IPS Teodosie: Ii multumim lui Dumnezeu, ca ne-a binecuvantat la acest inceput de mileniu!

FOTO: Acta SanctorumLicenta de utilizare: Abraham van Diepenbeeck [Public domain], via Wikimedia Commons

În legătură cu noua descoperire, IPS Teodosie, actualul Arhiepiscop al Tomisului, afirma într-o declaraţie de presă: sfintele moaste nou-descoperite „sunt extrem de importante pentru întreaga spiritualitate creştină a românilor şi a întregii Ortodoxii”.

“Îi mulţumim Lui Dumnezeu că ne-a binecuvântat la acest început de mileniu cu asemenea odoare nepreţuite”, amintind ca sapaturile efectuate in sit-ul arheologic Halmyris, de langa Murighiol, in judetul Tulcea, de catre echipa de experti romano-americana condusa de Prof. Mihail Zahariade, au reusit sa scoata la lumina, sub ochii dobrogenilor si nu numai, spre inchinare, “cele mai vechi moaşte descoperite pe teritoriul României” (tocmai din anul 290 al erei noastre!).

Analiza antropologică vine imediat cu noi argumente, desigur în favoarea importanţei descoperirii, pentru că cei doi sfinţi, cunoscuţi pană de curând numai din izvoare scrise, de acum sunt confirmaţi şi prin izvoare arheologice. Nicolae Miriţoiu şi Adrian D. Soficaru, antropologi de profesie:

“…avem de a face cu rămăşiţele pământeşti [Sfintele Moaşte] a doi martiri creştini, schingiuiţi şi apoi executaţi prin decapitare”.

Totul devine extrem de clar, confirmandu-se dintr-o data: Zahariade atribuise perfect, osemintele, Preotului Epictet şi Monahului Astion, ale căror vieti si pătimiri apareau cu amanunte în “Acta Sanctorum [https://lacasuriortodoxe.ro/turism-pelerinaje/23759-descoperirea-cetatii-hristipolis-cu-ziduri-si-strazi-turnate-complet-din-aur.html] ” – copie a iezuitului Herbert Rosweyde (veche din anul 1615), pastrata astazi in Utrecht, în Biserica Mântuitorului, realizata dupa Breviarium Syriacum (din sec. IV) si regasita in Martirologiul Hieronymian si Sinaxarium Ecclesiae Constantinopolitanae.

Cetatea Halmyrisului, situată între localitaţile Murighiol şi Dunavat, avea santierul arheologic deschis înca din 1981, insa campania de săpături a demarat abia în anul 2000. Cand echipa de arheologi româno-americană descoperea Basilica Episcopală de aici – de sub dealul de pamant peste care generatii de localnici au calcat fara sa banuiasca ceva – ale carei forme se vad extraordinar de bine conturate (cu altar, abside si spatii specifice), s-au confirmat pe loc si alte scrieri: “Notilia Episcopate”, care arată că cetatea Halmyris functiona, începând cu secolul al V-lea, ca… Episcopie a “Scythiei Minor”.

Profesorul dr. Mihail Zahariade, şef al santierului, facand public anuntul minunii lui Dumnezeu – prin care o lespede de piatra se prabuseste din senin, in ziua Sarbatorii Adormirii Maicii Domnului, cand nimeni nu lucra pe santier – dezvaluie ca, in inscripţia de pe peretele estic al criptei, păstrata aproape intactă, se descifrau deja primele două rânduri din cele şapte păstrate, în care sta scris în limba greacă: „Martirii lui Hristos”.

“Următoarele rânduri nu s-au mai păstrat, însă în rândul al cincilea este scris „Asto” şi puţin mai departe litera “n”. În ultimul rând apar primele trei litere ale verbului „ibrio”, care inseamna a molesta, a lovi”.

Cei doi sfinti, originari din Asia Mică, probabil din Frigia, care ajunsesera pe pamant Dobrogrean sa aduca lumina lui Hristos, in zona cunoscutului Lac Razelm, fusesera scosi, astfel, chiar de Dumnezeul lor, din nou la lumina. Traisera aici, in secolul III, 17 ani intre localnici, propovăduind Cuvantul lui Hristos, dupa ce reusisera sa se adaposteasca undeva la marginea cetatii, si apoi sa deprinda limba si obiceiurile, pentru ca mai tarziu, prin Harul lui Dumnezeu, sa savarseasca deja minuni despre care se mai vorbeste pana si astazi. Venirea lui Diocleţian (284-305) la carma puterii, avea sa le aduca sfarsit mucenicesc, doar fiindca guvernatorul Dobrogei, Latronianus, voia sa se faca si el remarcat in fata noului imparat, despre care mai mult ca sigur stia ca nu-i iubea pe creştini.

Descoperirii echipei romano-americane, care sapase cu atata sarg sub soarele Deltei, i-au urmat sesiuni stiintifice numeroase, prin care marea descoperire sa fie confirmata la nivel oficial, iar cu adevarat remarcabila a fost participarea la aceste sesiuni a celor mai importante centre universitare şi instituţii de profil, precum Institutul de Studii Sud-Est Europene. Si, din nou,rapoartele il citeaza pe IPS Teodosie: ”…a fost confirmata marea binecuvântare a lui Dumnezeu pentru Dobrogea şi pentru întreaga Românie. Puterea lor tămăduitoare era cunoscută încă din primele secole ale creştinătăţii”.Acum, alaturi de biserica veche episcopala (basilica) descoperita de arheologi, noua Manastire Halmyris, sub staretia Pr. Ieromonah Iov si cu binecuvantarea Preasfintitului Episcop al Tulcii, Visarion, isi inalta pe zi ce trece zidurile, cu cate un nou rand din caramida. Ajunsa astazi aproape de momentul inaltarii cupolelor de inchidere a partii superioare a absidelor, credinciosii asteapta cu nerabdare ca, prin viitoarele turle care urmeaza sa se sprijine pe aceste cupole, Dumnezeu sa reverse din nou lumina Sa – “spre descoperirea neamurilor [https://lacasuriortodoxe.ro/turism-pelerinaje/23759-descoperirea-cetatii-hristipolis-cu-ziduri-si-strazi-turnate-complet-din-aur.html] ” – asupra sfintelor moaste gazduite pana in prezent in biserica zidita mai jos, la demisol.

Poti vedea si tu, pe 8 iulie, basilica veche, cripta si poti admira noua constructie, vizitand Manastirea cetatii Halmyris, in Delta Dunarii (click aici), la zi de mare sarbatoare, acolo unde se afla moastele intregi ale celor doi mari sfinti – cele mai vechi sfinte moaste descoperite vreodata la noi in tara! [https://lacasuriortodoxe.ro/turism-pelerinaje/23726-mare-sarbatoare-in-delta-dunarii-8-iulie-invitatie.html]

Pe Epictet, preotul cel preaînţelept şi pe Astion, ucenicul cel mult râvnitor, veniţi toţi să-i lăudăm, că aceştia, de o cinste cu Ermolae şi cu Pantelimon fiind, împreună au binevestit Evanghelia lui Hristos, şi întru adevăr, după Andrei cel întâi chemat, apostoli ai Dobrogei [https://lacasuriortodoxe.ro/comunicate/23755-apostoli-ai-dobrogei-dupa-sfantul-andrei-credinciosii-le-au-luat-moastele-le-au-pus-intr-o-cripta-si-s-au-apucat-de-o-noua-biserica.html] s-au arătat: pe bolnavi tămăduind, demonii gonind, au strălucit cu minunile şi cu puterea cuvântului, pentru care şi chinuri au răbdat de la chinuitori, şi bine încununându-se, pururea se roagă pentru sufletele noastre. Bucuraţi-vă, Sfinţilor Epictet şi Astion, doctorilor fără de arginţi şi mucenici ai lui Hristos!

(Lăcașuri Ortodoxe)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.