Mutarea Mâinii Drepte a Sfântului Înaintemergător Ioan Botezătorul

Trupul Sfântului Ioan Botezătorul a fost îngropat în orașul samaritean Sevasta. Sfântul Evanghelist Luca, care L-a predicat pe Hristos în diferite orașe, a venit la Sevasta, unde i s-a dat mâna dreaptă a Sfântului Profet Ioan – chiar preasfânta mână cu care L-a botezat pe Mântuitorul Hristos. Evanghelistul Luca l-a luat cu el în orașul său natal al Antiohiei.

Istoricii Theodoret și Rufinus menționează că mormântul Sfântului Ioan Botezătorul a fost profanat în anul 362, în timpul împăratului Iulian Apostatul, și o parte din moaștele Sfântului Ioan au ars. Ceea ce a rămas intact din corpul Sfântului a fost dus la Ierusalim, apoi în Alexandria, iar pe 27 mai 395 a fost așezat în Biserica ce poartă numele Sfântului Ioan.

Când musulmanii au capturat Antiohia, cu secole mai târziu, un diacon numit Iov a adus preasfânta mână a Înaintemergătorului Ioan, din Antiohia la Calcedon. De acolo, în Ajunul Botezului Domnului, a fost mutată la Constantinopol, în anul 956 și păstrată ulterior. Mutarea Mâinii Drepte a Sfântului Ioan Botezătorul, din Antiohia la Constantinopol, se serbează în Biserica noastră în data de 7 ianuarie, atuncicând este cinstit Soborul Sfântului Prooroc Ioan.

În anul 1200, pelerinul rus Dobrinia, care mai târziu a devenit Sfântul Arhiepiscop de Novgorod, Anton, cinstit pe 10 februarie, a văzut mâna dreaptă a Înaintemergătorului Ioan în Palatul Imperial.

Mâna Sfântului Ioan Botezătorul

Din Viețile Sfinților, aflăm că în anul 1263, în timpul capturării Constantinopolului de către cruciați, împăratul Baldwin a oferit un oscior din încheietura Sfântului Ioan Botezătorul lui Ottonus (Othon) de Cichon (Ciconia), care l-a dăruit apoi unui abate cistercian din Franța.

Potrivit lui Du Cange, în 1263, Othon din Ciconia a atestat prezența unei mici bucăți din mâna dreaptă a Sfântului Ioan în Abatia Citeaux, Franța. În 1261, Othon acceptase adăpostirea refugiatului împărat latin al Constantinopolului, Baldwin al II-lea, în schimb împăratul dăruindu-i lui Othon această relicvă a Sfântului Ioan. Într-o mărturie a ambasadorului spaniol Clavijo, din 1404, se menționează că mâna sfântă era încă în Biserica Theotokos (Născatoarei de Dumnezeu) – Peribleptos, din Constantinopol.

Mâna dreaptă a continuat să fie păstrată în Constantinopol. De la sfârșitul secolului al XIV-lea și până la începutul secolului al XV-lea, relicva sfântă a fost văzută la Constantinopol în Mănăstirea Peribleptos, de pelerinii ruși Ștefan de Novgorod, Diaconul Ignatie, cântărețul Alexandru și Diaconul Zosima.

Cronica lui John Skylitzes (istoric bizantinolog al secolului al XI-lea) afirmă și ea că mâna dreaptă a Sfântului Ioan Botezătorul, care fusese mutată din Antiohia în Constantinopol în anul 956 de împăratul Constantin al VII-lea sau de porfirogeniți (913-959), a fost luată în Capela Marelui Palat și apoi așezată în Biserica Preasfintei Născătoare de Dumnezeu din Peribleptos.

Când Constantinopolul a căzut în mâinile turcilor în 1453, sfintele relicve au fost adunate la ordinele cuceritorului și ținute sub sechestru în tezaurul imperial.

În unele arhive fiscale turcești din 1484, păstrate în Topkapi, se remarcă faptul că sultanul Baiazid al II-lea (1481-1512) a trimis mâna Sfântului Ioan Ordinului Cavalerilor Ospitalieri din Rhodos (care ocupaseră această insulă în prima parte a secolului al XIV-lea) , pentru a câștiga o favoare. Mai târziu, ospitalierii au luat relicvele pe Insula Malta, unde și-au înființat cartierul.

În Viețile Sfinților există o mărturie clară că, în anul 1484, mâna dreaptă a Sfântului Înaintemergător și Botezător al Domnului, Ioan, a fost dată de către fiul sultanului musulman Baiazid, Cavalerilor din Rhodos, pentru a câștiga bunăvoința acestora, deoarece un rival periculos pentru Baiazid, propriul său frate, se aliase cu ei. Un participant contemporan, vice-cancelarul de Rhodos, Wilhelm Gaorsan Gallo, vorbește de asemenea despre acest eveniment. Cavalerii din Rhodos, după ce și-au stabilit baza pe Insula Malta (în Marea Mediterană), au transferat apoi relicva sfântă pe care au primit-o, în Malta.

Când Țarul rus Pavel I (1796-1801) a devenit Mare Maestru al Ordinului Maltez în onoarea Sfântului Profet Ioan, mâna dreaptă a Botezătorului Domnului, o parte din Sfânta Cruce Dătătoare de Viață, pe care fusese răstignit Mântuitorul, și Icoana Maicii Domnului din Philermos (cinstită pe 12 octombrie, din Muntele Philermos de pe Insula Rhodos) au fost transferate, în 1799, de pe Insula Malta, în Rusia, din cauza amenințării lui Napoleon, la Capela din Gatchina (12 octombrie). Acest eveniment este menționat și în sinaxarul rusesc din 12 octombrie.

În același an, aceste sfinte odoare au fost transferate în Biserica închinată Icoanei Mântuitorului Nefăcută de Mâini Omenești, în Palatul de Iarnă din Sankt Petersburg. Din 1799, moaștele au rămas în posesia Țarului rus, dar în 1917 ele au fost scoase din țară de Maria Feodorovna, mama ultimului împărat rus Nicolae Romanov, temându-se de furia bolșevicilor. Din 1917, mâna dreaptă a Sfântului Ioan Botezătorul a fost păstrată în Germania, apoi în Iugoslavia și se află în prezent în Biserica Mănăstirii Cetinje din Muntenegru, urmând următorul traseu: după moartea Mariei, fiicele sale au dat sfintele moaste Mitropolitului rus Antonie (Hrapovicky). Mitropolitul a așezat sfintele moaste în biserica ortodoxă din Berlin și apoi le-a mutat în Serbia (Sremski Karlovci) și le-a încredințat regelui Aleksandar Karadjordjević. Sfintele moaste au fost păstrate în Biserica Sfântul Andrei din Prvozvani lângă Bijelidvor, în Dedinje (Belgrad). La începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, regele Petru al II-lea le-a înmânat Mănăstirii Ostrog. Un arhimandrit le-a ascuns și sfintele moaste au rămas așa până în 1952. Autoritățile de stat au găsit sfintele moaște, în 1978, și au dat mâna Sfântului Ioan Botezătorul Mânăstirii Cetinje.

În iunie 2006, pentru o perioadă de două săptămâni, mâna dreaptă a Sfântului Ioan Botezătorul a revenit în procesiune în Rusia. Sute de mii de pelerini s-au închinat în Catedrala dedicată Mântuitorului Hristos din Moscova (vezi ARHIVA Lăcasuri Ortodoxe). După Moscova și Nijni Novgorod, sfintele moaște au fost duse spre venerare în Ierusalim, Rostov, Minsk, Sankt-Petersburg și Kiev (Ucraina). Pe 16 iulie, sfintele moaște ale Sfântului Ioan au revenit în Muntenegru.

Totuși, se pare că o parte din mâna dreaptă a Sfântului Ioan Botezătorul, oferită de Sultanul Baiazid al II-lea Ordinului Ospitalierilor, s-a întors la turcii otomani la sfârșitul secolului al XVI-lea. Această părticică este în prezent păstrată în Muzeul Palatului din Topkapi, la Istanbul.

Sfintele moaște, așa cum sunt păstrate astăzi, sunt așezate într-o raclă medievală din metal, modelată în forma unui braț.

Într-adevăr două degete lipsesc mâinii – degetul mic și cel inelar. Degetul mic este părticica aflată astăzi în Muzeul din Istanbul. Celălalt se află în orașul italian Siena.

Racla mare în care se află mâna este, fără îndoială, o lucrare a unui atelier venețian, după cum o arată două isncripții de argint: una reprezentând leul venețian, iar a doua fiind o cruce malteză – în stilul secolului al XVI-lea, epoca în care Ordinul Ospitalierilor a devenit Cavalerii de Malta.

Unul dintre degetele mâinii se află într-o poziție de binecuvântare, întâlnită în arta bizantină, dar și indicând că Sfântul Ioan arată înspre Hristos, “Mielul lui Dumnezeu”. Mai există trei inscripții: una în jurul încheieturii, care menționează: “Mâna lui Ioan Botezătorul”, o a doua la degetul arătător, făcând referire la predica Sfântului Ioan care Îl arată pe Hristos ca Mesia: “Iată Mielul lui Dumnezeu”, și o a treia inscripție situată la cot, care menționează numele unui anumit călugăr: “O rugăciune a robului lui Dumnezeu Daniel”.

Părticele mici din mâna dreaptă a Sfântului Ioan Botezătorul se pare că se găsesc și în Mănăstirea Dionysiou din Muntele Athos și în Mănăstirea Coptă a Sfântului Macarie cel Mare din Sketis, Egipt.

Pe lângă zilele de sărbătorire cunoscute în Biserica Ortodoxă Română legate de Sfântul Ioan Botezătorul, Biserica Ortodoxă Rusă celebrează, pe data de 12 octombrie a fiecărui an, această Mutare a Mâinii Drepte a Sfântului Înaintemergător și Botezător al Domnului, Ioan, din Malta către Gatchina (care a avut loc în anul 1799). Pentru această sărbătoare a fost compusă o slujbă specială.

Pentru Lăcașuri Ortodoxe®: KSLCătălin

ARTICOL apărut în Revista MONITOR Lăcașuri Ortodoxe – ianuarie 2019

Alte surse:
– https://www.spc.rs/eng/synaxis_holy_glorious_prophet_forerunner_and_baptist_john_3
– https://orthodoxword.wordpress.com/2014/01/07/the-right-hand-of-saint-john-the-baptist/

– https://www.montenegro.travel/en/objects/the-treasure-of-the-monastery-of-cetinje

– wikipedia

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.