DECLARAȚIE a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse: COMUNIUNEA cu Patriarhia Constantinopolului devine IMPOSIBILĂ

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse admite că este imposibil să mai rămână în comuniune cu Patriarhia de Constantinopol.

În timpul sesiunii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse din 15 octombrie 2018, organizată la Minsk, a fost adoptată o declarație, în urma intruziunii Patriarhiei de Constantinopol pe teritoriul canonic al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Membrii Sfântului Sinod au recunoscut că este imposibil să rămână mai mult în comuniunea euharistică cu Patriarhia de Constantinopol.

Declarația precizează:

„Primirea în comuniune a schismaticilor și a unei persoane anatemizate de o altă Biserică locală, cu toți ‘episcopii’ și ‘clericii’ pe care i-a hirotonit, atingerea adusă teritorilor canonice străine, tentativa de renegare a propriilor decizii și obligații istorice, toate acestea poziționează Patriarhia din Constantinopol dincolo de Canoane și, spre regretul nostru, este imposibil să continue comuniunea euharistică laolaltă cu ierarhii, clerul și laicii săi.”

„De acum și până când Patriarhia va dezavua deciziile sale anti-canonice, este imposibil pentru toți slujitorii Bisericii Ortodoxe Ruse să coslujească împreună cu clerul Bisericii Constantinopolului și ca laicii să participe la Tainele oficiate în bisericile acestora”, se spune în document.

Traducere, adaptare și interpretare: Lăcașuri Ortodoxe® 2018

după un raport – și foto – oferite de Departamentul de Relații Externe al Patriarhiei Moscovei

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.