica Ortodoxă Rusă.

O mănăstire într-un loc de întâmpinare (întâlnire)
Numele mănăstirii, derivat din “sretenie” din limba rusă, face referire la o întâmpinare (întâlnire) care a avut loc acolo cu secole în urmă. Conform referințelor istorice, una dintre cele mai cunoscute icoane ortodoxe – Maica Domnului “Vladimir” – a fost mutată din Vladimir în Moscova, în august 1395, și a salvat capitala în mod minunat de invazia iminentă a armatei împăratului Tamerlan.

O biserică din lemn a fost ridicată chiar pe locul în care icoana a fost primită de moscoviți, iar o mănăstire pentru bărbați, numită “Sretenski”, a luat naștere aici.

Deși Mănăstirea Sretenski a devenit unul dintre cele mai importante centre ortodoxe din Moscova secolului XX, mănăstirea a fost închisă în 1925 și majoritatea clădirilor au fost distruse. Lăcașul a devenit apoi o tabără în care oamenii persecutați de regimul sovietic au fost torturați, executați și îngropați.

Biserica întâmpinării Icoanei Fecioarei Maria din Vladimir a fost singura clădire care nu a fost distrusă. Frescele sale unice, datând din 1707, au supraviețuit datorită faptului că aici se amenajase locul de dormit.

Un seminar pentru instruirea ucenicilor lui Hristos

Seminarul Teologic Sretenski, una dintre principalele instituții de învățământ superior ortodox din Moscova, a fost construit pe teritoriul mănăstirii, în 1999. Clădirea veche a școlii este acum transformată într-un centru modern de instruire, de ultimă oră, destinat viitorilor membri ai clerului Bisericii Ortodoxe Ruse.

În sala de intrare a seminarului, tradițiile se întâlnesc cu tehnologia high-tech; fresca panoramică a lui “Hristos și a Ucenicilor Săi” este însoțită de un ecran tactil care permite vizitatorilor să facă clic pe o imagine specifică pentru a afla mai multe informații. Printre ucenici, sfinți și mucenici, se pot distinge mai multe autorități ortodoxe ruse, precum și scriitori celebri asemenea lui Dostoievski sau Gogol.

“Ei au fost, de asemenea, ucenici”, spune ghidul Seminarului.

Seminarul de astăzi are aproape 200 de studenți și oferă diplome de licență și de masterat, recunoscute, în teologie. În calitate de studenți cu săli de clasă bine echipate, participând activ la viața de rugăciune a mănăstirii, elevii sunt încurajați să-și mențină aptitudinile fizice în sala de sport a seminarului.

O biserică închinată martiriului și învierii
Biserica nou construită a mânăstirii, a cărei siluetă impresionantă se profilează în această parte a orașului Lubiancăi [Lubianca este numele închisorii moscovite / LO], a fost finalizată în 2017 și este dedicată martirilor recenți ai Bisericii Ruse, care au fost persecutați acolo.

Clădirea luminoasă a catedralei simbolizează victoria Învierii lui Hristos asupra morții și a răului, de unde și numele său complet: “Biserica Învierii lui Hristos și a Noilor Martiri și Mărturisitori ai Bisericii Ortodoxe Ruse”.

Prima Sfântă Liturghie și târnosirea bisericii, din mai 2017, au fost conduse de Patriarhul Chiril, fiind prezent Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.

“Locul în care a fost ridicată mănăstirea este un loc vechi de închisoare, suferință și mucenicie pentru mulți mărturisitori, ierarhi, preoți și laici. Intenția noastră, în final, a fost aceea de a ridica o biserică dedicată loialității lor, curajului lor și bogăției lor spirituale, cerându-le să se roage pentru noi”, spune Mitropolitul Tihon (Șevcunov), stareț al Mănăstirii Sretensky, care a supervizat construirea noii biserici.

După un concurs al noilor arhitecți ruși, înfățișarea și interiorul noii biserici scriu cea mai contemporană pagină a arhitecturii ortodoxe din Rusia. Datorită sistemului de control digital al climatizării la interior, temperaturile glaciale de pe străzile din Moscova nu reprezintă o problemă.

*Ivars Kupcis este responsabil cu comunicarea, al Consiliului Mondial al Bisericilor

Foto: Ivars Kupcis, Consiliul Mondial al Bisericilor

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.