Stiri – PREDICI | Rugaciunea este hrana de care are nevoie sufletul nostru

Intreaga noastră viață ar trebui să fie întotdeauna în strânsă legătură cu rugăciunea. Domnul vrea, mai presus de toate, mântuirea sufletului nostru. Rugăciunea salvează sufletul nostru și întotdeauna ne ajută, in tot ce apare în viața noastră.

Interviu cu parintele Schimonah Arhimandrit Ilie (Nozdrin). Traducere si interpretare, dupa o emisiune TV Soiuz (Rusia), de: KSLCatalin

Subiectul discuției de astăzi este: Rugaciunea. Ce înseamnă rugăciunea, pentru om?

Pe scurt, rugaciunea este o conversatie a omului, cu Dumnezeu. Este darul minții și al inimii, către Dumnezeu; este hrană pentru sufletele noastre. Noi, toți, ne intretinem fizic viețile noastre (corpul nostru, existența noastră pământească), prin pâine și altele, dar rugăciunea intretine viața sufletului. Apostolii L-au rugat pe Domnul să-i învețe să se roage, iar Domnul ne-a dat o rugăciune foarte simpla, dar foarte cuprinzatoare si scurta: Tatal Nostru. Aici se afla principalele puncte ale relației noastre cu Dumnezeu; aici sunt doxologia, mulțumirea și cererea.

Dar, de ce aceasta rugaciune este una model?

Toate rugăciunile noastre obișnuite, de peste zi (de dimineața și seara) și rugăciunile noastre des repetate se bazează, în mare parte, pe modelul rugaciunii “Tatăl nostru”. Nici rugăciunile noastre de zi cu zi, liturgice, puse la dispozitie de Tipicul Bisericii, nu se indeparteaza fundamental de sensul rugaciunii “Tatăl nostru”.

Prin urmare, rugăciunea valoreaza mult mai mult decat hrana noastra alimentara. Omul se naște, el este botezat și trebuie să fie ingrijit de către părinții săi, astfel încât sa poata crește fizic. Dar, în același timp, o persoană ortodoxă, un creștin, trebuie să crească pentru viața veșnică. Iar rugăciunea este principala hrană – ea este cea care creează viitoarea noastra comoara spirituală.

Parinte, ce putem cere în rugăciune?

Ce putem cere, în rugăciune? Iertarea păcatelor, satisfacerea nevoilor noastre (pâinea cea de zi cu zi), unirea noastră cu Dumnezeu, mulțumirea față de Domnul și doxologia. Prin rugăciune, mai presus de toate, omul primește harul lui Dumnezeu, primește intarirea în credință și iertarea păcatelor. Este importanta in fiecare zi, dupa cum cerem pâinea noastră cea de toate zilele. Date fiind nevoile din fiecare zi, de ea depinde bunăstarea noastră. Domnul Însuși a spus: Pace vouă! Această pace, cum se spune, întrece orice pricepere. Cel mai important este că aceasta se adresează sufletului nostru. Pace, răbdare, dragoste pentru Dumnezeu, intarirea credinței noastre, nădejde și dragoste – acestea, desigur, au loc prin rugăciune.

La fel cum un copil este crescut de părinții săi, hrănit cu pâine și cu tot ceea ce ii este necesar la nivel fizic, la fel ar trebui să crească si omul spiritual, mai presus de toate, prin relația sa cu Dumnezeu. Când părinții sunt piosi si credinciosi, isi aduc copilul la Biserica lui Dumnezeu, il aduc la impartasit și il aseaza sub protecția Sfintei Biserici Ortodoxe. Cu cat ii creste constiinta, cu cat creste in varsta, el devine matur si acumuleaza tot ceea ce ii este necesar pentru viața spirituală.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca cineva care începe sa se roage? În “Tatăl nostru”, I se cere lui Dumnezeu iertarea păcatelor, ceea ce presupune sa ii ierți, totodata, pe cei de langa tine. Ce trebuie, ca rugăciunea să fie curată, să fie ascultata?

Acela care se roaga trebuie sa aiba o conștiință curată. De aceea, noi spunem: “și ne iartă nouă greșelile noastre”, adică, păcatele noastre, toate neputințele noastre. Promitem să ii iertam pe cei de langa noi, care ne-au facut ceva, cu care suntem certati. Aceasta inseamna umilință, îndelungă răbdare și iertarea celor care ne poartă pică. Se spune că Domnul S-a smerit până la moarte pe cruce. La fel, omul ar trebui să fie umil, asemenea Mântuitorului, asemenea Domnului. Rugăciunea este ascultata atunci când o facem cu umilinta, în dragostea noastră pentru Domnul, în încrederea și speranța noastră.

Parinte, locul in care ne rugăm influențeaza rezultatele rugaciunii? Unde este cel mai bine să ne rugăm?

Domnul ne spune, despre acest lucru: atunci când vrei sa te rogi, intră în camara ta și te roagă în secret. Și Domnul vede ceea ce este în ascuns și te va răsplăti. Dar, Domnul continuă și spune: acolo unde sunt adunati doi sau trei în numele Meu, acolo sunt si Eu cu ei. Nu ne putem ascunde nicaieri de slava lui Dumnezeu, de înțelepciunea Sa, de ochii atotvăzători ai Domnului. Domnul este atât în pustiu, cat si in mulțime.

Desigur, în Biserică, acolo unde toată lumea se intalneste cu un singur scop, și cu unica intentie de a se ruga, de a face rugaciuni catre Dumnezeu, acolo este si prezența specială a Harului lui Dumnezeu și a milei lui Dumnezeu.

Aș dori să aud parerea dumneavoastra despre rugaciune, în contextul in care oamenii isi pun toata nădejdea lor in ei înșiși și, probabil, isi supraestimează puterea lor.

Se spune: această lume traieste în rău. Există multe ispite, tentatii si temeri. Și toată lumea înțelege că omul suferă destul de mult în viață. Este clar că omul este prea slab și neputincios, pentru a evita tot ceea ce s-ar putea să i se întâmple pe neașteptate, aleator și periculos. De aceea, ca credincioși ortodocși, știu că, asa dupa cum există Dumnezeu, Care ne protejează, la fel exista acolo si Sfinții Ingeri Pazitori și protecția Imparatesei Cerului, Care a acoperit și păzit Patria noastră de multe dintre păcatele noastre. Și, acolo sunt Sfintii cei placuti lui Dumnezeu și Sfintii Arhangheli, Ingerii, Sfinții Ierarhi, Sfantul Nicolae si Sfinții Apostoli. Ei ne ajuta, dacă ne rugăm și dacă noi credem. Ei sunt întotdeauna gata să vină în ajutorul nostru. Prin urmare, ar trebui să fim mereu la rugăciune; în rugăciune și în mulțumire față de Domnul. Iar Domnul este întotdeauna gata să ne ajute. Domnul vede dorințele noastre, voința noastra și cererile către El.

Prin urmare, întreaga noastră viață ar trebui să fie, permanent, în strânsă legătură cu rugăciunea. Domnul vrea, mai presus de toate, mântuirea sufletului nostru. Rugăciunea salvează sufletul nostru și întotdeauna ne ajută în viața noastră.

Interviu cu parintele schimonah Arhimandrit Ilie (Nozdrin). Traducere si interpretare, dupa o emisiune TV Soiuz (Rusia), de: KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.