IOTA 2019:  nicio instituție nu a avut o prezență mai mare la Conferința Inaugurală decât Seminarul Sfântul Vladimir din New York

Seminarul Teologic Ortodox Sfântul Vladimir din New York (SVOTS) a cunoscut o prezență puternică la Conferința Inaugurală a Asociației Teologice Internaționale Ortodoxe (IOTA).

IOTA s-a întrunit la Iași, în România, în perioada 9-12 ianuarie 2019. Înființată de Prof. Dr. Paul Gavriliuc din Universitatea Sfântul Toma din Minnesota, SUA, și de un grup de cercetători de vârf, misiunea IOTA este aceea de a promova schimbul internațional de cunoștințe în contextul tradiției Ortodoxe.

“Cu câteva sute de oameni de știință din peste 40 de țări și de pe toate cele șase continente, IOTA a numit Conferința Inaugurală cea mai mare și cea mai reprezentativă adunare a liderilor Bisericii Ortodoxe, a savanților și a profesioniștilor din istoria modernă”.

“Este o sursă de mare încurajare că nicio instituție nu a avut o prezență mai mare la conferință decât Seminarul Sfântul Vladimir”, a remarcat președintele Seminarului, Protopop Chad Hatfield.

Alături de Pr. Chad au participat si alți membri ai comunității SVOTS: Diacon Dr. Ionuț-Alexandru Tudorie; Dr. Peter Bouteneff, profesor de teologie sistematică și co-președinte al secțiunii dogmatice de teologie IOTA; Dr. Gayle Woloschak, profesor de bioetică și vicepreședinte al IOTA; Asistent profesor de teologie Dr. Tracy Gustilo; Frank Cerra și Protopop Philip LeMasters; John Parker, Decanul seminarului Sfântul Tihon, Protopop Michael Oleksa, Diacon Brandon Gallaher, dr. Tamar Goguadze, dr. Will Cohen, dr. Vera Shevzov și dr. Scott Kenworthy; Arhimandritul Chrysostomos Onyekakeyah, Sophia Theodoratos și Alexandru Popovici; și autorii de presă Dr. Rico Vitz și Protopop Andrew Louth.

IOTA 2019 – recepție la deschidere

Tema principală a conferinței a fost “Unitatea Pan-ortodoxă și Sinodalitatea”. Adresarea principală a aparținut Mitropolitului Kallistos (Ware).

“Trebuie să mărturisim, cu umilință și realism, că, în timp ce afirmăm sinodalitatea în teorie, prea adesea am neglijat-o în practică”, a remarcat Mitropolitul Kallistos.

Urmăriți cuvântul Mitropolitului Kallistos, la adresa: https://www.youtube.com/watch?v=WexUpqstG9Q&feature=youtu.be .

În cadrul conferinței a fost discutată o mare varietate de subiecte, în peste 70 de sesiuni separate, de la teme fundamentale filosofice și teologice la chestiunile urgente ale timpului nostru. Problemele clasice au inclus subiecte precum abordările ortodoxe ale Scripturii, doctrina Trinității și spiritualitatea Filocaliei. Problemele contemporane au inclus situația controversată a Bisericii din Ucraina, provocările ecologice și rolul femeii în viața Bisericii. Evenimentul IOTA a inclus, de asemenea, oportunități de închinarea comună, două expoziții de artă sacră, un pelerinaj la mănăstiri locale și o expoziție de carte ortodoxă. Această adunare a fost, de asemenea, îmbogățită de participarea unor prezentatori și observatori dintr-o varietate de tradiții religioase neortodoxe.

“Aș spune că IOTA și-a atins scopul de a fi un loc de schimb între ceea ce noi numim Ortodoxia Lumii Vechi și Ortodoxia Lumii Noi”, a spus Pr. Ciad. “Tema a fost foarte oportună, în contextul tensiunilor actuale din Ortodoxia mondială”.

“Conferința IOTA a fost cu adevărat o experiență internațională pan-ortodoxă intensă”, a spus Sophia Theodoratos. “Ospitalitatea demonstrată și atmosfera evidentă de bunăvoință a celor prezenți au fost extraordinare. Sperăm că dialogul va continua după eveniment, pentru a consolida și mai mult schimburile dintre cler, academicieni, laici și observatori”.

IOTA intenționează să găzduiască conferințe la nivel mondial la fiecare patru ani, în diferite locații din întreaga lume, urmând modelul Jocurilor Olimpice, conform unei informări SVOTS.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.