Interviu cu unul dintre ierarhii Bisericii Ortodoxe din Cehia și Slovacia, prezent la evenimentele din Moscova

Delegați din majoritatea Bisericilor Ortodoxe locale au participat la festivitățile legate de cei 10 ani de la întronizarea Sanctității Sale Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii. Unul dintre subiectele principale ale tuturor întâlnirilor a fost situația Bisericii din Ucraina. Arhiepiscopul Gheorghe (Stransky) de Michalovce și Košice (Biserica Ortodoxă a Cehiei și Slovaciei) a prezentat pentru RIA Novosti opiniile liderilor religioși. Interviul a fost preluat, de asemenea, de Departamentul de Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei, iar traducerea acestuia vă este prezentată mai jos:

Catedrala ortodoxă din Praga – Cehia

“- Preasfinția Voastră, în urma recentelor întâlniri și negocieri între liderii și reprezentanții Bisericilor Ortodoxe locale, putem spune că există un fel de viziune comună asupra a ceea ce se întâmplă în Ucraina, o evaluare comună a actelor Patriarhiei Constantinopolului? Cum formulați?

– Cred că există o înțelegere generală a complexității situației. Suntem cu toții perfect conștienți de experiența unei perioade de criză și trebuie să reflectăm asupra stării ecleziologiei ortodoxe în acest moment. Dar fiecare Biserică locală are propriile așteptări, propria istorie… În același timp, avem dorința de a ne întâlni unul cu celălalt, de a rezolva împreună problema.

– Cum ar putea cineva să depășească criza din Ortodoxia mondială cauzată de problema ucraineană? Care sunt mijloacele, rezultatele posibile?

– Cel mai simplu lucru este să spui că trebuie să te rogi. Da, trebuie să te rogi. În primul rând. În al doilea rând, trebuie să specificăm ce înseamnă Ortodoxia. Înțelegeți că vremurile imperiale sunt apuse, că nu mai există vulturi imperiali, că Ortodoxia în lumea contemporană trebuie să mărturisească despre Hristos Răstignit și Înviat, înaintea tuturor oamenilor. Modul nostru de acțiune trebuie să fie mai puțin grandios, fiind timpul să începem o lucrare reală cu oamenii, să fim mai aproape de ei. Trebuie să ajungem la ei.

Probleme apar în lumea ortodoxă din cauza pretențiilor unor tronuri de a se ridică deasupra celorlalți, dar suntem toți episcopii lui Hristos, nu există nicio diferență între noi. Desigur, primatul are o slujire specială, dar primatul este mai presus de toate un episcop ca și ceilalți. Trebuie să ieșim, să mergem la oameni, să simtă că suntem păstori adevărați, nu prinți. Oportunitatea este bună. Dacă o înțelegem, sunt sigur că, prin harul lui Dumnezeu, vom putea să depășim totul.

– Ce credeți despre ultimele decizii ale Patriarhiei de Constantinopol? Nu numai privind ‘autocefalia’ ucraineană, dar, de asemenea, spre exemplu, privind autorizarea recăsătoririi preoților?
– Nu cred că trebuie să rezolvăm acest tip de problemă în astfel de manieră: eu am decis, iar toți ceilalți trebuie să execute. Trebuie să vorbim despre asta. În ceea ce privește recăsătorirea preoților și alte decizii, acestea ar trebui să fie discutate de toți, în cadrul Sinodului Bisericii Ortodoxe, și trebuie să se explice ce este greșit. Sau, dimpotrivă, de ce este bine. Să luăm deciziile colegial, având în vedere avantajele și dezavantajele! Cu toate acestea, este în tradiția Bisericii Ortodoxe! Asta trebuie să facem.

– Care sunt dificultățile actuale cu care se confruntă Biserica Ortodoxă a Țărilor Cehă și Slovacă? Care sunt speranțele sale pentru viitor?
– Suntem o minoritate. Majoritatea creștinilor din regiunea noastră este unită. Noi, Biserica Ortodoxă, suntem o comunitate foarte mică. Dar nu ne plângem.

Care sunt problemele noastre? La fel ca și în întreaga Europă. În principiu, o secularizare foarte puternică. Tineretul nu ne înțelege… Misiunea Bisericii este de a vorbi într-un limbaj care să fie înțeles de tineri. Nu este vorba ‘să se lase contaminată de secol’; ci să căutăm noi metode de misiune și de abordare, fără, desigur, a renunța la valorile noastre, la adevărurile evanghelice. Aceasta este sarcina importantă cu care se confruntă acum cu Biserica noastră.”

ARTICOL apărut în Revista MONITOR Lăcașuri Ortodoxe® – februarie 2019

Traducere: Lăcașuri Ortodoxe®, după un interviu publicat de Departamentul de Relații Externe al Patriarhiei Moscovei

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.