Sfantul Onufrie Egipteanul, cinstit vizavi de Scaldatoarea Siloamului

In urma cu cateva zile, Patriarhul ortodox al Ierusalimului, Teofil, l-a cinstit pe Sfantul Onufrie Egipteanul, la Mănăstirea inchinată acestuia, vizavi de Scăldătoarea Siloamului, la poalele Abu Tor.

Sfantul Onufrie a dus o viață ascetică dura, pentru mai mult de șaizeci de ani, în timpul secolului IV dupa Hristos, în adancimea deșertului egiptean. Sfantul Pafnutie a fost cel care a descoperit trupul neinsufletit al acestuia, cu hainele uzate, avand o barba foarte lunga, dupa cum arată si icoana sfantului.

La cateva zile dupa ce Sfantul Onufrie s-a mutat la Domnul, Pafnutie l-a îngropat, dupa ce si-a rupt propriul vesmant pentru a-i acoperi goliciunea.

Patriarhia Ierusalimului i-a inchinat, astfel, o manastire, în Țarina Olarului, pe care arhiereii și bătrânii au cumpărat-o ca loc de înmormântare pentru străini, din monedele de argint pe care Iuda le-a aruncat in Templu, in urma remuscarilor (Matei 27, 3-8). Inmormantarile pe acest sit au continuat până in secolul XIII, dupa cum o atesta mormintele sculptate în roci, din curtea si jurul mănăstirii, dintre care unul aparține Patriarhulului Iuvenalie al Ierusalimului (415 AD).

Patriarhul Teofil a oficiat Utrenia și Sfânta Liturghie, alaturi de Arhiepiscopii Aristarchos de Constantina și Metodie de Tabor, de ieromonahi si de membri ai Episcopiei de Patras, care au legături cu Mănăstirea.

Sfânta Liturghie a fost urmată de o procesiune.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.