Confuzie si avertismente in Bucuresti (video): Calugarul Onufrie si icoana Sfantului Efrem cel Nou

In ultimele ore, Biroul de presa al Arhiepiscopiei Bucurestilor a emis un comunicat prin care ii avertizeaza pe bucuresteni ca ieromonahul (calugarul) Onufrie – Căruntu Emilian, de la Mănăstirea Sihăstria Rarăului, in prezent aflat in Capitala, a fost de fapt caterisit de Biserica Ortodoxa Romana, pierzandu-si astfel dreptul de slujire.

Comunicatul Arhiepiscopiei precizeaza ca ieromonahul “Onufrie foloseşte în mod abuziv veşminte preoţeşti şi oficiază în mod necanonic şi ilegal slujbe ortodoxe pentru obţinerea de foloase materiale în interes personal, îndemnând credincioşii ortodocşi să vină la el pentru a venera icoana Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou şi a oferi pomelnice cu donaţii ca să fie pomeniţi la slujbe. În plus, pe mai multe site-uri au fost postate cereri de ajutor financiar şi recomandări de trimitere de pomelnice pentru pretinsul ieromonah Onufrie”.

Comunicatul emis de Biroul de presa al Arhiepiscopiei nu face, insa, nicio referire la puterile miraculoase, pe care fostul calugar Onufrie si credinciosii sustin ca le are Icoana Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou, aflata in posesia acestuia. De altfel, deja o carte intitulata “Minunile Sfantului Efrem cel Nou prin Icoana sa Izvoratoare de Mir” a fost publicata de editura Grupului Areopag [https://edituraareopag.wordpress.com/about/] , coordonat de scriitorul si teologul Danion Vasile, ale carui aparitii sunt recunoscute si prezentate frecvent in publicatiile oficiale ale Patriarhiei Romane [https://ziarullumina.ro/search/node/danion%20vasile] . Credinciosii sunt supusi, deci, confuziei.

Intr-un articol ocazionat de lansarea cartii in cauza [https://www.ortodoxiatinerilor.ro/carti/19302-minunile-sfantului-efrem-cel-nou-icoana-facatoare-minuni] , printre altele, se arata: “Subsemnatul Arhimandrit Ioan Lovin, din Mănăstirea Sihăstria Rarăului, mărturisesc sfințenia icoanei Sfântului Efrem cel Nou, mare izvorâtor de mir”. Pasajul, care prezinta minunile savarsite la Icoana Sfantului Mare Mucenic Efrem cel Nou, se incheie cu precizarea: “Pentru confimarea celor de mai sus semnează ieromonahul Calinic, rasoforul Andrei, fratele Ovidiu, fratele Victor, monahul Arsenie, rasoforul Arsenie, fratele Adrian, monahul Iacob, fratele Iulian, fratele Gerard și alții precum și toți creștinii care vin zilnic de se închină la sfânta noastră mănăstire. (Arhimandritul Ioan Lovin, Mănăstirea Sihăstria Rarăului)”.

Un film pe aceeasi tema, urcat pe youtube cu mai mult timp in urma, poate fi vazut si el in galeria media a articolului de fata.

Rezumandu-se la problema savarsirii slujbelor si la obtinerea de castiguri, Arhiepiscopia Bucureştilor le recomandă, in recentul comunicat [https://basilica.ro/pretinsul-ieromonah-onufrie-insala-credinciosii-ortodocsi-din-bucuresti-103444.html] , credincioşilor ortodocşi, “să nu se lase înşelaţi de acest fost preot călugăr şi să sesizeze autorităţile abilitate ale statului când li se solicită să ofere bani şi bunuri materiale, pentru a fi pomeniţi la slujbele religioase”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.