Noutati editoriale – Libraria Sophia, Bucuresti

STIINTA MEDICINEI DUHOVNICESTI – PRACTICA PSIHOTERAPIEI ORTODOXE – † Ierótheos, Mitropolit al NafpaktosuluiPrin întreaga sa știință terapeutică, Biserica nu urmărește să-i asigure omului un simplu echilibru moral și social. Scopul ei este însăși înnoirea legăturii omului cu Dumnezeu și cu semenii, iar aceasta se plinește prin tămăduirea rănilor sufletești și a patimilor, ca rod al unei vieți ascetice și în împărtășire de Tainele Bisericii.

Omul fără Dumnezeu este plin de suferinţe, dezamăgiri, se află într-o stare de sălbăticie sufletească şi are inima împietrită. Când ajunge să cunoască, însă, Harul lui Dumnezeu, toate aceste stări de nesiguranţă și întregul său gol existenţial se risipesc. Își află atunci tămăduirea sufletească şi trupească. Nu „homeostazia”, nu un echilibru al stărilor psihologice şi sociale, o aşa-numită fericire individuală, ci transfigurarea omului întreg şi îndumnezeirea lui, aceasta este ţinta psihoterapiei ortodoxe. Nu suntem zidiți pentru cele mici, ci pentru a deveni dumnezei după Har.

† Ierótheos, Mitropolit al Nafpaktosului

VIATA MITROPOLITULUI ANTONIE – Omul care L-a vazut pe DumnezeuMitropolitul Antonie a lăsat neștearsă în inima celor ce l-au cunoscut pilda unui propovăduitor și adevărat trăitor al Evangheliei, cu darul de a face să răsune viu cuvântul mântuirii. Păstor de suflete, el aducea Vestea cea bună în inima celor care îl ascultau, însufleţind dorul de viaţa cea adevărată şi râvna pentru mântuire.

Vlădica ştia să‑l asculte pe om, să ajungă în adâncurile cele mai tainice ale sufletului celui cu care vorbea. Era un om de o simplitate uimitoare, care avea harul de a te face să te simți iubit, asumat și nicio­dată judecat în vreun fel.

Dar lucrul cel mai important era că se ruga pentru tine, se ruga cu tine și, lângă el, învățai cum să te rogi „în Duh și în adevăr”. S‑ar putea chiar spune că era el însuși o adevărată școală a rugăciunii. Fie ca multele semințe pe care le‑a sădit cu atâta dragoste părintească în inimile oamenilor să rodească și să se înmulțească din plin!

SFANTUL TIHON DIN ZADONSK – Cele mai frumoase rugaciuniIisuse, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul şi ­Înnoitorul lumii învechite de răutatea ­păcatului! Înnoieşte‑mă pe mine cu harul Duhului Tău Făcător de viaţă. Dă‑mi minte ca să pricep puterea mântuitoarei Tale veniri. Dă‑mi inimă ca să Te iubesc pe Tine, Iubirea cea Veşnică, Mângâierea şi Bucuria sfinţilor. Dă‑mi ochi ca să văd neîncetat patimile Tale. Dă‑mi urechi ca să aud sfântul Tău cuvânt. Dă‑mi gură ca să grăiesc cele plăcute Ţie, de folos mie şi aproapelui. Dă‑mi picioare ca să umblu pe cărarea poruncilor Tale, şi ia de la mine, rogu‑mă, tot ce‑i al meu, dăruindu‑mi ceea ce e al Tău; ia cele vechi şi dă‑mi numai cele noi, că Tu eşti Cel ce faci toate şi fără Tine nimic nu putem face, că binecuvântat eşti în veci. Amin.

Sfântul Tihon din Zadonsk

FRUMUSETEA LUCRURILOR ULTIMEEditura Sophia, în colaborare cu Editura Platytera, vă propune volumul Frumuseţea lucrurilor ultime [https://www.librariasophia.ro/carti-Frumusețea-lucrurilor-ultime-Caragiu-Florin-so-15533.html] .

În ce măsură stilistica textului lui Florin Caragiu este cea a unui matematician cu cunoștințe de teologie ori cea a unui teolog cu deprinderi și gândire de matematician rămâne să cântărească cititorul. Fără a uita, desigur, de numitorul comun și de simfonia aduse prin infuziile de poezie. Și nici de isihia nu se cuvine a uita în această șaradă… (Marius Vasileanu)

Autorul vorbeşte despre omul obişnuit şi despre întâmplările pe care le trăieşte zi de zi, îndemnându-l să-şi recupereze modelul iconic şi să-l urmeze. Centuria lui Florin Caragiu se află, cu siguranţă, în prelungirea Predicii de pe munte, îndreptar dumnezeiesc pentru intrarea în Împărăţie. (Paul Aretzu)

Aici e o supremă poetică a chenozei, slujindu-ne împărătește, irigând comunul cu comuniunea, și-astfel molipsindu-ne definitiv de dorul „vederii finale asupra lumii”. (Chris Tănăsescu – MARGENTO)

Într-un fel, toutes proportions gardées, e idealul de critică literară spre care tindea Sainte Beuve în secolul al XIX-lea francez: a infuza, prin actul lecturii, mai multă realitate decât era înainte. Nici destructurare și nici resemantizare așadar, ci sporul de lumină tainică adăugat la corola de minuni a lumii. (Virgil Borcan)

BISERICA DIN CASADe asemenea, vă semnalăm reeditarea volumului Biserica din casă [https://www.librariasophia.ro/carti-Biserica-din-casă-Kaleda-Gleb-pr-prof-so-15532.html] de pr.prof. Gleb Kaleda

Atât pentru cei căsătoriți, cât și pentru cei ce încă mai lo­­­cuiesc împreună cu părinții, fundamentul principal al Bi­se­ricii Universale trebuie să îl constituie familia, care se pre­­zintă ca o mică Biserică de acasă. Despre aceasta Apostolul Pavel a scris în mai multe rânduri. Această „Biserică din casă” este o școală a iubirii, o școală a vieții, a creșterii du­hov­­nicești și a cunoașterii cuvântului lui Dumnezeu. Ea tre­buie să devină locul propovăduirii Evangheliei Îm­pără­­ției lui Dumnezeu, o școală a întâlnirii cu Tainele și cu sluj­bele Bisericii, o școală de pregătire pentru par­ti­ci­pa­rea la ele.Familia, casa constituie o școală atât pentru co­pii, cât și pentru părinți. Totuși, literatura patristică din secolul al IV‑lea, scrisă în cea mai mare parte de către călugări, aproape că nu po­menește problemele legate de familie și de întemeiere a Bisericii de acasă.

Casa, familia percepute ca Biserică… În prezent, aces­te noțiuni sunt atât de mult uitate de către conștiința cle­rului și de cea teologico‑academică, încât s‑a născut ne­ce­si­ta­tea de a lămuri și de a fundamenta eclesiologic aceas­tă latură a vieții omenești. În cartea de faţă, autorul a încercat să expună semnificaţia creştină a vieţii de familie și să analizeze căile întemeierii Bisericii de aca­să din perspectiva diferitelor condiții istorice, ­lu­ând drept temei Sfânta Scriptură, scrierile Părinților și scrii­to­ri­lor bisericești și hotărârile Sinoadelor Ecume­nice. Fiecare articol se adre­sea­ză unui anumit cerc de cititori: o parte, celor care au de­cis să se căsătorească, altele, celor care au copii, iar une­­le se adresează direct părinților ai căror copii au tre­cut de vârsta adolescenței, preoților duhov­nici, cle­­ricilor și soțiilor lor.

Cărţile pot fi procurate din librărie sau online, de pe site-ul librăriei noastre [https://www.librariasophia.ro/] .

Tonia Aanei, PR Manager

Librăria Sophia Bucureşti

str. Bibescu Vodă nr.19

tel/fax: 021- 336.1000

0722.266.618

evenimente@librariasophia.ro

https://www.librariasophia.ro [https://www.librariasophia.ro]

Lăcașuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.