Zilele Sfantului Apostol Simon Zilotul – 9-10 mai, Bucuresti

Cu ocazia zilei de pomenire a Sfantului Apostol Simon Zilotul – 10 mai – primul hram al Bisericii Podeanu din Bucuresti, singura biserica din Mitropolia Munteniei si Dobrogei ce adaposteste particele din moastele Sfantului, in zilele de 9 si 10 mai 2017, vor fi scoase spre inchinare Moastele Sfantului Apostol Simon Zilotul. Alaturi, se vor afla particele din Moastele Sfantului Iosif cel Nou de la Partos si particele din moastele altor sfinti cinstiti in Biserica Ortodoxa.

Cu aceasta ocazie, vor avea loc o serie de manifestari, care vor putea fi urmarite in direct si in programul TV/LIVE Lacasuri Ortodoxe (click aici) [https://lacasuriortodoxe.ro/canale-tv] , pe pagina parohiei (click aici) [https://parohiapodeanu.ro/] si in pagina destinata Sfantului Apostol (click aici) [https://sfantulapostolsimonzilotul.ro/” target=“_blank] , dupa urmatorul orar:

09 mai 2017

– ora 18:00 – Slujba Vecerniei cu Litie, Priveghere in cinstea Sfantului Apostol Simon Zilotul

– ora 20:00 – Procesiune cu Moastele Sfantului Apostol Somon Zilotul, in zona din jurul sfantului lacas

10 mai 2017

– ora 08:00 – Utrenie, Acatistul Sfantului Apostol Simon Zilotul, Sfanta Liturghie, Pomenirea ctitorilor

– ora 18:00 – Acatistul Sfantului Apostol Simon Zilotul, Slujba Vecerniei.

Inregistrarile transmisiunilor video in direct vor putea fi vazute, ulterior, in pagina VIDEO Noutati Lacasuri Ortodoxe (click aici) [https://lacasuriortodoxe.ro/video-noutati” target=“_blank] .

[https://lacasuriortodoxe.ro/video-noutati” target=“_blank] SFANTUL APOSTOL SIMON ZILOTUL – Mirele de la Nunta din Cana Galileii(fragment dintr-un studiu realizat de: Asociatia Lacasuri Ortodoxe)

Patriarhia Georgiei precizeaza, Intr-un scurt istoric al Bisericii Ortodoxe Georgiene, ca „Maica Domnului este considerata principalul protector si mijlocitor al Georgiei”, Biserica Ortodoxa Georgiana fiind fondata de Sfintii Apostoli. Dintre acestia sunt numiti, ca predicatori pe teritoriul georgian: Sfantul Apostol Andrei si Sfantul Simon Zilotul in partea de vest, Sfantul Apostol Matia – in sud-vest, Sfintii Apostoli Bartolomeu si Tadeu – in est.

„Calatoriile lor si predicile lor au fost pastrate in scris, in cronicile georgiene, dar si in cele cu autori greci si latini, spre exemplu: Origen (sec. II-III), Episcopul Doroteu din Tir (sec. IV), Episcopul Epifanie din Cipru (sec. IV), Nichita al Paflagoniei (sec. IX), Ecumen (sec. X) etc.”. In plus, exista si dovezi arheologice, despre crestinismul georgian timpuriu, din sec. I-III.

Cu toate acestea, alte surse, atat ortodoxe, cat si catolice, indica diferite alte locatii pentru mormantul Sfantului Apostol Simon Zilotul (Zelotul) dintre cei 12, implicit pentru locul si felul sfarsitului vietii sale pamantesti:

rastignit in Britania (la Caistor, azi Lincolnshire); decapitat in Georgia (la Weriosphora sau, potrivit altor versiuni, la Noul Athos);rastignit in Persia (la Suanir);rastignit in Samaria;mort cu pace in Edessa.

Sfantul Apostol Simon Zilotul – cel mai disputat Apostol din lume Acatistul Sfantului Apostol Simon Zilotul (Zelotul, Canaanitul) indica, in condacul al 5-lea:

„Simone prealaudate, dumnezeiesc purtator de Duh te-ai facut si, imbracandu-te cu putere de Sus, ai alergat ducand propovaduirea Evangheliei in Iudeea, Siria, Egipt, Mauritania, Spania, Britania, Persia, Iviria (Georgia) si Armenia, vestind oamenilor care erau intru intunericul necredintei lumina cea mantuitoare a lui Hristos Dumnezeu si credinta cea dreapta in El”,

iar In Icosul al 8-lea se canta:

„Toata Biserica Iviriei te cinsteste, Apostole Simone, ca pe un intemeietor si acoperitor al ei, ca ai zidit-o pe neclatinata temelie a credintei in Hristos si ai inrourat-o cu cinstitul tau sange, spre buna-rodire duhovniceasca, din care in chip minunat au odraslit cete de sfinti ce praznuiesc acum dimpreuna cu tine in cer.”

Acatistul, publicat cu binecuvantarea P.S. Laurentiu Streza [pe atunci, al Caransebesului], nu lasa dubii cu privire la locul martirizarii Sfantului Apostol Simon Zilotul. Cel mai probabil este ca Sfantul Simon a propovaduit in toate tarile amintite mai sus, si ca a murit in Georgia, dar fiindca a lasat urme prin toate locurile pe unde au fost, e revendicat ca Sfant care si-a dat viata, ca „Sfant al lor”, in majoritatea acestor tari. In acest sens, devine cel mai „disputat” dintre Sfintii Apostoli.

Sfantul Apostol Simon Zilotul – pelerinaj anual la pestera Sfantul Simon Zilotul, mirele de la Nunta din Cana Galileii, a fost binecuvantat sa vada si sa primeasca prima minune a Domnului nostru Iisus Hristos, transformarea apei in vin. Se zice ca Simon Zilotul era atat de sarac, incat si vinul s-a terminat la jumatatea nuntii.

Iar in urma prefacerii, de asemenea, si sufletul lui Simon s-a transformat, iar el a devenit Apostol, urmator al lui Hristos. Legendele care circula in vestul Georgiei–Abhazia, despre Sfantul Apostol Simon Canaanitul, sustin ca era taumaturg, vindecand orice boala, numai prin atingerea cu mainile, ori prin stropirea cu agheazma, sau prin rugaciune.

Conform traditiei locale, manastirea ridicata in cinstea Sfantului Simon Zilotul, „Noul Athos”–Tkum se afla chiar pe locul martiriului Sfantului Apostol. Pe acel loc au venit, cu secole in urma, cativa calugari de la Muntele Athos si au ridicat prima biserica unde se aflau sfintele moaste, pe malul stang al raului Psirtki, in perioada sec. XI-XIII. Biserica a fost reconstruita de mai multe ori, datorita distrugerilor sau devastarilor ei de catre musulmani si sovietici, devenind pana la urma catedrala Eparhiei de Tkum.

Exista un mare pelerinaj anual, in cinstea Sfantului Apostol Simon Zelotul, la hramul bisericii. Langa biserica, se afla si o pestera unde a trait si s-a rugat in ultimii ani Apostolul, in jurul anului 50 dupa Hristos. Este vorba despre o pestera naturala, „Cheile Psirtki”, impodobita astazi cu icoane, mozaicuri, cruci, inscriptii, candele.

Moastele Sfantului Apostol Simon Zilotul, la Biserica Podeanu din BucurestiPustnicii care au vietuit in pestera din Georgia, dupa Sfantul Simon, au sapat dalele din fata acesteia. Pestera a fost sfintita oficial In 1884 si multi credinciosi vin sa se roage pentru vindecare si liniste sufleteasca. Pestera este, deci, foarte aproape de locul martiriului Sfantului, iar una dintre pietre poarta o urma lasata de Apostolul Simon, mirele de la Nunta din Cana Galileii. Noul Athos se afla in regiunea Gudauta din Abhazia (vestul Georgiei), la 22 km de Sukumi, cunoscut anterior cu numele de Nicopole, Anakopia, Absara, Psirtki. Abhazienii il considera pe Sfantul Apostol Simon drept primul Apostol care le-a adus vestea Invierii Domnului, si il cinstesc in mod deosebit, alaturi de Sfantul Andrei.

Sfinte moaste ale Sfantului Apostol Simon Zilotul se afla si in Toulouse – Franta, in basilica Sfantului Petru din Roma – Italia, dar… si la Biserica Podeanu din Bucuresti, sfantul fiind sarbatorit si cinstit in data de 10 mai, conform calendarului ortodox. Iar daca vreti sa participati si la “pelerinajul” anual pe care credinciosii din Bucuresti si imprejurimile Capitalei il organizeaza in semn de marturisire si continuitate a cinstirii acestui mare Sfant Apostol peste veacuri, nu va ramane decat sa fiti prezenti la procesiunea din seara Vecerniei (9 mai), si bineinteles, sa participati la slujbele oficiate in ziua de cinstire (10 mai),

Mai multe despre Biserica Podeanu din Bucuresti (foto), al carei paroh este Pr. Stavrofor Vasile Ailioaei, puteti afla dand click aici si intrand pe pagina parohiei. [https://parohiapodeanu.ro/]

Iar, mai multe despre Sfantul Apostol Simon Zilotul, puteti afla dand click aici si vizitand, astfel, pagina dedicata acestui sfant Apostol al Domnului. [https://sfantulapostolsimonzilotul.ro/]

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.