Patriarhul Chiril: Nu există niciun conflict între Constantinopol și Moscova! Moscova doar apără normele canonice!

În data de 28 octombrie 2018, Sanctitatea Sa Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii a prezidat oficierea Sfintei Liturghii la Biserica Maicii Domnului – Bucuria Tuturor celor Năpăstuiți, de pe strada Balșaia Ordinka din Moscova.

După slujbă, în timpul agapei, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a ținut un discurs privind unitatea spirituală a popoarelor în care Biserica Ortodoxă are responsabilitate pastorală, și tulburările provocate în lumea ortodoxă de acțiunile neprietenoase ale Patriarhiei de Constantinopol.

“Am amintiri frumoase despre vizita mea în Belarus, de la întâlnirea Sfântului Sinod din Minsk. M-am întors învigorat. Noi suntem, într-adevăr, uniți spiritual și canonic, și episcopatul, clerul și credincioșii din Biserica Ortodoxă a Belarusiei sunt educați în ideea acestei unități canonice”, a spus Patriarhul, schimbând impresii din Republica Belarus.

Revenind asupra situației din Ucraina, Patriarhul Kirill și-a exprimat convingerea că această țară a devenit un “câmp de controverse”, sub influența forțelor străine.

“În prezent, în Ucraina se află prea multe forțe geopolitice și financiare, încercând să distrugă spațiul istoric al Sfintei Rusii”, a spus Primatul. De aceea, sunt deosebit de recunoscător episcopatului Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care rămâne credincios și unit în aceste condiții dificile, predicând ceea ce corespunde adevărului istoric”.

“De fapt, Biserica din Ucraina continuă să facă ceea ce noi am făcut în perioada sovietică. Ideologia era împotriva noastră și am vestit adevărul lui Hristos. Am făcut-o, fără să încercăm să provocăm puterea, dar am făcut-o”, a adăugat Patriarhul Kirill.

,,,Primatul a declarat că unitatea Bisericii nu are nimic de-a face cu un sistem imperial de conducere, fiind o unitate spirituală, intelectuală, civilizată a popoarelor Rusiei istorice. Potrivit Sanctității Sale, cronicarii vechi au numit țara „Rusia“, „pământ rusesc“, fără diferențiere între Ucraina, Belarus și Marea Rusie. „Suntem toți moștenitorii Rușilor, așa cum bizantinii i-au numit pe strămoșii noștri, orice s-ar putea spune, indiferent care ar fi ideile istoriografice incongruente pe care oamenii doresc să le impună astăzi spiritului”.

“Suntem, într-adevăr, un popor și nu mă tem niciodată să spun asta. Avem dialecte diferite, particularități culturale diferite, dar suntem un popor din cristelnița Kievului. Dumnezeu permite ca Patriarhia Moscovei, care ne unește, nu la nivelul politic sau economic, ci la un nivel spiritual, să se păstreze și să continue să hrănească duhovnicește toate etniile care aduc laolaltă marea istorie Rusă”, a spus Primatul.

“În ceea ce privește ultimele acte ale Constantinopolului, doresc să subliniez că nu există niciun conflict între Constantinopol și Moscova! Doar că Moscova apără normele canonice intangibile, a spus Patriarhul. Dacă una dintre Biserici îi sprijină pe schismatici, dacă o Biserică distruge canoanele, ea încetează să mai fie o Biserică Ortodoxă. De aceea, poziția Bisericii Ortodoxe Ruse, care a încetat să-l mai pomenească pe Patriarhul de la Constantinopol, nu se referă la relațiile dintre cele două Patriarhii, ci la însăși natura Bisericii Ortodoxe”.

“Am discutat odată despre Primatul Constantinopolului cu Părintele Alexander Schmeman, faimosul teolog rus și american. El avea aceste cuvinte înțelepte: ‘Dacă avem într-adevăr nevoie de un Papă, atunci ar trebui să ne adresăm celui cu cea mai mare experiență”, ceea ce înseamnă, cu siguranță, că nu ar fi Patriarhul Constantinopolului. Dar nu avem nevoie de un Papă! Suntem profund convinși că această conducere colegială a Bisericii este singura care este dreaptă. Dacă cineva interferează în jurisdicția altor Biserici, el încalcă toate canoanele, iar singurul răspuns posibil la aceste fărădelegi flagrante, este răspunsul nostru senin: nu ne mai putem împărtăși cu tine, ai încălcat canoanele, ești îndepărtat din Ortodoxie. Fie ca Dumnezeu să fie Judecătorul tău; și Dumnezeu va fi Judecător”, a spus Patriarhul Kirill.

“Trăim un moment istoric, care poate fi comparat cu vremea Sinodului de la Ferrara-Florența, și al uniunii. În acel moment, Mitropolitul Kievului, Moscovei și al Întregii Rusii, Isidor, refuzând Ortodoxia, se credea la înălțimea puterii, credea că va supune totul Tronului din Roma. Dar el a fost alungat de Marele-Prinț, de clerici și de popor, a reamintit Patriarhul. Această rezistență a poporului nostru, a clerului nostru și a episcopatului nostru la tot felul de trucuri rele, la erezie și schismă este garanția protejării Ortodoxiei la scară globală, garanția păstrării unității noastre. Sunt fericit că ultimele decizii ale Ierarhiei au fost perfect înțelese de poporul credincios, de episcopat și de cler. Desigur, Patriarhul traversează o perioadă dificilă. Dar întreaga Biserică Ortodoxă Rusă trece prin această perioadă dificilă, Ortodoxia în lume. De aceea, vă cer să rămâneți uniți și să vă rugați pentru Biserica Rusă și pentru toată Ortodoxia”, a concluzionat Patriarhul Chiril al Moscovei și al întregii Rusii.

Traducere, adaptare și interpretare: Lăcașuri Ortodoxe® 2018

după un raport oferit de Departamentul de Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.