Libertate religioasă, sau… Kristallnacht?

Binecunoscutul politician britanic Lord David Alton de Liverpool a vorbit în cadrul celei de-A 9-a Reuniuni Anuale a SOLIDARITĂȚII COPTE, pe tema persecuției religioase. Conferința a avut loc în Washington DC, fiind organizată la Capitol Hill. Cu aceasta ocazie, Alton a solicitat o zi internațională pentru sublinierea dreptului la libertatea religiei sau a credinței, avertizând din start:

“Discriminarea se poate transforma în persecuție și persecuția necontenită se poate transforma în crime împotriva umanității și genocid”.

“Persecuția, ca crimă împotriva umanității, este o infracțiune aparținând aceluiași gen ca genocidul… În ambele cazuri, ceea ce contează este intenția de a discrimina: de a ataca persoane, din cauza caracterului lor etnic, rasial sau religios… Astfel, se poate spune că (…) genocidul este o formă extremă și cea mai inumană de persecuție. Cu alte cuvinte, atunci când persecuția escaladează în forma extremă de acte intenționate destinate distrugerii unui grup sau a unei părți a unui grup, se poate considera că o astfel de persecuție constituie un genocid “.

El a subliniat că guvernele occidentale și organizațiile internaționale rămân oarbe în privința persecuției împotriva creștinilor. În Egipt, de exemplu, indiferența comunității mondiale (în 2013) a condus la o explozie de violențe care reamintea despre Kristallnacht europeană – Noaptea de cristal sau Noaptea sticlei sparte, desemnând pogromul împotriva evreilor din Germania nazistă inclusiv Austria, din perioada 9–13 noiembrie 1938. La acea vreme au fost devastate 1.668 de sinagogi, deci aproape toate, 267 din ele fiind incendiate. Între 9 și 13 noiembrie 1938, în numeroase orașe și sate germane și austriece, au fost devastate casele evreilor și circa 8.000 de magazine evreiești. Atât civili, cât și trupele SA (Sturmabteilung) și SS (Schutzstaffel) au distrus clădiri cu barosul, lăsând străzile acoperite cu cioburi de sticlă de la geamurile sparte — originea numelui „Noaptea sticlei sparte”. În această perioadă, în Germania și Austria au fost omorâți în bătaie circa 400 de evrei; aproximativ 30.000 de evrei au fost duși în lagăre de concentrare.

Astăzi, bisericile, instituțiile și casele creștinilor copți sunt demolate. În data de 9 aprilie (2013), 44 de persoane au fost ucise și peste 100 au fost rănite. Teroarea dezlănțuită a fost revendicată de Daesh. Virusul terorii, conform lui Alton, nu respectă nicio limită, ceea ce a devenit evident în incidentul din 2015 (20 de creștini copți și un creștin din Ghana au fost executați de ISIS).

Alton a afirmat: “Cu un grad tot mai mare al persecuției religioase la nivel mondial, problema necesită o abordare sistematică și structurată”. “Persecuția religioasă nu ar trebui niciodată să fie tolerată, indiferent de nivelul persecuției, indiferent de actorul care conduce atrocitățile, oricând și oriunde s-ar întâmpla. Un lucru este sigur: comunitatea internațională poate și trebuie să facă totul mai bine” – a mai explicat acesta, specificând: “Un pas în căutarea unui astfel de plan ar fi crearea unei zile oficiale conduse de ONU, care să comemoreze victimele și supraviețuitorii persecuției religioase”.

Foto: Lord David Alton, Wikipedia

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.