Distrugeri in Catedrala ortodoxa Kodiak, unde se afla racla cu Moastele Sfantului Gherman (foto)

La ora 20:19, în seara zilei de miercuri, 10 iunie, Protopopul Innocent Dresdow a fost uimit să primească un apel de la Sediul de Politie Kodiak. I s-a cerut sa se intalneasca, la Catedrala ortodoxa Sfanta Înviere, cu politistii, si sa nu intre cumva in biserică, intrucat acolo a avut loc o infractiune.

“Am ajuns la 20:25 și m-am întâlnit cu ofițerii, vizavi de catedrală”, a marturisit Pr. Innocent, în raportul inițial, trimis Preasfințitul Episcop David de Sitka. “Ofițerul mi-a spus despre catedrala, ca a fost sparta și că un suspect a fost arestat în curtea bisericii. El a mai spus ca interiorul bisericii a fost deteriorat in mod sever”.

Suspectul era nou in localitate, iar parintele nu il cunoscuse inainte.

“Odata ce detectivii mi-au permis sa intru în catedrală, am putut vedea daunele”, a continuat parintele Innocent. “Era sticla sparta peste tot. Curios, un vas de croaziera vizitase Kodiak, anterior, miercuri, și sute de turiști au vizitat catedrala. La pangar, exita un sertar cu banii donati, dar a ramas neatins. Se pare că suspectul a vizat doar lucrurile cele mai sfinte – ferestrele fiind singurele elementele ‘non-sfinte’ distruse”.

Moaștele Sfântului Gherman din Alaska, care se aflau in catedrală, au ramas neatinse, dar părintele Inochentie a menționat că vederea raclei l-a provocat sa planga. “Crucea de fier si lanturile Sfantului Gherman erau în dezordine și nu am remarcat nicio stricaciune vizibila; crucea monahala a fost clar vandalizata”.

Racla sculptata nu a fost deteriorata. Cel mai distrus a fost Altarul catedralei.

“Desi Proscomidiarul a rămas neatins, au existat distrugeri mari pe Sfanta Masa”, a spus preotul. “Sfanta Evanghelie a suferit daune semnificative și era deschisă, în timp ce Antimisul primar a fost găsit pe podea, mototolit, dar nerupt. Recipientul cu Sfântul Mir a fost spart, iar Crucea din Altar, daruita de IPS Arhiepiscop Justinian, a fost îndoita. Sfintele Taine pastrate erau aruncate pe podea – am curățat cu meticulozitate podeaua, de fiecare particică pe care am putut-o identifica si le-am pus într-un Potir cu un puțin vin și apă caldută, știind că nu fusesera cu siguranță pangarite, fiindca vasul cazuse cu capacul in jos pe podea, și le-am consumat”.

Alte elemente – un Antimis suplimentar, obiecte liturgice, icoane, cădelnițe, veșminte, etc – erau imprastiate peste tot, dar nu prezentau semne de distrugere permanenta.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.