Sărbătoarea Sfântului Trifon Zarezan la Chirnogi, 2019. Reînvierea unei tradiții

Tradiții renăscute la Chirnogi (Oltenița)

La Chrinogi, avut loc cinstirea, în al optulea an consecutiv, a patronului spiritual al agricultorilor: Sfântul Trifon, numit în zona Dunării “Trifon Zarezanul”, de unde și numele străvechi al sărbătorii populare ce marca începutul anului agricol, Arezanul viilor.

Obiceiul tradițional practicat în multe comunități rurale, de a se merge la biserica unde preoții, în cadrul unor ierurgii speciale (sfintirea cea mică a apei – agheasma, acatistul Sfântului Trifon și Molitfele Sfântului Trifon), se roagă lui Dumnezeu Cel în Treime preaslăvit, ca prin mijlocirea Sfântului Trifon să dăruiască în acest an agricol bună și binecuvântată rodire a viilor, livezilor, grădinilor și tuturor câmpurilor, iar celor ce trudesc pe aceste țarini sănătate și, în toate, bună sporire. Apoi preoții binecuvântează semințele aduse de credincioși pentru a fi semănate în noul an.

Dupa terminarea slujbei, preoții, alături de credincioși, merg în via unui bun creștin, unde un tânăr de regulă, copil sau tânăr gospodar de frunte al comunității rurale taie cu foarfeca de vie (în mod simbolic, ritualic) coarde de viță de vie, pentru buna rodire și se oferă aceste coarde, de regulă împletite în coronițe, asemenea aurei sfinților (în permanenta sunt într-o simbioză perfect-echilibrată sacrul și profanul), celor prezenți – în mod special celor mai reprezentativi (preoți, conducători ai satului respectiv, fruntași ai comunității rurale).

După această taiere ritualică, preoții prezenți binecuvântează țarinile și stropesc cu Agheasma Mică, iar apoi cu vin (simbol și materie euharistică) via respectivă, pentru bună sporire. Creștinii binevoitori oferă, de regulă la sfârșitul întregii manifestări, o mică agapă sau ceva dulce alături de vin fiert cu diverse condimente.

Mulțumim participanților prezenți în toate aceste 8 ediții a unor frumoase obiceiuri renăscute, tradiționale ale satului românesc. Au fost prezenți, la slujirea preoților Postolea Adrian si Ioniță Dănuț Dumitru, Primarul localității Chirnogi, dl.Irinel Roman, si dl. viceprimar Ion Ștefan, alături de cadre didactice ale Școlii nr 1 Chirnogi, însoțite de copii și alți invitați, precum dl profesor doctor în arheologie Done Șerbănescu.

Sărbătoarea Sfântului Trifon coincide, la Chirnogi, cu acțiunea de înfrățire cu cei de peste Dunare, vecinii noștri din Tutrakan, care acum exact 8 sărbători în urmă ne-au vizitat în mod oficial, punând bazele acestei prietenii și colaborări. De aceea, în mod simbolic, au fost arborate cele două drapele la această acțiune. Localitatea noastră fiind în mod oficial, prin hotărâre de consiliu local (Chirnogi -Tutrakan), înfrățită, are dreptul să arboreze cele două drapele, la diverse manifestări.

Relațiile comune româno-bulgare, aici, la Chirnogi, s-au dezvoltat puternic și, cu sprijinul Bisericii Ortodoxe din ambele țări, însuși Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a invitat, la o împreună-slujire, pe Înaltpreasfințitul Mitropolit Naum de Ruse, la Biserica Sfântul Nicolae din Chirnogi, în anul 2015. Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu al, de Dumnezeu păzitei, Eparhii a Sloboziei și Călărașilor, a îndemnat, sfătuit și sprijinit, acordându-le binecuvantare preoților din Chirnogi, pentru a sluji în bisericile din cadrul municipalității Tutrakan, preoții de acolo putând fi invitați să slujească la diverse momente festive organizate de către Primăria și Consiliul local Chirnogi, în bisericile din Chirnogi.

A consemnat Relu Cotoban, epitropul Bisericii Sfântul Nicolae, din Chirnogi

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.