publicat în: Arhivă

Prima Liturghie oficiată în noua catedrală ridicată pe locul mormântului Sfântului Serafim de Sarov

Opt ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Ruse s-au adunat zilele trecute la Schitul Sarov, pentru a oficia prima Sfântă Liturghie în interiorul Catedralei Adormirii Maicii Domnului, reconstruită în prezent, după cum informează Mitropolia de Nijni Novgorod.

Liturghia inaugurală a avut loc la Sărbătoarea Sfântului Profet Ilie (calendarul vechi iulian ortodox), a doua zi după celebrarea canonizării Sfântului Serafim de Sarov, cel mai cunoscut și iubit călugăr al sfântului lăcaș.

În urmă cu doi ani, Sfănta Slujbă fusese oficiată pe locul actualei Catedrale. Sfântul lăcaș urmează să fie târnosit anul viitor.

Înainte de revoluția din Rusia, Biserica Adormirii Maicii Domnului era cunoscută ca fiind una dintre cele mai impresionante catedrale ale Rusiei. Moaștele Sfântului Serafim de sarov au fost păstrate în catedrală, din 1903 până la închiderea mănăstirii, în 1925.

Mulți călugări din Sarov au fost îngropați sub zidurile catedralei, iar Sfântul Serafim a fost îngropat în partea sud-estică, lângă altar.

Schitul a fost închis în 1925, iar catedrala deteriorată a fost dinamitată în 1951. Locația catedralei și a mormântului Sfântului Serafim au fost ulterior determinate de o echipă de arheologi din Moscova.

Refacerea catedralei a început în 2016.