Sfantul Petru din Cetinje – Biserica Ortodoxa Sarba

Foto: Sfantul Petru Njegos de Cetinje

By Anonymous [Public domain], via Wikimedia Commons

Sfântul Petru din Cetinje s-a născut in Njegushi, Muntenegru, pe 1 aprilie 1747. El a fost tuns călugăr și a fost hirotonit ca diacon pe când avea doar 17 ani. Sfântul Petru din Cetinje l-a însoțit pe unchiul său, Episcopul Vasile, în Rusia, în anul următor, pentru a studia acolo. Unchiul său, insa, a murit la un an dupa ce au ajuns in Rusia, asa încât Petru a fost obligat să revină în Muntenegru.

Sfantul Petru din Cetinje – Biserica Ortodoxa SarbaTanarul diacon a fost hirotonit in treapta preoției, iar mai târziu a fost ridicat la rang de arhimandrit. Sfântul Petru din Cetinje l-a asistat pe Mitropolitul Sava în administrarea eparhiei, până când acest ierarh a murit în anul 1781. Sfântul Petru de Cetinje părea, deja, alegerea logică de a-l succeda.

În calitatea sa de Mitropolit al Muntenegrului, Sfântul Petru a devenit, in plus, și lider secular (guvernator) al sârbilor din Muntenegru. Pentru tot restul vieții sale, el s-a dedicat promovării păcii și unității între gruparile și clanurile războinice, ajutandu-si turma să se ridice deasupra certurilor și animozităților, într-un moment dificil din istoria lor.

Sfântul Petru de Cetinje a apărat, de asemenea, națiunea sa, împotriva atacurilor inamicului. Acesta s-a opus cu succes armatei lui Napoleon in Dalmația, și a luat parte la prima revoltă sârbă împotriva turcilor.

Sfantul Petru din Cetinje – Biserica Ortodoxa SarbaDeși se bucura de o anumită importanță, ca arhiereu și guvernator al sârbilor, Sfântul Petru de Cetinje a continuat, totusi, să vietuiască asemenea unui calugar simplu, într-o mica chilie, in care trăia în asceză. El a postit, s-a rugat și a parcurs cărți în franceză, italiană și rusă, pentru a-și spori cunoștințele despre doctrina ortodoxă și cultura seculară. Desi era foarte strict cu sine însuși, Sfantul Episcop Petru de Cetinje era milostiv cu ceilalți.

Sfântul Petru de Cetinje a contribuit la bunăstarea țării sale, prin lucrările bune pe care le-a intreprins. Ca episcop, a promovat iubirea și pacea. Ca guvernator, nu a condamnat niciodată un criminal la moarte.

Sfântul Petru, Mitropolitul și guvernatorul de Cetinje și al întregului Muntenegru, a adormit în Domnul în ziua de 18 octombrie 1830. El a fost urmat de nepotul său, Episcopul Petru al II-lea (Njegos).

Moastele Sfântului Petru au fost descoperite în 1834. Acestea erau nestricacioase si izvoratoare de mir, iar acum se odihnesc în Mănăstirea Cetinje. Sfantul Petru de Cetinje este cinstit ca mijlocitor puternic pentru poporul său și pentru întreaga Biserică.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.