publicat în: Arhivă

Arheologii rusi cauta locul in care se afla moastele Sfantului Apostol Matei. Explorari subacvatice

Arheologii ruși desfășoară o expeditie sub apa, în căutarea resturilor unei civilizații antice, pe fundul lacului Issyk Kul, din Kârgâzstan, conform unei declaratii a lui Nikolay Lukashov, președintele Confederației Ruse pentru Activitati Subacvatice, pentru RIA Novosti.

“În timpul expediției, care este condusa de profesorul Vladimir Ploskikh de la Academia de Științe din Kârgâzstan, oameni de știință intenționează să exploreze siturile arheologice subacvatice, pentru a testa ipoteza așa-numitei culturi vechi Andronovo, situata in zona care este acum inundata de apele Issyk Kul”, a spus Lukashov.

Potrivit lui Lukashov, arheologii subacvatici continua de fapt studiile pe marginea unei descoperiri de pe fundul lacului, din timpul ultimei expediții. Datarea cu carbon radioactiv a arătat ca asezarile inundate exista de peste 3.000 de ani.

Oamenii de stiinta au in plan, de asemenea, reluarea căutarii unei mănăstiri medievale, care, conform Atlasului catalan din 1375, este locul de odihnă al Apostolului și Evanghelistului Matei.

Acest an marchează 30 de ani de cooperare între Confederația Rusa in Activitati Subacvatice și istoricii din Kârgâzstan. Prima explorare în comun a Issyk Kul a fost realizata în 1984, sub Stanislav Prapor. Bine-cunoscuti istorici și sportivi au luat parte la examinarea lacului.

Issyk Kul este unul dintre cele mai mari și cele mai adanci lacuri din lume, cu o lungime maxima de 182 km și adâncime de 668 de metri. Lacul este situat in nordul muntilor Tian Shan din estul Kârgâzstanului.